لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۴

لاریجانی: حکومت باید بداند افراط در امور اجتماعی «واکنش افراطی» دارد


لاریجانی (جماران)
لاریجانی (جماران)

علی لاريجانی، رئیس سابق مجلس، پس از چهار هفته سکوت از زمان اعتراضات سراسری در ایران چهارشنبه با انتقاد از برخی سیاست‌ها در جمهوری اسلامی گفت: «حکومت و افراد دست‌اندرکار باید بدانند که افراط در پرداختن به امور اجتماعی، واکنش‌های افراطی هم دارد.»

لاریجانی در گفت‌و‌گویی با روزنامه اطلاعات به کشته شدن مهسا امینی در بازداشتگاه واکنش نشان داد و با استناد به گزارش پزشکی قانونی ادعا کرد «معلوم شد که ضرب و جرحی در کار نبوده» است. او گفت: «ولی به هر حال هدایت ایشان به ساختمان نیروی انتظامی، باعث وارد شدن یک آسیب روحی به ایشان و نهایتاً فوت ایشان شد و عواطف مردم را برانگیخت.» او با اشاره به مسئله حجاب اجباری در ایران گفت: «با کم‌حجابی برخی افراد حادثه‌ای رخ نداده است و این یک مسئله فرهنگی است و نیازی به رفراندوم ندارد.»

نامزد رد صلاحیت شده انتخابات ۱۴۰۰ بدون هیچ اشاره‌ای به عملکرد جمهوری اسلامی در برخورد با هر نوع تشکل مستقل توسط نهادهای امنیتی و قضایی در دهه‌های اخیر، در مورد امکان «گفت‌و‌گو بین نظام و معترضان» گفت‌و‌گو را «لازم» دانست و گفت: «این گفت‌و‌گو باید عمیق‌تر باشد. باید بسترهای طبیعی اعتراض فراهم باشد و افراد سازمانی داشته باشند که با آن امکان گفتگو باشد.»

رئیس سابق مجلس از «حکومتی شدن» موضوعات انتقاد کرد و در مورد حجاب اجباری گفت: «شما به زمان شاه نگاه کنید، مگر ترویج بی‌حجابی نمی‌شد، اما چقدر از مردم حجاب داشتند و رعایت می‌کردند! آن زمان علمای ما مسیر درستی را طی می‌کردند.» لاریجانی خواستار تامل در اجرای قانون حجاب شد و گفت: «من فکر نمی‌کنم پناه بردن به قانون، مسأله اصلی در این زمینه باشد. باید پشت این سنگر را بلاوجه نگیریم. مثلاً در مورد ماهواره آیا قانون نیست؟ چرا هست ولی چرا برخورد نمی‌شود باید خوب فکر کنیم و ببینیم درد و درمان چیست.»

عضو پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به موضوع حجاب در دیگر کشورهای اسلامی گفت: «در برخی کشورها، سختگیری‌های حجابشان از ما بیشتر بوده، آیا فساد در آنها کمتر بوده است؟ خیر، پنهان‌تر بوده. آن چه مهم است تغییر جوهره انسان‌ها است که امثال شهید مطهری به آن پرداختند.» لاریجانی با تاکید بر«بی‌موقع بودن» توجه به حجاب گفت: «راه و طریق توجه به مقوله حجاب، این نیست آن هم در این شرایط که مردم مشکلات اقتصادی دارند و یک مرتبه موضوع حجاب را برجسته می‌کنند، این هم بی‌موقع بوده و هم طریقش درست نبوده است.»

کشته‌شدن مهسا (ژینا) امینی در زمانی که در بازداشت نیروی انتظامی به‌سر می‌برد، موجی از اعتراضات سراسری را در پی داشت که همچنان ادامه دارد.

در جریان این دور اعتراضات تاکنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد»، «توپ تانک مسلسل دیگر اثر ندارد، به مادرم بگویید دیگر دختر ندارد»، «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه»، و «کردستان، زاهدان، خونین تمام ایران» سر داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

XS
SM
MD
LG