لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۵

سخنگوی جامعه جهانی بهائی:‌ حتی گورستان‌‌های بهائیان هم مکان امنی برای مردگان نیست


فرهاد ثابتان، سخنگوی جامعه جهانی بهائیان
فرهاد ثابتان، سخنگوی جامعه جهانی بهائیان

به دنبال انتشار اخباری در شبکه‌های اجتماعی مبنی بر این که نمایندگان «بهشت‌ زهرا» در صدد هستند شهروندان بهایی را مجبور به دفن درگذشتگان خود در محل گورهای دسته‌جمعی گورستان خاوران کنند، فرهاد ثابتان، سخنگوی جامعه جهانی بهائی، آن را اتفاقی «ناگوار» دانست.

گورهای دسته جمعی گورستان خاوران، واقع در جنوب شرقی تهران، محل به خاک سپرده شدن قربانیان اعدام‌های سال ۱۳۶۷ است.

پس از انتشار این خبر از سوی سیمین فهندژ، نماینده جامعه بهاییان در سازمان ملل، فرهاد ثابتان، سخنگوی جامعه جهانی بهائی، به صدای آمریکا گفت، به نظر می رسد بازمانده اجساد اعدام‌شدگان سال ۱۳۶۷ را از گورستان خاوران برداشته‌اند و در حال حاضر گورستان خاوران یک زمین مسطح شده است.

سخنگوی جامعه جهانی بهائی می‌گوید، اگر چنین چیزی حقیقت داشته باشد نه تنها برای بهائیان، بلکه برای تمام ایرانیانی که دوستان و خانواده‌‌های‌شان را از دست داده‌اند مسئله ناگواری است؛ چرا که «معلوم نیست آن اجساد کجا هستند که حالا ما بخواهیم روی آنها، جسدهای دیگری را بگذاریم ... جامعه بهایی، واقعا از این مسئله یک نوع آزار روحانی می‌بیند؛ چون... از حقوق کفن و دفن خودشان هم ممنوع هستند.»

وی در ادامه با اشاره به این که هر روز اتفاق جدیدی برای بهائیان در ایران می‌افتد، افزود، جمهوری اسلامی پس از انقلاب ۵۷، قطعه زمینی را در تهران به شهروندان بهایی داده بود تا پیکر درگذشتگان خود را در آن جا به خاک بسپارند؛ محلی که از آن به نام «گلستان جاوید» یاد می‌شود. اما ‌اکنون مقامات می‌گویند بهاییان حق ندارند درگذشتگان خود را در این محل دفن کنند.

فرهاد ثابتان که معتقد است حتی قبرستان‌های شهروندان بهایی نیز در نقاط مختلف ایران «مکان امنی برای مردگان هم نیست» به صدای آمریکا گفت، بسیاری از قبرستان‌های بهائیان را با بلدوزر تخریب کردند، اگر بهائیان درخت‌کاری کردند درخت‌ها را شکستند، و ‌در بسیاری از موارد حتی اجازه کفن و دفن ندادند. به گفته آقای ثابتیان، بعضی از بهائیان حتی مجبور شدند جسد عزیزان خود را روزها در یک وانت بگذارند و به دنبال یک قبرستان بگردند.

آقای ثابتان به صدا آمریکا گفت: «جامعه بهایی در هر کدام از این موارد به مسئولین رجوع کردند ... ولی با کمال تاسف مسئولین امور توجهی به تظلم خواهی بهائیان نکرده‌اند. این جا دست جامعه بهایی بسته بوده و مجبور شدیم به جامعه بین المللی، به سازمان ملل، و ‌پارلمان کشورهای مختلف رجوع کنیم، و از آنها تقاضا کنیم ‌به هر نحوی که صلاح می‌دانند با کشور ایران در تماس باشند و از آنها دادخواهی کنند.»

سخنگوی جامعه جهانی بهائی در رابطه با بازداشت‌، صدور احکام زندان، و به اجرا در آمدن این احکام علیه شهروندان بهایی نیز گفت که آنها در بسیاری از مواقع تفهیم اتهام نمی‌شوند، در بازداشت به سر می‌برند و بازجویی می‌شوند،‌ و آمار بهائیان زندانی و بازداشت شده هم دقیقا مشخص نیست.

به گفته آقای ثابتان روند قانونی برای بازجویی و تفهیم اتهام نسبت به این شهروندان انجام نمی‌شود و اساسا تا به امروز هیچ مدرک محکمه‌پسندی برای اتهاماتی که به بهائیان وارد می‌شود - از جمله «اقدام علیه امنیت ملی»، «جاسوسی»،‌ و «رفت و آمد یا تماس با کشورهای بیگانه» - ارائه نشده است.

آقای ثابتان می‌گوید امیدوار است که جمهوری اسلامی به حقوق شهروندان ایرانی رسیدگی کند و نه تنها بهائیان، بلکه تمام اقلیت‌ها و همه کسانی که از محرومیت‌های مختلفی رنج می‌برند، از حقوق شهروندی خود برخوردار شوند.

وزارت خارجه آمریکا بارها و در موارد مختلف برخوردهای خشونت آمیز و سرکوب گسترده معترضان، و نیز نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرده است.

کمیسیون ایالات متحده در امور آزادی مذهبی بین‌المللی نیز اوایل اردیبهشت ماه سال گذشته در گزارش سالانه خود بار دیگر نسبت به وضعیت آزادی‌های دینی و مذهبی در ایران ابراز نگرانی کرد؛ در بخشی از این گزارش آمده است که جمهوری اسلامی بیش از پیش اقلیت‌های مسلمان، به ویژه اهل سنت و دراویش، و همچنین پیروان ادیان و مذاهب دیگر، از جمله بهاییان و مسیحیان، را هدف قرار داده است.

XS
SM
MD
LG