دولت به دنبال راهی برای کاهش خاموشیهای گسترده تابستان سال جاری است و در این مسیر حتی از دستکاری ساعتها و برهم زدن نظم اداری کشور هم فروگذار نکرده و قرار است براساس تصمیم تازه دولت، سیستم اداری از ساعت ۶ صبح آماده سرویسدهی باشد.
فارغ از اینکه آیا فعالیت از این ساعت میتواند مفید باشد و آیا مردم زندگی عادی خود را بر این اساس تنظیم خواهند کرد یا شاهد «پیک کاری» از ساعت ۸ به بعد خواهیم بود، باید این نکته را مد نظر قرار داد که آیا این راهکار در کاهش خاموشی برق مفید خواهد بود؟
بنابر گزارشها، ایران در تابستان ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ترتیب با ناترازی ۱۴ هزار و ۲۰ هزار مگاواتی برق روبرو بود، این در شرایطی است که با احتساب ۷۰ هزار مگاوات تقاضا برای مصرف برق، این امکان وجود داشت که در اوج مصرف شش ساعت محدودیت برق در همه بخشها اعمال شود.
با این حال با مدیریت منابع در کنار تامین برق بخش خانگی و عدم خاموشی در تابستان ۱۴۰۱، برق مازاد برای تقویت و رشد ظرفیت تولید به بخش تولید در ایران ارائه شد، به طوری که در تابستان سال گذشته بنابر اعلام منابع رسمی، رشد مصرف برق خانگی برابر صفر بود. بر اساس آمارهای منتشر شده، از ۱۵ خرداد تا نیمه شهریور ۱۴۰۱ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳/۵ درصد با کاهش مصرف در بخش خانگی روبرو شدیم، این در حالی است که از ۲۹ اردیبهشت تا پایان شهریور سال ۱۴۰۰، بر اساس جدول یک تا سه نوبت، خاموشی اعمال میشد.
آنطور که علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو خبر داده برای امسال هیات دولت ساعت فعالیت اداری را در اسفند ۱۴۰۱ مصوب کرده و بر اساس آن از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریور ساعت کار اداری از ۶ بامداد تا ۱۳ خواهد بود، ضمن اینکه یک ساعت پیش از پایان ساعت کار اداری دستگاههای سرمایشی خاموش میشوند.
با توجه به اینکه ادارات و سازمانها دولتی نقش قابل توجهی در مصرف برق دارند، این موضوع میتواند در کنترل افزایش مصرف برق تاثیر گذار باشد. طبق گفتههای مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق به خبرگزاری «ایسنا» ۴ هزار مگاوات از مصرف برق کشور به ادارات و دستگاههای اجرایی اختصاص دارد.
کارشناسان بر این باورند این اقدام دولت نوعی سرپوش گذاشتن به کمکاری و بیتوجهی به توسعه صنعت برق است و دولت برای فرار از تبعات آن با دستکاری در ساعت فعالیت ادارت باعث ایجاد مشکلات بسیاری از جمله در حوزه حمل و نقل و حتی نظم زندگی خانوادهها میشود.
در همین زمینه روزنامه دنیایاقتصاد هم در شماره روز شنبه خود نوشت : چالش «کمبود برق» در تابستان قرار است با تولید چالشهای جدید، از سر راه برداشته شود.
این روزنامه در گزارش خود «مهمترین اختلالی که به واسطه اجرای مصوبه تغییر ساعت کار در ایام گرم سال» ایجاد میشود را «مربوط به نحوه سرویسدهی ناوگان حملونقل عمومی» دانست.
دنیایاقتصاد ضمن انتقاد از این مصوبه دولت نوشته است: «به نظر میرسد دولت بدترین الگوی ساعت کار برای مدیریت مصرف برق در ماههای گرم سال را در نظر گرفته است.» این روزنامه پیشنهاد کرده که «دولت میتوانست به جای تعیین سختترین ساعت شروع کار، از ساعت کار کارمندان در بعد از ظهر بکاهد و به این ترتیب نه تنها زمینه کاهش مصرف برق، بلکه ارتقای راندمان کاری کارمندان را نیز فراهم کند.»