لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۳

گزارش «شاهد افغان»: اذیت و آزار آنلاین زنان افغانستانی در دوره طالبان سه برابر شده است


زنان افغان بعد از طالبان
زنان افغان بعد از طالبان

بر اساس گزارشی که روز دوشنبه ۲۹ آبان توسط یک گروه حقوقی مستقر در بریتانیا منتشر شد، آزار و اذیت و اظهارات نفرت‌آمیز در اینترنت علیه زنان فعال سیاسی در افغانستان، از زمان تسلط طالبان بر این کشور در مرداد ۱۴۰۰ تاکنون سه برابر شده است.

پروژه «شاهد افغان» (افغان ویتنس)، که یک پروژه منبع باز است و توسط مرکز غیر انتفاعی «تاب‌آوری اطلاعاتی» اداره می‌شود، می‌گوید که مطالب توهین‌آمیز منتشر شده در بازه زمانی خرداد تا آذر ۱۴۰۰ نسبت به دوره مشابه آن در سال ۱۴۰۱، به میزان ۲۱۷ درصد افزایش یافته است.

تیم «شاهد افغان» برای ارائه این گزارش اطلاعات «بیش از ۷۸هزار» مطلب منتشره به زبان‌های دری و پشتو در حساب‌های ۱۰۰ زن فعال سیاسی افغانستانی در رسانه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) را جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل کرد. این گروه همچنین با شش زن افغانستانی مصاحبه کرد تا ماهیت اذیت و آزار آنلاین از زمان تسلط یافتن طالبان را بررسی کند.

تحقیقات این پروژه اطلاعات باز نشان می‌دهد که مطالب توهین‌آمیز آنلاین به طور هدفمند زنان کنشگر را نشانه گرفته است. مصاحبه‌شوندگان گزارش دادند که پیام‌هایی حاوی مطالب مستهجن و همچنین تهدید به خشونت جنسی و مرگ دریافت کرده‌اند.

این در حالی است که سخنگویان دولت طالبان از اظهارنظر در مورد این گزارش خودداری کرده‌اند.

این گزارش چهار موضوع کلی را در مطالب توهین‌آمیز شناسایی کرده است: اتهام بی‌بندوباری؛ این باور که زنان فعال سیاسی هنجارهای فرهنگی و مذهبی را زیر پا می‌گذارند؛این اتهام که زنان فعال وابسته به غرب هستند؛‌ و اتهام مطرح کردن ادعاهای دروغین به منظور درخواست پناهندگی در خارج از کشور.

به گفته پروژه «شاهد افغان» این اذیت و آزار آنلاین «به شدت جنسی» بوده و بیش از ۶۰ درصد از مطالب منتشر شده در سال ۱۴۰۱ حاوی عباراتی مانند «فاحشه» یا «روسپی» است.

فرانچسکا جنتیله، محقق ارشد این پروژه، گفت: «از زمان مسلط شدن طالبان بر افغانستان، شبکه‌های اجتماعی از محلی برای ابراز نظرات اجتماعی و سیاسی به یک تریبون برای آزار و اذیت و سرکوب، به‌ویژه علیه زنان، تبدیل شده‌اند.»

جنتیله افزود: «خصومت طالبان با زنان و حقوق‌شان این پیام را به آزارگران اینترنتی می‌فرستد که: اهانت به زنانی که برای احقاق حق‌شان قد علم می‌کنند، هیچ اشکالی ندارد.»

در این گزارش آمده است که اکثر کسانی که در این آزارگری‌های آنلاین دست دارند، مردان متعلق به «طیف‌ گسترده‌ای از وابستگی‌های سیاسی، گروه‌های قومی، و پیشینه‌های مختلف» هستند.

طالبان به محض به دست گرفتن قدرت در تابستان ۱۴۰۰ و همزمان با خروج نیروهای ایالات متحده و ناتو پس از دو دهه از افغانستان، اقدامات سختگیرانه‌ای را علیه زنان به اجرا درآورده و دختران را از ورود به دوره دبیرستان منع کرده است.

XS
SM
MD
LG