درحالی که مقامات جمهوری اسلامی تاکید به افزایش جمعیت دارند و طرحهای مختلفی برای ترغیب مردم به فرزندآوری به اجرا گذاشتهاند یافتههای یک مطالعه بعد تازهای از تحولات جمعیتی را برجسته میکند.
یافتههای این مطالعه در مورد تاثیر تحولات جمعیتی بر امنیت آبی و غذایی در ایران نشان میدهد که از سال ۱۳۹۴ نیاز غذایی جمعیت از ظرفیت منابع آب موجود، برای تولید این میزان محصولات غذایی فراتر رفته است و با الگوی فعلی، منابع آب کافی برای پاسخگویی به جمعیت کنونی ایران موجود نخواهد بود.
خبرگزاری «ایسنا» نوشته است که بررسی روند تغییرات جمعیتی در ایران نشان میدهد جمعیت ایران در فاصله ۷۰ سال، بیش از پنج برابر شده است. هماکنون حدود ۷۰ درصد جمعیت کشور در گروههایی قرار دارند که مطابق با سند ملی امنیت غذا و تغذیه؛ نیازمند بیشترین میزان دریافت مواد غذایی هستند.
از آبان سال ۱۳۹۲ که آیتالله خامنهای، رهر جمهوری اسلامی، از ضرورت افزایش جمعیت ایران تا ۱۵۰ میلیون نفر سخن گفت، سیاستهای حکومت همسو با سخنان او تغییر کرد و مقامات از راههای مختلف مانند تغییر محتوای کتابهای درسی، رسانهها و نصب تابلوهای تبلیغاتی در سطح شهر به ترویج فرزندآوری پرداختهاند.
پرداخت وام فرزندآوری و اعطای تسهیلاتی برای مسکن افراد متاهل از دیگر اقداماتی است که حکومت ایران برای افزایش میزان ازدواج و فرزندآوری در نظر گرفته و اجرایی کرده است.
در سالهای اخیر و با شتاب گرفتن نرخ تورم در سطح جامعه ایران، در راستای سیاست جدید ارائه مشوقهای مالی برای «ازدواج و فرزندآوری» سقف مبلغ وام ازدواج نیز افزایش قابل توجهی نسبت به دهههای گذشته یافته است.
با این حال و با وجود همه توجیهاتی که نهادهای حکومتی برای حمایت مالی از زوجهای جوان اعلام میکنند، اما افزایش مبلغ وامهای ازدواج در سالیان اخیر موجب افزایش معضلات اجتماعی همچون «ازدواجهای صوری» یا تشدید برخی از آسیبهای پیشین مانند «کودک همسری» نیز شده است.