گروه شبه نظامی حماس پیشنهاد مبادله گروگان ها و زندانیان و برقراری آتش بس در غزه را به میانجی گران و نیز ایالات متحده ارائه کرده است اما اسرائیل آن را رد کرده است.
بر اساس گزارش ها، پیشنهاد حماس شامل آزادی گروگان های اسرائیلی در ازای آزادی صدها زندانی فلسطینی است که ۱۰۰ تن از آنها در حال گذراندن حبس ابد هستند.
این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی در این پیشنهاد گفته است که گروگان های اسرائیلی شامل زنان، کودکان، سالخوردگان و بیماران در ازای آزادی ۷۰۰ تا یک هزار زندانی فلسطینی مبادله شوند.
حماس همچنین گفته است که پس از مبادله اولیه گروگان ها و زندانیان بر سر تاریخ آتش بس دائمی توافق خواهد کرد و پس از مرحله اول، ضرب الاجل عقب نشینی اسرائیل از غزه مورد توافق قرار خواهد گرفت.
پیش از این، دو منبع امنیتی مصر روز ۲۰ اسفند گفته بودند که قاهره در تلاش برای از سرگیری مذاکرات آتش بس در نوار غزه، درتماس با مقامات ارشد حماس و اسرائیل است.
در این ارتباط، «تایمز اسرائیل» روز جمعه ۲۵ اسفند اعلام کرد که پیشنهاد حماس همچنین شامل آزادی سربازان زن در مرحله اول مبادله میشود.
در این حال، دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پنجشنبه شب پیشنهاد حماس را «غیر واقعی» نامید و اعلام کرد این کشور به دنبال تحقق اهداف تعیین شده خود در غزه است.
از طرف دیگر، خانوادههای گروگانها در بیانیهای با استقبال از این پیشنهاد گفتند که «برای اولین بار، میتوانیم تصور کنیم که دوباره آنها را در آغوش بگیریم.»
قطر، مصر و ایالات متحده در تلاش هستند تا در ازای آزادی گروگانهایی که حماس در حمله ۱۵ مهر به اسارت گرفت، به توافق آتشبس بین طرفین در ماه رمضان دست یابند.
شبهنظامیان حماس در حمله ۱۵ مهر به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشتند و ۲۵۳ تن را نیز به گروگان گرفتند که هنوز بیش از نیمی از آنها در اسارت حماس باقی ماندهاند. با این همه، گمان می رود تعدادی از این گروگان ها کشته شده باشند.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز ۱۵ اسفند گفت اسرائيل برای توافق آتشبس غزه در حال همکاری است اما حصول آن به حماس بستگی دارد.
بر اساس برخی گزارش ها، قطر میزبان اعضای دفتر سیاسی گروه حماس و رئيس دفتر آن، اسماعیل هنیه، در روزهای اخیر تهدید کرده بود که در صورت حاصل نشدن توافق برای آتش بس، احتمال اخراج آنها از این کشور وجود دارد.