معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش از افزایش ترک تحصیل در مقطع ابتدایی خبر داده و آخرین آمار بازماندگان تحصیل در مقطع ابتدایی را ۱۶۰هزار دانشآموز اعلام کرده است.
به نوشته روزنامه «خراسان» هرچند معصومه نجفی پازوکی روند بازماندگی از تحصیل در پنجسال اخیر را یکسان اعلام کرده اما بر اساس اعلام مرکز آمار، روند ترک تحصیل آنچنان که گفته میشود، ثابت نبوده و با افزایش همراه بوده است.
بنابر آمار این مرکز تعداد دانشآموزان بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی، در فاصله سه دوره تحصیلی رو به افزایش بوده، چنان که در سال تحصیلی ۱۳۹۶-۱۳۹۵ تعداد بازماندگان از تحصیل در مقطع ابتدایی ۱۶۱هزار و ۸۶۷ نفر بوده که در سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۳۹۹ به ۲۱۰هزار و ۲۲۱ نفر افزایش یافته است.
از طرفی آخرین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مربوط به ترکتحصیلیها طی سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۱ آمارهای «عجیبی» دارد. براساس اعلام بازوی پژوهشی مجلس حدود یک میلیون نفر در مقاطع مختلف به دلایل متفاوت از تحصیل جا ماندهاند: «تعداد کل افراد بازمانده از تحصیل در ســال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ برابر۸۶۲ هزار نفر است که در سال تحصیلی۱۴۰۱-۱۴۰۰ با ۲۶ درصد رشـد به ۹۱۱ هزار نفر افزایش یافته است.»
آمارها نشان میدهد که ۷۰ درصد «ترک تحصیلیها» مربوط به دهکهای درآمدی پایین یک تا ۵ هستند.
برهمین اساس پنج استان سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، تهران، خوزستان و آذربایجانغربی دارای بیشترین فراوانی مطلق بازماندگان از تحصیل هستند.
همچنین اسـتانهای سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجانغربی و کرمان نیز به ترتیب دارای بیشترین آمار «ترک تحصیل» در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بودند.
بر اساس آمارهای جمهوری اسلامی در اسفند سال ۱۴۰۱ از هر ۱۶ دانشآموز در ایران، یک نفر امکان مدرسه رفتن را از دست داده و نسبت «ترک تحصیل» در مقطع دبیرستان به یک نفر از هر پنج نفر رسیده بود.
در همان زمان «پایگاه دادههای باز ایران» در گزارشی اعلام کرده بود که «متوسط جمعیت کودکان بازمانده از تحصیل در ایران، معادل شش درصد جمعیت کل دانشآموزان کشور است.»