منابع حقوق بشری گزارش میدهند دهها شهروند بلوچ در استان سیستان و بلوچستان بازداشت شدهاند تا در کنار احکام اعدام و دیگر فشارهای امنیتی مانع از برگزاری تجمعات اعتراضی روزهای جمعه در این استان شوند. رسانههای حکومتی ایران نیز این بازداشتها را تایید کرده اما بازداشتشدگان را «اوباش و سارقان مسلح» مینامند.
این رویکرد جمهوری اسلامی از دوشنبه دوازدهم دیماه با اعلام بازداشت ۴۰ نفر در زاهدان و «سارق مسلح» خواندن آنها آغاز شد. در خبری که رسانههای حکومت منتشر کرده بودند، آمده است که «در عملیات مشترک وزارت اطلاعات، سپاه و فراجای سیستان و بلوچستان، ۴۰ نفر از اوباش و سارقان مسلح زاهدان بازداشت شدند.»
روز سه شنبه سیزدهم دیماه نیز خبرگزاری ایرنا از بازداشت ۱۵ نفر در زاهدان خبر داد و آنها را عضو دو «باند سارق مسلحانه» دانست. ایرنا به نقل از رئیس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان از انهدام دو باند سرقت مسلحانه و دستگیری ۱۵ عضو این باندها در شهرستان زاهدان خبر داده بود.
در ادامه پرونده سازی برای معترضین سیستان وبلوچستان، شامگاه سه شنبه ششم دیماه فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان در اطلاعیهای از بازداشت «یک تیم تروریستی وابسته به معاندین» که در هفته گذشته «اقدام مسلحانه و ترور گشتیهای پلیس» در سطح استان انجام داده بودند، خبر داد.
ادارهکل اطلاعات سیستان و بلوچستان نیز روز چهارشنبه چهاردهم دیماه اعلام کرد در پی سلسله اقدامات اطلاعاتی و همکاری عملیاتی یگانهای عمل کننده سپاه و فراجا، بیشاز ۱۰۰ نفر که آنها را «اراذل اوباش و سارقان مسلح و اتباع بیگانه غیرمجاز» نامید در زاهدان بازداشت شدند.
این نهاد امنیتی مدعی شد افراد بازداشت شده که عمدتا از «اتباع بیگانه غیرمجاز ساکن در حاشیه زاهدان» بودند نقش موثری در «ناامنی، ایجاد رعب و وحشت و سرقتهای به عنف» در زاهدان داشتند.
پایگاه خبری حالوش پس از بازداشتیهای گسترده نوشت که نیروهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی طی چهار روز اخیر به محلات مختلف زاهدان از جمله بازار مشترک، خیابان کوثر، بعثت و پارک کودک هجوم برده و دستکم ۱۰۴ نفر از شهروندان را بازداشت کردهاند.
به نظر میرسد جمهوری اسلامی پس از گذشت سه ماه از «جمعه خونین زاهدان» و برگزاری ۱۳ جمعه اعتراضی با بازداشت گسترده شهروندان بلوچ سعی در گذاشتن نقطه پایان بر جمعههای اعتراضی دارد این درحالی است که فردا جمعه است و به نظر میرسد این بازداشتها منجر به مشارکت بیشتر مردم در مراسم جمعه اعتراضی شود.