لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۴۰

طالبان حق‌آبه ایران را نمی‌دهد؛ کاربران: عوضش ونزوئلا «عمق استراتژیک‌ ما» است


کمبود آب در سیستان و بلوچستان و اعتراض به نپرداختن حق‌آبه ایران از سوی گروه طالبان در افغانستان
کمبود آب در سیستان و بلوچستان و اعتراض به نپرداختن حق‌آبه ایران از سوی گروه طالبان در افغانستان

رئیس سازمان محیط زیست ایران می‌گوید هرچند گروه طالبان ادعا می‌کند معاهده رهاسازی آب هریرود را قبول دارد، اما تنها «۱۵ میلیون لیتر» از حق‌آبه «۸۵۰ میلیون لیتری» ایران رها شده است.

با تشدید بحران آب در منطقه، مناقشات میان جمهوری اسلامی در ایران و گروه طالبان در افغانستان گسترش یافته و علاوه بر آن اظهارات مقامات جمهوری اسلامی درباره رهاسازی حق‌آبه ایران از منابع آبی مشترک دو کشور متناقض است.

علی سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست ایران، چهارشنبه ۱۱ مرداد گفت با وجود این که گروه طالبان می‌گوید معاهده رهاسازی آب هریرود را قبول دارد، «اما در عمل به جای ۸۵۰ میلیون لیتر فقط ۱۵ میلیون لیتر» یعنی حدود دو درصد از حقابه ایران را رها کرده است.

او تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران چندین بار به مقامات حاکم بر افغانستان «درخواست برگزاری نشست» داده، اما آنها نپذیرفته‌اند.

این در حالی است که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در روزهای گذشته مدعی شده بود که طی گفت‌وگویی «جدی» توافق اولیه با گروه طالبان درباره حق‌آبه هیرمند انجام شده است.

رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به «بارندگی خوب» در افغانستان، گفت که «چند بار» از مقامات استانی خواسته «مذاکراتی» با مقامات طالبان داشته باشند تا «حق‌آبه ایران از هریرود دریافت شود» و آنها «اجازه دهند آب از بند کمال خان عبور کند تا به سمت دیگری نرود.»

سلاجقه با بیان این که «وزارت نیرو» از طرف دولت جمهوری اسلامی برای پی‌گیری مسئله حق‌آبه ایران مأموریت دارد، گفت که «ما نیز اقدامات خودمان را انجام می‌دهیم.»

بحران آب که برخی کارشناسان آن را ناشی از سوءمدیریت مقامات جمهوری اسلامی می‌دانند، در سال‌های پیشین اعتراضات گسترده‌ای را در ایران در پی داشته است و عملکرد دولت، همچنان مورد انتقاد شهروندان است.

عارف فتحی، فعال مدنی، با اشاره به گذشت بیش از دو ماه از «خط و نشان دولت رئیسی برای طالبان» در توییتی نوشته است که «هنوز هیچ نشانه‌ای مبنی بر تمایل طالبان به پرداخت حق‌آبه هیرمند مشاهده نشده» و «واقعیت این است که طالبان، برادر خونی خود، جمهوری اسلامی را به چیزی نمی‌گیرد.»

او تأکید کرده است که «مردم سیستان و بلوچستان بیش از یک ماه است که آب خوردن هم ندارند!»

همچنین محمد صحفی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب که از مدیران ارشد وزارت ارشاد در دولت محمد خاتمی بود، در توییتی نوشت: «سیستان و بلوچستان را تشنه و غریب و تنها رها کرده‌ایم به امید لطف طالبان. کسانی که به جای یک بشکه یک لیوان آب تحویل می‌دهند، اشکالی ندارد، عوضش عمق استراتژیکمان ونزوئلا است.»

محمد محمدرضایی، نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی، نیز در اینستاگرام نوشت: «از دروازه‌های تمدن بزرگ عبور کردیم. به دروازه‌های افغانستان نرسیدیم.»

به گفته مقامات جمهوری اسلامی، بحران آب بیش از ۳۰۰ شهر را فرا گرفته است.

نیک‌آهنگ کوثر، پژوهشگر آب، با اشاره به گرمتر شدن هوا و سیاست‌های جمهوری اسلامی برای «دزدی آب» به قصد تولید برق، به صدای آمریکا گفته است که با توزیع نشدن عادلانه آب در برخی مناطق ایران، حقوق بشر نقض می‌شود.

منابع: ایسنا، رسانه‌های اجتماعی، و گزارش‌های صدای آمریکا

XS
SM
MD
LG