۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا بعدازظهر چهارشنبه در بروکسل مقر اتحادیه اروپا بر سر کمک نظامی به اوکراین در برابر تهاجم روسیه به توافق رسیدند.
بر اساس این توافق نامه قرار شد مبلغ ۵ میلیارد یورو از محل «صندوق تسهیلات صلح اروپایی، به اوکراین تخصیص داده شود.
بازنگری در قوانین «صندوق تسهیلات صلح اروپایی» پس از مخالفتهای چند ماهه از سوی دو کشور قدرتمند آلمان و فرانسه به سرانجام رسید. کییف پیشتر از این صندوق کمکی معادل ۶,۱ میلیارد یورو دریافت کرده بود.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از این تصمیم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پیام واضح است: ما با فراهم کردن هر آنچه که برای پیروزی لازم باشد، از اوکراین حمایت خواهیم کرد. »
دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین پس از این تصمیم گفت: «این یک نمایش قدرتمند و به موقع از اتحاد و عزم اروپا در دستیابی به پیروزی مشترک ماست و ما مشتاقانه منتظر تصمیم نهایی در نشست بعدی شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا هستیم. »
آمریکا در حال آمادهسازی بسته کمک نظامی جدید به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه، ۲۲ اسفند به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش داد که آمریکا در حال آمادهسازی بسته کمک نظامی جدیدی به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار برای اوکراین است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا این خبر را تأیید کرده و گفته است که این بودجه، از صرفهجوییهای «پیشبینی نشده» در هزینه قراردادهای پنتاگون میآید و شامل گلولههای توپخانه و مهمات برای سامانه موشکی توپخانه با تحرک بالا (هیمارس) خواهد شد.
آقای سالیوان همچنین تأکید کرده که بسته جدید برای پاسخگویی به نیازهای اوکراین در میدان نبرد کافی نیست.
این، نخستین اقدام از این دست پس از ماهها مسدود شدن بودجه کمکی اضافی برای کییف توسط شماری از جمهوریخواهان کنگره آمریکا خواهد بود.
با توجه به وضعیت میدانی جنگ و مقاومت شماری از جمهوریخواهان، کاخ سفید در تلاش برای یافتن راههایی برای ارسال کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین بوده است.
مقامات آمریکایی همچنین گزینههایی را برای توقیف ۲۸۵ میلیارد دلار از داراییهای مسدودشده روسیه در سال ۲۰۲۲ و استفاده از این پول برای پرداخت هزینه تسلیحات اوکراین مد نظر دارند.
از سوی دیگر، مقامات سازمانهای اطلاعاتی آمریکا روز سهشنبه، ۲۲ اسفند در اقدامی فوری، اعضای مجلس نمایندگان این کشور را تحت فشار قرار دادند تا کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین را تأیید کنند.
آنها میگویند که این کمکها نه تنها کییف را در مبارزه با روسیه تقویت میکند، بلکه از تهاجم چین نیز جلوگیری خواهد کرد.
ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در جلسه استماع سالانه کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان درباره تهدیدات جهانی علیه امنیت کشور تأکید کرد که عدم تصویب کمکها به اوکراین عواقبی خواهد داشت که به گفته او «مستقیماً به منافع آمریکا در منطقه هند-آرام» مربوط میشود.
برنز گفت: «نتیجه این میشود که جاهطلبیهای چین تقویت خواهد شد و باوری را که شرکا و متحدان ما در منطقه هند-آرام به معتمد بودن ما دارند، تضعیف خواهد شد.»
مایک جانسون، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا که از متحدان دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین این کشور است، تاکنون از رأیگیری درباره لایحهای که ۶۰ میلیارد دلار بیشتر برای اوکراین فراهم میکند خودداری کرده است.
این مصوبه در سنا که توسط دموکراتها اداره میشود به تصویب رسیده است و هم جمهوریخواهان و هم دموکراتهای مجلس نمایندگان میگویند در صورتی که رهبران جمهوریخواه مجلس اجازه رأیگیری دهند به تصویب خواهد رسید.
مایک ترنر، نماینده جمهویخواه و رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا گفت برخی از اعضای کنگره از کمک به اوکراین حمایت میکنند، اما «به اشتباه» گمان میکنند که کیاف میتواند تأخیر در دریافت کمکهای بیشتر را تاب آورد.
آقای برنز نیز ضمن تأیید این موضوع گفت هماینک نیز اوکراین در برابر حملات روسیه از هوا، از هواپیماهای بدون سرنشین گرفته تا موشک و هواپیماهای جنگنده آسیب پذیرتر شده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین پیشتر گفته بود که نیروهای مسکو پس از تصرف شهر آودیوکا در شرق این کشور در ماه گذشته دیگر پیشروی نکردهاند.
با این حال به رغم اوکراین بهبود موقعیت استراتژیک، زلنسکی میگوید در صورت عدم تأمین تجهیزات جدید، وضعیت ممکن است دوباره تغییر کند.