رویکرد ارزی بانک مرکزی در سال جدید فعالان این بخش را غافلگیر کرد، چرا که طی «دستورالعملی» سهمیه سالانه مردم را به ۲ هزار یورو کاهش داد و در کنار آن فروش اسکناس دلار در غالب سهمیه را به مردم «ممنوع» و منوط به واریز به حساب ارزی مردم کرد.
در تازهترین اقدام نیز بر اساس اعلام بانک مرکزی، مردم میتوانند «ارزهای خانگی» خود را به «سپرده ارزی» در بانک تبدیل کنند. این بانک همچنین اعلام کرده در صورتی که مردم، قصد برداشت اصل یا سود سپرده ارزی خود را داشته باشند، بانکها باید وجه مردم را عینا با ارز دریافت شده، یا دلار و یورو پرداخت کنند.
پس از اعلام این درخواست بانک مرکزی، صداوسیما در گزارشی سعی کرد افکار عمومی را به سمت سپردهگذاری ارزی سوق دهد و از مزایای سپرده ارزی و ایجاد سرمایه در گردش برای تولید گفت.
نکته جالب توجه در این گزارش صحبتهای رییس کمیسیون اقتصادی مجلس بود که گفت: طبق برآوردهای صورت گرفته بیش از ۲۰ میلیارد دلار ارز در خانههای مردم وجود دارد. در نگاه برخی از کارشناسان، تاکید پورابراهیمی به ضرورت استفاده از دلارهای مردمی و هدایت آنها به چرخه تولید شاید یکی از علائم هشدار دهنده مبنی بر رو به إتمام بودن ذخایر ارزی بانک مرکزی باشد.
اصرار بانکها به افتتاح حساب سپرده بلند مدت ارزی برای متقاضیان ارز سهمیهای و تاکید بانک مرکزی بر سپردهگذاری ارزی دارندگان خانگی ارز در روزهای اخیر شدت گرفته و این موضوع در نگاه کارشناسان اقتصادی میتواند پیامدهای تلخی برای اقتصاد ایران به دنبال داشته باشد.
به هر حال به نظر میرسد بانک مرکزی جمهوری اسلامی در شرایط بحرانی از نظر ذخایر فیزیکی ارزی قرار دارد و بر همین اساس بود که روز چهاردهم فروردین طی بخشنامهای سهمیه فروش ارز با کارت ملی در صرافیها را از ۵ هزار یورو به ۲ هزار یورو کاهش داد.
بر اساس اعلام این بانک سابقه خرید ارز سهمیهای افراد نیز که سابق بر این ابتدای هر سال پاک میشد به ۳۶۵ روز بعد از آخرین خرید تغییر یافته است.
بانک مرکزی همچنین شیوه خرید ارز را نیز از چهاردهم فروردین تغییر داده و فروش دلار دولتی با کارت ملی از روش پرداخت اسکناس به خریدار به روش واریز به حساب ارزی خریدار تغییر کرد.