بسیاری از افراد، به ویژه نوجوانان، تصور میکنند که سیگارهای الکترونیکی بیخطر هستند، اما مطالعات متعدد در این رابطه نشان داده است که حتی ترکیبات بدون نیکوتین این دستگاهها نیز حاوی موادی است که به ریه آسیب جدی میرساند.
محققان دانشگاه پیتسبرگ به مدیریت دکتر کامبیز بنام، با تقلید از فیزیولوژی انسان و شیوه و مدت زمان استنشاق دود این سیگارها (که در حقیقت بخار است) یک سیستم روباتیک طراحی کردهاند تا بتوانند تأثیر طعمهای مختلف و ذرات موجود در سیگارهای الکترونیکی بر بدن را ارزیابی کنند.
این ربات به پژوهشگران اجازه میدهد که ترکیبهای مختلف سیگارهای طعمدار را بدون این که مجبور باشند آن را بر روی حیوانات و یا انسان آزمایش کنند، مورد بررسی قرار دهند.
مطالعات نشان دادهاند که «توکوفریل استات» که به آن «استات ویتامین ای» هم گفته میشود و در برخی از سیگارهای الکترونیکی به کار میرود با آسیب ریوی ناشی از مصرف این سیگارها مرتبط است، اما این که چگونه منجر به بیماری و مرگ میشود هنوز ناشناخته است.
تیم دکتر بنام در دانشگاه پیتسبرگ نشان داد که حتی افزودن مقادیر اندکی از «توکوفریل استات» به سیگارهای الکترونیکی، به طور قابل توجهی میزان ذرات استنشاق شده توسط مصرفکننده را افزایش میدهد.
- از توجه به آسیب سیگارهای الکترونیکی تا صدور مجوز توسط سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا
اولین موارد آسیب های ریوی ناشی از مصرف سیگارهای الکترونیکی در آمریکا در تابستان سال ۲۰۱۹ مورد توجه پژوهشگران مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری این کشور قرار گرفت. این مرکز با توجه به ماهیت مرموز یک بیماری ریوی، ستاد فرماندهی حوادث برای هماهنگی واکنش به این موضوع راه اندازی کرد.
در سال ۲۰۲۰، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا تأیید کرد که حداقل ۶۸ نفر از کسانی که از سیگارهای الکترونیکی، چه به صورت قانونی و چه غیرقانونی استفاده می کردند، جان خود را از دست دادهاند.
در عین حال، جراح کل ایالات متحده آمریکا گزارش داده است که استفاده از سیگار الکترونیکی در بین دانشآموزان دبیرستانی از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ ، ۹۰۰ درصد افزایش یافته است.
با این حال، سازمان غذا و دارو آمریکا برای نخستین بار اجازه فروش یک سیگار الکترونیکی با طعم تنباکو در ایالات متحده را صادر کرد و در بیانیهای گفت کمکی که برخی از این دستگاهها به ترک سیگار سنتی میکند، بیشتر از خطر به دام افتادن نسل جدید در مصرف این نوع سیگار است.
دکتر کامبیز بنام میگوید در حالی که در برخی موارد خطرات ناشی از کشیدن سیگارهای معمولی بیشتر از سیگارهای الکترونیکی است، مهم است که متوجه باشیم سیگارهای الکترونیکی بی ضرر نیستند و این پیام مهم باید به جوانان منتقل شود.
دکتر بنام میگوید تحقیقات بیشتری برای درک بهتر عواقب مصرف سیگارهای الکترونیکی به ویژه اکنون که به سرعت در حال تکامل هستند لازم است.
طراحی این سیستم رباتیک گامی بزرگ در همین راستا است.