دمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه از «سفر قطعی» ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به ایران خبر داد اما گفت که تاریخ دقیق این هنوز مشخص نیست.
سخنگوی کرملین روز جمعه ۳ تیر در پاسخ به سؤالی درباره احتمال سفر پوتین به ایران و شرکت در نشست «آستانه» که به مذاکرات آتش بس در سوریه اختصاص دارد، گفت: پوتین قطعاً «در مقطعی» به به ایران خواهد رفت، اما تاریخ دقیق هنوز مشخص نشده است.
اعلام سفر احتمالی پوتین به تهران در حالی است که سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به ایران سفر کرده است. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه در نشست خبری مشترکی که با همتای روسیه خود داشت گفته بود که امیدوار است نشست سران روسیه، ترکیه و ایران در تهران برگزار شود.
در حالی وزیر امور خارجه دولت رئیسی امیدوار است که نشست (آتش بس در سوریه) در تهران برگزار شود و بهانهای برای سفر دوباره ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به ایران باشد، خبرگزاری دولتی ترکیه، آناتولی از برگزاری این نشست در کشور قزاقستان خبر داد.
«آیبک صمدیاروف» سخنگوی وزارت امور خارجه قزاقستان روز سه شنبه ۳۱ خرداد گفته بود که هجدهمین نشست آستانه درباره سوریه طی روزهای ۱۴ تا ۱۶ ژوئن سال جاری در شهر نورسلطان (آستانه سابق)، پایتخت این کشور برگزار خواهد شد.
در حالی منابع ایرانی از سفر احتمالی پوتین به تهران استقبال کردهاند که بعد از تجاوز روسیه به اوکراین از اسفندماه گذشته، روسیه مورد انتقاد جامعه جهانی قرار گرفتهاست. با این حال مقامات ارشد جمهوری اسلامی ترجیح میدهند که از او ضمنی حمایت کنند. یکشنبه ۲۹ خرداد، آیت الله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در حاشیه دیدار با قاسم ژورمات توقایف، رئیسجمهوری قزاقستان موضع روسیه در توجیه حمله به اوکراین را تکرار کرد و گفت «در قضیه اوکراین مشکل اصلی این است که غربیها درصدد توسعه ناتو هستند و آنها هر جا که بتوانند برای گسترش نفوذ خود تأمل نخواهند کرد.»
این موضع مقامات جمهوری اسلامی در حالی است که بارها مردم ایران در تظاهرات خود به این حمله واکنش نشان دادند و تجاوز روسیه را محکوم کردند.
ولادیمیر پوتین تاکنون چندبار به ایران سفر کرده است. آخرین سفر او در شهریور ۱۳۹۷ بود که رئیس جمهور روسیه طی سفری به تهران با علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی دیدار کرد. رهبر جمهوری اسلامی در آن دیدار از همکاری ایران و روسیه در موضوع آتش بس در سوریه را یک نمونهی «برجسته» و یک تجربهی «بسیار خوب »از همکاری دوجانبه عنوان کرد که گفت: «به معنی واقعی کلمه، همافزایی است».
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در آن سفر و دیدار با خامنهای از احداث پروژهی جدید نیروگاه هستهای و نیروگاههای با ظرفیتِ کم و همچنین برقیسازی خطوط راهآهن و افزایش فروش نفت ایران خبر داد.
چهار سال از آخرین سفر پوتین به ایران و دیدار با علی خامنهای میگذرد اما مذاکرات هستهای ایران و غرب به بن بست خورده و از پروژههای هستهای، راهآهن و خرید نفت توسط روسیه خبری نیست.