یک دیپلمات سابق هندی، سکوت کشورهای اسلامی در پی کشتهشدن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد را قابل توجه میداند و حکومت ایران را در صحنه بینالمللی به ریاکاری متهم میکند.
وی وک کاتجو، سفیر سابق هند در افغانستان، در مقاله خود در رسانه «فرست پست» مینویسد پرونده مهسا امینی، دوروئی حکومت ایران را نشان میدهد. در حالیکه در ایران، زنان به جرم نداشتن حجاب کامل اسلامی کشته میشوند، جمهوری اسلامی تاکید دارد که کشورهای دیگر باید به حق آزادی پوشش شهروندان خود احترام بگذارند و حجاب اسلامی در مدارس یا محیط کار را ممنوع نکنند.
دیپلمات هندی که در گذشته سفارت هند در میانمار را برعهده داشت، از تظاهرات دانشجوئی ۲۹ بهمنماه ۱۴۰۰ در برابر سفارت هند در تهران مثال میآورد که برای اعتراض به منع حجاب اسلامی در روپوشهای متحدالشکل دانشگاههای کارناتاکا، برپا شده بود.
شرکتکنندگان این تظاهرات «دولتی» در تهران، مدعی بودند که روپوش متحدالشکل دانشجویان در کاناتاکا، تبعیضآمیز است و مهمتر از آن، در بیانیه خود تاکید داشتند که منع حجاب اسلامی در مدارس کاناتاکا، آزادی پوشش که یکی از حقوق اساسی بشر است، نقض میکند.
«فرست پست»، یکی از پرخوانندهترین رسانههای خبری هند، در پیامد کشته شدن مهسا امینی، چندین گزارش درباره تظاهرات علیه حجاب اجباری در ایران منتشر کرده است.
کاتجو، دیپلمات سابق که در گذشته در مقام دبیر وزارت خارجه هند خدمت کرده است، در مقاله خود در «فرست پست» مینویسد برای اطمینان از رعایت حجاب اجباری توسط زنان ایرانی، جمهوری اسلامی نهاد گشت ارشاد را تاسیس کرد که اختیارات گستردهای دارد و طرز عمل تهاجمی آن را بسیاری از ایرانیان، توهینآمیز میدانند.
وی وک کاتجو، دیپلمات سابق، ریشه اختلاف بر سر حجاب اجباری را در تضاد میان فرهنگ ایرانی و فرهنگ اسلامی میداند که جمهوری اسلامی قصد دارد بر جامعه ایران تحمیل کند.
نویسنده احتمال میدهد که برای آرام کردن خشم مردم، در برخی روشهای گشت ارشاد تغییراتی داده خواهد شد، اما لغو گشت ارشاد و حجاب اجباری را ناممکن میداند و یادآور میشود که موافقت با حضور محدود زنان در استادیومهای ورزشی، زیر فشار بینالمللی و با اکراه، صادر شد.
کاتجو مینویسد اینکه کشورهای اسلامی در پیامد کشته شدن مهسا امینی از حکومت ایران انتقاد نکردند، قابل ملاحظه است. این دیپلمات هندی از بیلاوال بوتو زرداری، وزیر خارجه پاکستان نقل قول میکند که گفته است به اطمینان خاطری که حکومت ایران درباره تحقیقات منصفانه درباره کشته شدن مهسا امینی داده، اعتماد کامل دارد.
کاتجو میافزاید انتقادهای کشورهای غربی، مقامات حکومت ایران را ناراحت نمیکند، و دوروئی حکومت ایران ادامه خواهد یافت.
کاتجو مینویسد: جمهوری اسلامی حق آزادی پوشش برای زنان ایران را به رسمیت نمیشناسد، ولی برای زنان کشورهائی دیگر، مثل هندوستان، آزادی و حق انتخاب پوشش تجویز میکند که یعنی به هر که میخواهد باید اجازه داده شود هر جا بخواهد حجاب اسلامی داشته باشد.
کاتجو میافزاید ریاکارانهتر این است که حکمرانان ایران میکوشند مقررات حجاب اسلامی در ایران را به زنان در خارج از ایران هم تسری دهند، و مثال میآورد که در نیویورک، ابراهیم رئیسی حاضر نشد با یک روزنامهنگار معروف بینالمللی مصاحبه کند زیرا خبرنگار موهای خود را به صورتی که رئیسی مناسب میدانست، نپوشانده بود.
فرست پست هندوستان در یک گزارش تصویری جداگانه، عکسی از استودیوی «سیانان» در نیویورک منتشر کرده که نشان میدهد خانم کریستین امانپور، مجری ایرانیتبار شبکه بینالمللی سیانان بدون حجاب در برابر یک صندلی خالی نشسته است.
* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده است و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتابدهنده دیدگاه صدای آمریکا نیست.