لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۶

اختصاصی | به خانواده محمدجواد زاهدی گفتند: «سکوت کنید» تا او را «شهید» اعلام کنیم


محمدجواد زاهدی، از کشته‌شدگان اعتراضات در ساری
محمدجواد زاهدی، از کشته‌شدگان اعتراضات در ساری

یک منبع نزدیک به محمدجواد زاهدی می‌گوید مقامات جمهوری اسلامی خانواده این کشته شده اعتراضات در ساری مرکز استان مازندران را تحت فشار قرار دادند که بپذیرند او توسط «منافق» کشته شده تا او را «شهید» اعلام کنند.

این منبع که نخواست هویتش فاش شود، افزود: «وقتی خانواده‌اش نپذیرفتند، در ازای تحویل دادن جنازه از آنها تعهد «سکوت» گرفتند.

محمدجواد زاهدی، متولد ششم شهریور ۱۳۸۱ بود. یک منبع مطلع، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که او تنها چند روز پس از تولد ۲۰ سالگی‌اش، شامگاه ۳۰ شهریور سال جاری وقتی برای رفتن به آرایشگاه از خانه بیرون رفته بود، هدف شلیک نیروهای حکومتی قرار گرفت و جان باخت.

محمدجواد زاهدی، از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ساری
محمدجواد زاهدی، از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ساری

به گفته شاهدان عینی، محمدجواد زاهدی در خیابان انقلاب ساری روبه‌روی چهارراه برق، جایی که «اصلا محل برگزاری تجمع نبوده» مورد هدف قرار گرفته است.

شاهدان گفته‌اند: «مأموران به مردمی که توی کوچه خیابان بودند، حمله می‌کردند و محمدجواد سر همین کوچه ایستاده بود که دو مأمور از ون سفید یگان ویژه پیاده شدند و به سمت مردم شلیک کردند. محمد تیر خورد و بر زمین افتاد و همه فرار کردند. محمد نتوانست خودش را داخل کوچه بکشاند. یکی از دوستانش او را به زور داخل کوچه‌ای کشید که سرش یک پاساژ کوچک بود.»

بنا بر این گزارش، حاضران «به اورژانس زنگ زدند»، اما اورژانس «تیم نفرستاد»؛ «چند بار افراد مختلف که دور محمد جمع شده بودند، از داخل پاساژ زنگ زدند، اما آمبولانسی فرستاده نشد و گفتند اجازه نداریم. مأموران هم کوچه را بستند و کاملا سر بازار توسط نیروهای امنیتی بسته شد و مردم نتوانستند با ماشین خودشان هم محمد را ببرند.»

به گفته یک شاهد عینی، «بعد از نیم ساعت مأموران رفتند و محمد خیلی خون‌ریزی داشت. آقایی با ماشین شخصی خودش بعد رفتن مأموران محمد را توی ماشینش گذاشت و او را به بیمارستان برد، اما در بیمارستان متأسفانه اصلا رسیدگی نکردند، فقط بالای سرش ایستادند و گفتند تمام کرده» است.

این منبع مطلع با تأکید بر این که «محمد خیلی مظلومانه جان داد»، به صدای آمریکا گفت که مقامات حکومتی خانواده را «تحت فشار گذاشتند و بعد دو روز جنازه را» به خانواده تحویل دادند و گفتند: «منافق زده، شما سکوت کنید، محمد را شهید اعلام می‌کنیم. خانواده هم از ترس هنوز هم حرفی نمی‌زند»، اما «نمی‌خواهد که خونش پایمال شود.»

بنا بر اسنادی که صدای آمریکا به آن دست یافته است، سازمان پزشکی قانونی علت مرگ محمدجواد زاهدی را «شوک هموراژیک (خون‌ریزی وسیع)، به دنبال سوراخ‌شدگی ریه‌ها و کبد و طحال» بر اثر «اصابت اجسام متعدد پرتابه‌ای پرشتاب (ساچمه شکاری)» اعلام کرده است.

جواز دفن محمدجواد زاهدی، جان‌باخته اعتراضات در ساری
جواز دفن محمدجواد زاهدی، جان‌باخته اعتراضات در ساری

این منبع آگاه می‌گوید، نیروهای حکومتی «تقریبا ۹۵ گلوله ساچمه‌ای به گردن، سر و پشت کمر» محمدجواد زاهدی شلیک کرده بودند.

به گفته او، مراسم خاک‌سپاری و سوگواری روز هفتم آقای زاهدی «با حضور نیروهای امنیتی و تحت نظر خودشان» در آرامگاه «ولشکلا» در ساری برگزار شد و با وجود این که خانواده برای چهلم نیز برنامه‌ریزی کرده بودند و مسجد رزرو کرده بودند، مقامات مراسم را لغو کردند و اجازه ندادند این مراسم برگزار شود.

مزار محمدجواد زاهدی، از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، آرامگاه «ولشکلا» در ساری
مزار محمدجواد زاهدی، از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، آرامگاه «ولشکلا» در ساری

منبع نزدیک به خانواده زاهدی تأکید کرد که تمامی مراسم مربوط به او «با حضور فرماندار ساری و بخشدار، و نیروهای امنیتی پیش می‌رفت» و خانواده «نباید حرفی می‌زدند.»

اختصاصی| تصاویری تلخ از «حنابندان» نمادین در سوگواری محمدجواد زاهدی
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

او تأکید می‌کند که محمدجواد زاهدی با شلیک نیروهای حکومتی کشته شده و می‌گوید، مقامات امنیتی از خانواده محمدجواد زاهدی «تعهد گرفتند که حرفی نزنند» و بعد «جنازه را دادند و بعد از دو روز هم گفتند که منافق زده» و «نگذارید اسم بچه‌تان بد بشود»، در صورتی که «خودشان او را زده‌اند.»

بنا بر این گزارش، مادر محمدجواد زاهدی در پاسخ به مقامات تأکید کرده که «مأموران امنیتی بچه‌ام را کشته‌اند» و گفته اگر راست می‌گویید «فیلمش را نشان بدهید»، اما مقامات پس از برگزاری مراسم مربوط به او، «فیلم‌های مداربسته پاساژ» اطراف محل واقعه را نیز «جمع‌آوری کرده‌اند.»

به گفته این فرد نزدیک به خانواده زاهدی، محمدجواد دیپلم نقشه‌کشی ساختمان داشت، اما نتوانست دانشگاه برود، چرا که سال گذشته تصادف کرده بود و دوره نقاهت پس از آن را سپری می‌کرد.

در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ایران تاکنون دست‌کم ۳۲۸ تن کشته شده‌اند که شمار قابل توجهی از آنان جوان و نوجوان بوده‌اند. فراتر از اعداد، داستان زندگی هر یک از این معترضان که حق حیات از آنان توسط جمهوری اسلامی سلب شده، روایتی قابل توجه است.

دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت نیروی انتظامی آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG