لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۵

انتقاد گسترده نمایندگان از عملکرد اقتصادی رئیسی؛ قالیباف: دولت مردم را نگران‌تر کرده است


مجلس شورای اسلامی. آرشیو
مجلس شورای اسلامی. آرشیو

یک روز بعد از آنکه رئیس جمهوری ایران مدعی شد تصمیمات اقتصادی دولت او «نتیجه هفت ماه کار کارشناسی متراکم و مشورت با نخبگان است»، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و رئیس مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه به تندی از عملکرد اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی و به ویژه به دلیل افزایش قیمت آرد انتقاد و اعلام کردند مردم نگران‌تر از قبل هستند.

افزایش چند برابری قیمت آرد و فرآورده‌های صنفی-صنعتی مرتبط با آن از جمله ماکارونی و نان باگت، در روزهای گذشته واکنش‌های فراوانی میان مردم و صاحبان کسب و کار برانگیخته است.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، که در دو هفته گذشته به دلیل افشای خرید خانواده او از ترکیه مورد انتقاد گسترده بوده، در نطق پیش از دستور خود با حمله به دولت گفت: «دولت در موضوع ماکارونی و آرد صنعتی به گونه ای عمل کرد که باعث نگرانی بیشتر مردم شد.»

قالیباف با بیان اینکه «در گرانی های اخیر و موضوع افزایش قیمت ماکارونی بی توجهی به قانون مجلس باعث شد چنین فضایی ایجاد شود و مردم را به شدت ناراحت کند» افزود: «به مردم حق می‌دهم که نسبت به آینده نگران شده باشند»

در جلسه روز یکشنبه، در حالی که دو وزیر اقتصاد و کشاورزی برای توضیح در مورد گرانی‌ها حضور داشتند، ابراهیم عزیزی، نماینده شیراز گفت که بی‌توجهی به اقناع سازی مردم در کنار تصمیمات خلق الساعه مردم را نگران کرده است. محمدرضا صباغیان، نماینده بافق و مهریز هم گفت: «گرانی‌ها ستون فقرات مردم را می‌شکند.»

ولی در شرایطی که جامعه ایران با گرانی فزاینده‌ کالاهای اساسی دست و پنجه نرم می‌کند، و تورم برخی اقلام خوراکی تا ۱۶۷ درصد رسیده، ابراهیم رئیسی شامگاه شنبه گفت به دنبال چشاندن «مزه شیرین عدالت» به مردم است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری ایران، ابراهیم رئیسی با اعلام اینکه اقدامات اخیر «اصلاح نحوه و محل پرداخت یارانه مواد غذایی» بوده، گفت: «هدف دولت این است که با کمک اصناف و اتحادیه‌ها، کاری کند تا مردم مزه شیرین عدالت را در پرداخت یارانه‌ها بچشند.»

رئیس دولت جمهوری اسلامی همزمان با افزایش روزافزون قیمت‌ها در بازار اجناس و کالاهای ایران، اظهار داشت که «نباید قیمتی در بازار خودسرانه تغییر کند» و تصریح کرده است: «اگر هم قیمتی تغییر می‌کند، باید دلایل و زمینه‌های آن برای مردم تبیین و تشریح شود.»


بر مبنای گزارش دوازدهم اردیبهشت‌ماه کارگروه رصد و پایش قیمت اقلام اساسی و پرمصرف بازار کشور که از سوی انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان منتشر شده، قیمت ۴۵ کالا در یک سال گذشته بین پنج تا ۱۶۷ درصد افزایش داشته است.

در این حال، یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با ایلنا، معتقد است خیلی از منصوبان ابراهیم رئیسی با سیاست‌های او مخالف هستند و تاکید می‌کند که این اشخاص «در خفا» مخالفتشان با تصمیمات رئیس دولت جمهوری اسلامی را مطرح می‌کنند.

جبار کوچکی‌نژاد در ارتباط با اجرایی نشدن وعده‌های اقتصادی رئیس دولت ایران نیز گفته است «وزرا ناکارآمد هستند» و درباره انتخاب مدیران میانی قوه مجریه از سوی ابراهیم رئیسی هم گفته است: «سیستم انتصاباتش ناقص است، معلوم است که استاندارهایش خیلی در باغ نیستند.»

گسترش انتقادات به رئیس دولت سیزدهم و تیم اقتصادی او از آن رو است که وی و اطرافیانش از خرداد ۱۴۰۰ و میانه تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری تا کنون، بارها وعده «تغییر وضع موجود به نفع مردم»، «تک رقمی شدن تورم» و یا «رفع فقر مطلق» را داده‌اند.


در تحولی دیگر، و پس از آنکه روزنامه محافظه‌کار و پرنفوذ «جمهوری اسلامی» چاپ تهران که متعلق به بخش محافظه‌کار و سنتی حاکمیت ایران است، در شماره روز شنبه هفدهم اردیبهشت‌ماه خود خطاب به ابراهیم رئیسی نوشت «حالا که روشن شده شما نمی‌توانید از عهده حل مشکلات برآئید، شجاعانه کنار بروید»، برخی از حامیان دولت به آن واکنش علنی نشان دادند.

روزنامه «کیهان» چاپ تهران در شماره روز یکشنبه هجدهم اردیبهشت‌ماه خود خطاب به مسیح مهاجری، مدیرمسئول این رسانه که خواستار «تثبیت قیمت نان» شده بود، یادداشت مسیح مهاجری را نوشته‌ای «سخیف و مبتذل» دانسته و مدعی شده که «قرار نیست نان گران شود» زیرا فقط یک «شایعه‌سازی» و «پروژه ضدانقلاب و رسانه‌های وابسته به اشرافیت غربگرا» است.

این رسانه که زیر نظر نماینده مستقیم آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی اداره می‌شود، از منتقدین دولت و روزنامه «جمهوری اسلامی» خواسته تا «به خاطر ارائه تحلیل‌های مسمومی که موجب گرفتار کردن اقتصاد کشور و مردم» شده، از «افکار عمومی و نظام» عذرخواهی کنند و افزوده است که دولت ابراهیم رئیسی برای مهار چالش‌ها «موفقیت‌های بزرگی را هم کسب کرده» است.

با این حال، منتقدان ابراهیم رئیسی همچنان معتقدند که کارنامه فعالیت دولت وی در این مدت «بشدت ضعیف» است تا آنجا که مردم نیز به ستوه آمده‌اند، آشکارا به مقامات جمهوری اسلامی اعتراض می‌کنند و به دلیل این ناکارآمدی‌های مدیریتی، علنی به آنها «ناسزا» می‌گویند.

جلیل رحیمی جهان‌آبادی، عضو مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه هجدهم اردیبهشت‌ماه و در جریان بررسی گرانی‌های اخیر، ضمن بیان اینکه «این روزها به حوزه‌های انتخابیه خود که می‌رویم، چیزی جز بد و بیراه و آه و نفرین از مردم نمی‌شنویم»، با اشاره به وضع موجود کشور، اظهار داشته که «دولت در اداره امور مانده است».

همزمان روز شنبه، گزارش‌هایی از بروز اعتراضات معیشتی و مدنی به گرانی‌های اخیر به ویژه افزایش چند برابری قیمت آرد، فرآورده‌های مرتبط با آن و کمبود برخی دیگر از کالاهای اساسی در بعضی شهرهای ایران منتشر شد و اینترنت مناطقی از کشور با اختلالات جدی مواجه شده است.

XS
SM
MD
LG