لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۰۹

سخنگوی وزارت دفاع آمریکا: ادعاهای جمهوری اسلامی در مورد نفتکش «کاملا نادرست و دروغ» است


جان کربی، سخنگوی پنتاگون
جان کربی، سخنگوی پنتاگون

سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده ادعاهای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران مبنی بر جلوگیری از تلاش آمریکا برای توقیف یک نفتکش حامل نفت ایران در دریای عمان را رد کرد و آن را کاملا «نادرست» خواند.

جان کربی، سخنگوی پنتاگون، عصر چهارشنبه در جریان یک کنفرانس خبری گفت: «من ادعاهای ایران را دیده‌ام، آنها کاملاً نادرست و دروغ هستند. ... این یک ادعای ساختگی است.»

وی همچنین تاکید کرد که عمل «توقیف‌‌ کردن» توسط ایران انجام شد.

سخنگوی پنتاگون با تاکید بر این که هیچ‌گونه تلاشی از سوی نیروی دریایی آمریکا برای توقیف کشتی صورت نگرفته است، گفت که ادعای ایران مربوط به حادثه‌ای در روز ۲۴ اکتبر است که در آن افراد نیروی دریایی آمریکا نظاره‌گر سوار شدن غیرقانونی بر یک کشتی تجاری در آب های بین المللی در دریای عمان و توقیف آن توسط نیروهای ایرانی بودند.

نیازی نیست برای هر حادثه‌ای بیانیه رسانه‌ای صادر شود، گفت که دلیل این خبررسانی «این بود که امروز ایرانی‌ها در این مورد دروغ گفتند.»
جان کربی، سخنگوی پنتاگون

آقای کربی ادامه داد: «ناوگان پنجم به کشتی‌ها و تجیهزات هوایی ما در منطقه دستور داد وضعیت را زیر نظر بگیرند. ما قصدی برای توقیف کشتی را نداشتیم. ما برپایه قوانین بین المللی عمل کردیم و هرگونه ادعا خلاف آن چه که گفتم، ادعایی ساختگی است.»

این مقام پنتاگون اظهارات مقامات جمهوری اسلامی در مورد اقدام آمریکا برای توقیف کشتی را «مضحک» و گفت: «حقیقت این
است که نیروهای ایرانی به شکل غیرقانونی و برخلاف قوانین بین‌المللی حاکم بر دریانوردی و تجارت آزاد، وارد یک کشتی شدند و آن را توقیف کردند.»

او در پاسخ به پرسشی در مورد کشور مالک کشتی گفت که فعلا مجاز به اشتراک گذاردن این اطلاعات نیست و اگر دولت مالک خواست خود اعلام می‌کند.

او در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این که حضور و تحت‌ نظر داشتن این رویداد از فاصله نزدیک توسط نیروی دریایی آمریکا بر چه اساس بوده است، گفت که برخلاف عملکرد نیروهای ایران «ما بر پایه قوانین بین المللی و در راستای عدم افزایش تنش عمل کردیم. حضور ما در آن منطقه از جهان در چارچوب بازدارندگی است. هدف ما حفاظت از دریانوردی و آزادی تجارت است.»

ناوگان پنجم به کشتی‌ها و تجیهزات هوایی ما در منطقه دستور داد وضعیت را زیر نظر بگیرند. ما قصدی برای توقیف کشتی را نداشتیم. ما برپایه قوانین بین‌المللی عمل کردیم و هرگونه ادعا خلاف آن چه که گفتم، ادعایی ساختگی است.
جان کربی، سخنگوی پنتاگون

او با اشاره به این که ممکن است این کار نتواند کاملا سبب بازدارندگی در برابر سپاه پاسداران شود، تاکید کرد: «ما در این مورد کاملا بر پایه قوانین بین‌المللی عمل کردیم.»

آقای کربی در پاسخ به پرسشی درباره تاخیر در اعلام خبر این رخداد با اشاره به این که نیازی نیست برای هر حادثه‌ای بیانیه رسانه‌ای صادر شود، گفت که دلیل این خبررسانی «این بود که امروز ایرانی‌ها در این مورد دروغ گفتند.»

سپاه پاسداران ایران روز چهارشنبه ۱۲ آبان مدعی شده بود که تلاش آمریکا برای توقیف یک فروند نفتکش حامل نفت جمهوری اسلامی ایران در دریای عمان را «خنثی» کرده است.

اما به گزارش رویترز، مقامات آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند که ادعای ایران واقعیت ندارد و آمریکا برای توقیف هیچ نفتکشی اقدام نکرده است.

به نوشته رویترز، مقامات آمریکایی گفتند که در واقع نیروهای ایرانی یک نفتکش با پرچم ویتنام را در ماه گذشته میلادی توقیف کردند و نیروهای دریایی آمریکا فقط آن شرایط را زیر نظر داشتند.

تلویزیون الحره نیز، روز چهارشنبه به نقل از وزارت دفاع آمریکا گفت ادعای سپاه در مورد تلاش نیروهای دریایی آمریکا برای بازپس گیری یک نفتکش از نیروی‌های ایرانی نادرست است.

همچنین نیوزویک به نقل از یک مقام وزارت دفاع آمریکا که نخواست نامش فاش شود، گزارش داد که نیروهای ایرانی هفته گذشته یک نفتکش را در دریای عمان توقیف کردند؛ اما گفت که نیروهای آمریکایی فقط ناظر این حادثه بودند و با سپاه پاسداران برخورد نکردند.

به گزارش نیوزویک، این مقام وزارت دفاع آمریکا با بیان مشاهدات نیروهای آمریکایی از این رویداد گفت که «بیش از ۱۰ قایق تندرو ایران» این کشتی را احاطه کرده بودند و یک هلیکوپتر هم در اطراف محل پرواز می‌کرد.

پیشتر خبرگزاری‌ رسمی جمهوری اسلامی ایران، ایرنا، گزارش داده بود که آمریکا ابتدا یک نفتکش ایرانی را توقیف و محموله آن را وارد نفتکش دیگری کرد و سپس نیروهای سپاه با «اجرای عملیات هلی‌برن بر روی عرشه نفتکش» آن را تصرف و به ایران منتقل کردند.

در بیانیه ای که رسانه های دولتی ایران از سوی سپاه منتشر کرده‌اند، آمده است که «با اقدام به موقع» نیروی دریایی سپاه پاسداران، عملیات نیروی دریایی آمریکا «برای سرقت نفت جمهوری‌اسلامی ایران در دریای عمان ناکام ماند.»

بیانیه سپاه می‌گوید که نفتکش توقیف شده حامل نفت ایران، سوم آبان در لنگرگاه بندرعباس پهلو گرفت.

رویترز می‌نویسد که در حالی که رسانه‌های ایرانی نفتکش توقیف شده را SOTHYS خوانده‌اند - نامی که وب سایت‌های ردیابی نفتکش برای یک کشتی با پرچم ویتنام استفاده کرده اند- تلویزیون دولتی ایران فیلمی را پخش کرد که نشان می داد یک نفتکش قرمز رنگ توسط حدود ۱۰ قایق تندرو محاصره شده است. تلویزیون ایران این صحنه‌ها را رویارویی نیروهای ایرانی و آمریکایی توصیف کرد.

در رویدادی جداگانه، مقامات آمریکایی به رویترز گفتند که چندین پهپاد که گمان می رود ایرانی باشند، در ۲۴ ساعت گذشته به کشتی جنگی آمریکایی «اسکس» در تنگه هرمز نزدیک شده‌اند.

تنش‌ها بین تهران و واشنگتن در بحبوحه توقف مذاکرات احیای برجام بالا گرفته است.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز روز چهارشنبه گفت مذاکرات با شکست مواجه خواهد شد مگر اینکه جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا تضمین کند که واشنگتن در آینده از اجرای توافق هسته‌ای خودداری نخواهد کرد.

ایران و آمریکا تا پیش از توقف مذاکرات در خرداد ماه، شش دور مذاکره غیرمستقیم با هماهنگی اتحادیه اروپا و حضور دیگر اعضای برجام برای بازگشت دو طرف به پیروی کامل از این توافق داشته‌اند، اما تاریخ دور هفتم مشخص نیست.

ایالات متحده بارها برای ازسرگیری مذاکرات احیای برجام اعلام آمادگی کرده و از ایران خواسته است پیش از آن که خیلی دیر شود، به این مذاکرات بازگردد.

دولت ابراهیم رئیسی گفته است در حال بررسی مذاکرات دولت قبل است و پس از پایان بررسی‌ها به وین باز‌می‌گردد.

آمریکا در مقابل می‌گوید هر چه زمان بیشتری سپری شود، بازگشت متقابل به پیروی از برجام شاید دیگر آن منافع مدنظر را به همراه نداشته باشد.

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG