لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۷

پژوهش جدید: قدرت دز یادآور سینوفارم برای خنثی‌سازی «امیکرون» بسیار پایین است


پژوهشگران چینی با انتشار مقاله‌ای علمی نشان داده‌اند که اثر خنثی‌کننده دز تقویتی واکسن سینوفارم در برابر گونه امیکرون «به طور قابل توجهی» اندک است.

این پژوهش توسط محققان دانشگاه جیائو تونگ شانگهای و یک آزمایشگاه بیماری‌های عفونی تنفسی در شانگهای انجام شده و خنثی‌سازی ویروس را پس از تزریق دز سوم‌ سینوفارم با میزان خنثی‌سازی در مقابل گونه اصلی ویروس (گونه‌ای که از ووهان آمد) مقایسه کرده است.

به گزارش رویترز، نتایج این پژوهش نشان می‌دهد قدرت خنثی‌سازی ویروس بر روی گونه امیکرون با استفاده از دز تقویتی سینوفارم ۲۰ برابر کمتر از قدرت خنثی‌سازی گونه اصلی توسط همین دز تقویتی است.

در این پژوهش، نمونه‌های خون ۲۹۲ نفر از کارکنان بخش مراقبت‌های بهداشتی که حدود هشت تا نه ماه پس از دز دوم، دز سوم یا یادآور را زده بودند بررسی شد.

نویسندگان این مقاله تأکید کرده‌اند که میزان آنتی‌بادی خنثی‌کننده، تنها بخشی از واکنش سیستم ایمنی بدن است و نمی‌تواند معیاری برای نتیجه‌گیری در مورد کارآیی دز یادآور در برابر گونه امیکرون باشد.

پژ‌وهش‌های این دانشمندان بر روی‌ گونه اولیه کرونا که از ووهان آمد نشان می‌دهد حدود هشت تا نه ماه پس از تزریق دز دوم سینوفارم، آنتی‌بادی خنثی‌کننده، «به سختی» قابل تشخیص بود ولی تزریق دز یادآور آن را به صورت قابل توجهی افزایش داد.

شمار زیادی از تحقیقات اولیه نشان داده‌اند که واکسن‌هایی که در بیشتر نقاط جهان مورد استفاده قرار گرفته‌اند، تقریباً هیچ محافظتی در برابر ابتلا به گونه امیکرون ایجاد نمی‌کنند.

با این حال، تمامی واکسن‌های موجود قدرت پیشگیری از ابتلا به نوع وخیم بیماری و مرگ ناشی از آن را دارند.

شواهد علمی نشان می‌دهند واکسن‌های فایزر و مدرنا که بر اساس فن‌آوری «ام آر ان ای» ساخته شده‌اند بهترین محافظت را در برابر ابتلا به گونه‌های جهش‌یافته‌ کرونا ارائه می‌دهند.

واکسن‌های چینی سینوفارم و سینووک که تقریباً نیمی از واکسن‌های توزیع شده در سراسر جهان را تشکیل می‌دهند، محافظت تقریباً صفر درصد در برابر ابتلا به گونه امیکرون ارائه می‌دهند.

یک پژوهش دیگر از دانشگاه هنگ کنگ بر روی نمونه‌های خون افرادی که دو دز واکسن چینی سینووک دریافت کرده‌اند، نشان داده است که این واکسن نمی‌تواند از ابتلا به امیکرون پیشگیری کند.

نتایج یک مطالعه اولیه در بریتانیا نیز نشان داده است که واکسن آکسفورد- آسترازنکا، شش ماه پس از واکسیناسیون قادر به پیشگیری از ابتلا به امیکرون نبوده است.

ولی آن چه باید به آن توجه داشت این است که آنتی‌بادی‌ها نخستین خط دفاعی هستند که توسط واکسن ایجاد می شود. اما این واکسن‌ها سلول‌های «تی» را، که در واقع حافظه دراز‌مدت سیستم ایمنی هستند، نیز تحریک می‌کنند و این باعث می‌شود از ابتلا به نوع وخیم بیماری پیشگیری شود.

گروه مشاوران سازمان بهداشت جهانی توصیه‌ کرده است که بسته به موجودی واکسن، افرادی که دو دز واکسن چینی سینوفارم زده‌اند می‌توانند برای دز یادآور از واکسن‌های مبتنی بر «ام آر ان ای»، مانند فایزر و مدرنا و یا آسترازنکا استفاده کنند.

در ایران، واردات واکسن‌های فایزر و مدرنا پس از تصمیم آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، ممنوع شد و در‌ حال حاضر هیچ واکسن مبتنی بر «ام آر ان ای» در ایران موجود نیست.

وزارت بهداشت ایران همچنین اطلاعاتی از کارآیی واکسن‌های موجود در برابر گونه امیکرون ارائه نداده است.

XS
SM
MD
LG