لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۹

بیش از ۱۰۰هنرمند، موسیقیدان و نویسنده خواستار لغو فوری حکم اعدام و آزادی توماج صالحی شدند


بیش از ۱۰۰ هنرمند، موسیقیدان، نویسنده و شخصیت‌ فرهنگی و حقوق بشری ضمن اعلام همبستگی با توماج صالحی رپر معترض زندانی در ایران خواستار آزادی فوری و بدون شرط او شدند.

امضا کنندگان این بیانیه که در وب سایت سازمان معتبر بریتانیایی «ایندکس آن سنسورشیپ» یا «شاخص سانسور» در روز جمعه ۲۱ اردیبهشت، انتشار یافت، نوشتند که توماج صالحی به دلیل استفاده از صدا و موسیقی خود علیه نقض حقوق بشر توسط رژیم ایران به اعدام محکوم شد.

استینگ، مارگارت اتوود، دیوید آرونوویچ، یاسمین عبدالمجید، مجید ادین، رشادعلی، لرد دیوید آلتون، روث اندرسون، کری اندرو، علی انصاری، جان آرما، مونا عرشی، نیل اشرسون، گنجی بابک، تامارا باشاک، استیو برسفورد، الی برازیل، سیمون برودکین، تینا براون، شرینر براون، آلستر کمپبل، استیوی چیک، اندرو کاپسون، دی جی حسین دباغ، استیون دالتون، متیو دآنکونا و اندی دیاگرام از جمله امضا کنندگان بیانیه هستند.

در این ارتباط، می توان به جاناتان دیمبلبی، جان دوران، گراهام داودال، کاترین دان، باربارا الن، زلاتا فیلیپوویچ، ویویانا فیورنینو، کیسی فاکس، اندرو فرانکلین، هادی قائمی، مریم گریس، مالو هالاسا، دانا حقجو، پاتریک حسن، چارلز هیوارد، افوا هیرش، گوئینت هیوز، بیانکا جگر، لانا جافری و دیوید کی اشاره کرد.

آنها نوشتند: «بسیاری از ترانه‌های صالحی توصیف وضعیت حقوق بشر در ایران است، به صراحت از رژیم انتقاد می‌کند و خواستار حفظ حقوق اساسی از جمله حقوق زنان است.»

حمایت هنرمندان زن ایرانی از توماج صالحی،‌ خواننده رپ محکوم به اعدام
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

«شاخص سانسور» همزمان با صدور حکم اعدام برای توماج، جایزه آزادی بیان خود در شاخه هنر را به او اهدا کرده بود و نوشت: «توماج صالحی، خواننده رپری که به دلیل حمایت هنری‌اش از جنبش زن زندگی آزادی شناخته شده... در ایران به اعدام محکوم شده است. محکوم شدن به اعدام به دلیل خواندن درباره حقوق بشر، فجیع‌ترین توهین به عدالت است.»

امضاء کنندگان این بیانیه تاکید کردند که «ما هنرمندان، موسیقیدانان، نویسندگان و شخصیت‌های برجسته فرهنگی با توماج صالحی اعلام همبستگی می‌کنیم. ما خواهان لغو فوری و بدون قید و شرط حکم اعدام وی هستیم و ضمن رد تمامی اتهامات باید بدون تاخیر آزاد شود.»

آنها اضافه کردند: «هنر باید اجازه انتقاد داشته باشد، مشوق باشد و قدرت حاکمه را زیر سئوال ببرد و به چالش بکشد. این هم حق و هم وظیفه ما هنرمندان است.»

بیانیه در پایان می‌گوید: «هیچ هنرمندی نباید به دلیل استفاده از حق آزادی بیان خود مورد آزار و اذیت قضایی قرار گیرد، چه رسد به اینکه به اعدام محکوم شود.»

«شاخص سانسور» پیشتر در روز ۱۳ اردیبهشت، یک درخواست فوری از جانب خانواده توماج صالحی به دو نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای تجدیدنظر در حکم اعدام این خواننده معترض ارسال کرده بود.

این سازمان غیردولتی ‌مدافع آزادی بیان در درخواست خود گفت که تیم وکلای بریتانیایی که از جانب خانواده توماج صالحی و «شاخص سانسور» فعالیت می‌کنند در درخواست فوری خود به گزارشگران ویژه سازمان ملل به اعدام‌های فراقانونی، شکنجه و رفتارهای تحقیرآمیز با زندانیان اشاره کرده‌اند.

در این درخواست آمده است: «حکومت ایران تعهدات حقوقی بین‌المللی خود را نقض می‌کند و به حقوق آقای صالحی در زمینه‌هایی از جمله حق حیات، عاری از شکنجه، محاکمه عادلانه و آزادی بیان احترام نمی‌گذارد.»

نیک ویلیامز، مسئول سیاست‌گذاری در «شاخص سانسور»، می‌گوید: «حکم اعدام توماج صالحی، سوءاستفاده‌ وحشتناک از قدرت توسط رژیمی است که هنر و آزادی بیان را جرم انگاری کرده است.»

او ضمن اشاره به سرکوب گسترده در پی اعتراض‌ها علیه کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در سال ۱۴۰۱ گفت: «پرونده توماج، نماد شجاعت همه کسانی است که اعتراض خود را ابراز کردند. به همین دلیل است که شاخص سانسور افتخار می‌کند که به همراه خانواده‌اش و تیم وکلای بریتانیایی برای آزادی او در تلاش است. هیچ کس نباید به خاطر موسیقی خود یا همبستگی با زنان شجاعی که اعتراض کردند به اعدام محکوم شود.»

XS
SM
MD
LG