لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۱۹

واکنش‌های جهانی به پیروزی رئیسی: از پیام تبریک امارات تا بیانیه دبیرکل عفو بین‌الملل درباره نقش او در اعدام‌ها


ابراهیم رئيسی
ابراهیم رئيسی

پیروزی ابراهیم رئیسی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، که در پی اثرگذاری درخواست‌ها برای تحریم انتخابات با نرخ مشارکت بسیار پایین‌تری نسبت به دوره قبل انتخابات ریاست جمهوری به دست آمد، با واکنش‌های مختلفی از سوی مقامات بین‌المللی و تعدادی از رهبران جهان همراه شد.

وزارت خارجه اسرائيل روز شنبه ۲۹ خرداد، با صدور بیانیه‌ای انتخاب ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران را محکوم و اعلام کرد که «رهبر جمهوری اسلامی به مردم ایران دیکته کرد که چه کسی را می توانند انتخاب کنند.»

وزارت خارجه اسرائيل در این بیانیه گفت رئیسی افراطی‌ترین رئیس جمهوری است که در ایران روی کار آمده و به سرعت متعهد شد که «برنامه تسلیحات هسته‌ای» تهران را پیش ببرد.

به نوشته رویترز، در این بیانیه آمده است که «قصاب تهران» به درستی برای اعدام غیرقانونی «بیش از ۳۰هزار نفر» از سوی جامعه بین المللی محکوم شده است.

سازمان عفو بین الملل روز شنبه ۲۹ خرداد، درخواست خود برای تحقیق در‌ مورد نقش ابراهیم رئیسی را در آن چه که واشنگتن و گروه‌های مدافع حقوق بشر «اعدام‌های فراقانونی هزاران زندانی سیاسی» در سال ۱۳۶۷ خوانده‌اند، تکرار کرد.

اگنس کالامار، دبیر کل سازمان عفو بین الملل، روز شنبه ۲۹ خرداد گفت: «این که ابراهیم رئیسی به جای این که در رابطه با جنایت علیه بشریت - شامل قتل، ناپدید کردن اجباری، و شکنجه - مورد تحقیق قرار گیرد، به مقام ریاست جمهوری رسیده، یادآوری تلخی از مصونیت این گونه متهمان از سوی حاکمیت در ایران است.»

جوزف لیبرمن، رئيس گروه «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» در این باره گفت، با انتخاب رئیسی، ایالات متحده آمریکا باید آماده باشد که بر حکومت جمهوری اسلامی فشار هرچه بیشتری را اعمال کند. به گفته آقای لیبرمن، آیت الله خامنه‌ای فرد مورد نظر خود را در انتخاباتی تقلبی برگزید. این سناتور سابق آمریکا همچنین می‌گوید: «رئیسی ایران را خطرناک تر، غیرقابل اعتمادتر، و شایسته فشار بیشتر برای پایان دادن به عملکرد مخرب آن می کند.»

بن باراک، معاون رئیس سابق موساد، در توییتی نوشت انتخاب یک تندرو به ریاست جمهوری‌، اثبات رادیکالیزه شدن ایران در سیاست های هسته ای و تروریسم است.

آقای باراک انتخاب رئیسی را «چالشی برای اسرائیل و غرب» خواند.

تأثیر انتخابات بر روند مذاکرات هسته‌ای وین نیز یکی از موضوعات مهمی است که در کانون توجه رسانه‌های بین‌المللی قرار گرفته است.

جوزپ بورل در توییتی از پیشرفت‌های حاصل شده طی هفته‌های گذشته استقبال کرد، اما گفت تصمیمات دشوار همچنان باقی است. آقای بورل نوشت: «استفاده از فرصت سیاسی و انعطاف پذیری طرفین مهم است. با توجه به انتخابات امروز ریاست جمهوری ایران، من خواستار ادامه تعهد ایران شدم.»

مارک والاس، مدیرعامل «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، توصیه کرده است که ایالات متحده آمریکا و اروپا به منظور کسب امتیار از طرف ایرانی، باید بر خطوط قرمز روشن در مذاکرات هسته‌ای پافشاری کرده و فشار اقتصادی را حفظ کنند.

آنها که از ریاست جمهوری رئیسی استقبال کردند

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، از نخستین رهبران جهان بود که پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری را تبریک گفت.

خبرگزاری «آر آی ای» روسیه با استناد به یک مامور مطبوعاتی در سفارت روسیه در تهران این خبر را اعلام کرد. پوتین، در پیام خود نسبت به «توسعه یک همکاری سازنده دو جانبه» ابراز امیدواری کرده است.

امارات متحده عربی نیز پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران را تبریک گفت. شیخ محمد بن راشد، نخست وزیر و نایب رئیس امارات، در بیانیه‌ای گفت: «ما برای جمهوری اسلامی ایران و روابط دوجانبه خود ثبات، تداوم، و برکت آرزو می کنیم.»

عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان، هم در پیامی توییتری نوشت: «مشتاقانه منتظر همکاری برای تقویت بیشتر روابط برادرانه و صلح ، پیشرفت و رفاه منطقه‌ هستیم.»

به گزارش خبرگزاری «رویترز»، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، برهم صالح رئیس جمهوری عراق، بشار اسد رئیس جمهوری سوریه، حسن نصرالله رهبر حزب‌الله، و حازم قاسم سخنگوی حماس، از دیگر افرادی هستند که از انتخاب ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری استقبال کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG