رئیس کل دادگستری استان فارس، روز یکشنبه، خبر داد که دادگاه متهمان حمله مسلحانه به حرم شاهچراغ در شیراز به زودی برگزار خواهد شد. به گفته سید کاظم موسوی، پنج متهم این پرونده که با اتهامات «محاربه»،«افسادفیالارض»،«بغی» و اجتماع و تبانی به «قصد اقدام علیه امنیت ملی» روبهرو هستند تبعه «یکی از کشورهای همسایه» ایران هستند.
هرچند این مقام قضایی اسمی از کشور همسایه نبرد، اما پیش از این خبرهایی منتشر شد که متهمان این پرونده را دارای تابعیت جمهوری آذربایجان اعلام کرده بود.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در ۱۶ آبان، در بیانیهای از دستگیری «۲۶ تبعه خارجی» در رابطه با این پرونده خبر داده بود. به گفته وزارت اطلاعات اتباع دستگیر شده از کشورهای تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و افغانستان هستند. اما حالا رئیس کل دادگستری استان فارس از برگزاری دادگاه پنج متهم این پرونده خبر میدهد و آنها را تبعه «یکی از کشورهای همسایه» نامیده است.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در دومین اطلاعیه خود درباره حادثه تیراندازی در شاهچراغ شیراز، نیز نوشته بود که «عنصر اصلی هدایت و هماهنگکننده عملیات در داخل کشور، تبعه جمهوری آذربایجان بوده» است.
با توجه به تنشهای اخیر بین جمهوری اسلامی و جمهوری آذربایجان، که با حمله مسلحانه یک ایرانی به سفارت این کشور در تهران و کشته شدن یک مامور امنیتی سفارت به اوج رسید، پیش بینی میشود که آغاز این دادگاه حاشیههای تازهای در رابطه این دو کشور ایجاد کند.
در حمله مسلحانه چهارم آبانماه ۱۴۰۱ به حرم شاهچراغ ۱۳ تن از خادمان و زائران کشته شدند. در شب حادثه مهاجم مسلح در درگیری با مأموران کشته شد و اما در ادامه تعداد دیگری از «متهمان مرتبط با این اقدام» به ادعای رسانههای رسمی، شناسایی و دستگیر شدند. متهمانی که طبق گفته رئیس کل دادگستری استان فارس، پنج نفر و همه تبعه خارجی هستند. اتهاماتی که طبق کیفرخواست به آنها نسبت داده شده، طبق قانون مجازات اسلامی در صورت تشخیص مجرمیت توسط دادگاه با مجازات اعدام مواجه خواهد شد.
در هفتههای اخیر تنش بین جمهوری اسلامی و آذربایجان به حدی اوج گرفت که دولت آذربایجان تمام کارمندان سفارت خود در تهران را به باکو فراخواند و شکوائیههایی علیه جمهوری اسلامی در برخی از مجامع بینالمللی و منطقهای که ایران نیز در آنها عضو است به ثبت رساند.
هفته پیش، همزمان با افزایش تنشها میان تهران و باکو، دولت جمهوری آذربایجان در ادامه آنچه مقابله با «شبکه جاسوسی ایران» در این کشور نامید، ۳۹ نفر را بازداشت کرد. پیش از آن رسانهها خبر از بازداشت ۷ نفر داده بودند.
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری جمهوری آذربایجان، آپا، وزارت کشور جمهوری آذربایجان اعلام کرده بود که این افراد «در پوشش امور دینی» اقدامات «خرابکارانه و اخلالگرانه» انجام میدادند.
به ادعای وزارت کشور جمهوری آذربایجان این افراد «به وظایف محولشده از سوی سرویسهای ویژه ایرانی عمل میکردند و سنت تسامح شکل گرفته در آذربایجان را زیر پا» میگذاشتند.
آنطور که در بیانیه وزارت کشور جمهوری آذربایجان آمده بود بازداشتشدگان، «اطلاعاتی» را که جمعآوری کرده بودند، «به سرویسهای ویژهای» که از آنها درخواست شده بود، منتقل کردند.