مراسم گرامیداشت «روز بینالمللی یادبود هولوکاست» روز دوشنبه ۲۷ ژانویه با حضور سران کشورها، هیاتهای نمایندگی، و بازماندگان فاجعه هولوکاست در بنای یادبود آشُویتس در لهستان برگزار میشود.
بنا بر مصوبه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، روز ۲۷ ژانویه، مصادف با سالروز آزادسازی اردوگاه مرگ آشُویتس در لهستان از سلطه آلمان نازی، روز بینالمللی یادآوری هولوکاست نامگذاری شده است و هرساله به همین مناسبت مراسم گرامیداشت و ادای احترام به یهودیانی که توسط آلمان هیتلری در اردوگاههای مرگ جان باختند، با حضور نجاتیافتگان از این اردوگاهها، سران کشورها، و هیاتهای نمایندگی سازمانهای حقوق بشری، برگزار میشود.
مراسم امسال روز دوشنبه در بنای یادبود آشُویتس در لهستان با حضور پادشاهان اسپانیا، هلند، بلژیک، ولیعهدهای دو کشور نروژ و سوئد، و ۱۵ رئیس جمهوری، از جمله روون ریولین رئیس جمهوری اسرائیل، برگزار میشود.
استیون منوشن، وزیرخزانه داری ایالات متحده، ریاست هیات نمایندگی آمریکا در این مراسم را برعهده دارد. کلی کرفت، نماینده دائمی آمریکا در سازمان ملل، و همچنین سفیر آمریکا در لهستان، نیز در هیات نمایندگی آمریکا در این مراسم حضور خواهند داشت. واشنگتن با شعار «دیگر، هرگز» بر پایبندی دولت آمریکا به دوران پساهولوکاست و جلوگیری از تکرار هولوکاست تاکید میکند.
۲۰۰ تن از بازماندگان هولوکاست، از جمله ۱۲۰ تن از شهروندان کشورهای کانادا، اسرائیل، آمریکا، و اتریش، از جمله مهمانان برجسته این مراسم هستند.
امسال علاوه بر مراسم هفتاد و پنجمین سالگرد آزادی آشُویتس، مراسم ویژه دو رویداد تاریخی دیگر مرتبط با هولوکاست نیز برگزار خواهد شد. یکی از این دو رویداد بیستمین سالگرد «اعلامیه استکهلم دایر بر ایجاد نیروی ضربتی بینالمللی همکاری در آموزش، یادآوری، و پژوهش هولوکاست»، و دیگری پانزدهمین سالگرد تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و اعلام روز ۲۷ ژانویه به عنوان سالروز آزادی اردوگاه مرگ آشُویتس در لهستان به عنوان «روز بینالمللی یادبود هولوکاست» است.
شمار اندکی که از اردوگاههای مرگ آلمان نازی در لهستان جان سالم به در بردند، روایتهای دست اول از این جنایت را برای آموزش نسل جوان بازگو خواهند کرد.
روز بیست و هفتم ژانویه ۱۹۴۵ برای حدود هفت هزار انسان بیمار و گرسنه در اردوگاه آشُویتس، روز آزادی بود.
پریمو لِوی و ویکتور فرانکل، که هر دو برای نگارش تاملات خود درباره مفهوم انسانیت شهرت یافتند، و همچنین اوتو فرانک، که برای نگارش خاطراتش شناخته شده است، در میان نجات یافتگان از آشُویتس بودند.
ضرورت آموزش حقایق هولوکاست به نسل جوان
تحقیقات نشان می دهد که هنوز، پس از گذشت بیش از هفت دهه، بسیاری از مردم جهان، به ویژه جوانان، از هولوکاست بیاطلاعند.
سازمان موسوم به «کنفرانس مطالبات مادی یهودیان از آلمان»، که هدف از تاسیس آن آموزش نسل جوان در باره هولوکاست است، در چند سال گذشته طی یک بررسی با ارسال پرسشنامه برای حدود دو هزار نفر در کشورهای آمریکا، کانادا، و استرالیا به نتایج حیرتانگیزی دست یافته است. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۸ بیست و دو درصد از جوانان در آمریکا گفتهاند که هیچ چیزی درباره هولوکاست نشنیدهاند یا حقایق مربوط به آن را نمیدانند.
چهل و نه درصد نتوانستهاند نام یکی از اردوگاه های مرگ مرتبط با هولوکاست، حتی اردوگاه آشوویتس، را نام ببرند. بیش از نیمی از پاسخ دهندگان در این سه کشور هیچ اطلاعی از شمار یهودیان کشتهشده در هولوکاست - یعنی شش میلیون یهودی، برابر با دو سوم جمعیت یهودیان در اروپای زمان جنگ - نداشتهاند.
این سازمان میگوید آموزش جوانان درباره هولوکاست از این جهت اهمیت دارد که آنها باید بدانند چنین جنایتی ممکن است بار دیگر تکرار شود. بررسی این سازمان نشان میدهد ۹۳ درصد از مردم آمریکا معتقدند آموزش درباره هولوکاست باید بخشی از دروس در مدارس باشد.
دایان سالتزمن، یکی از مدیران موزه یادمان هولوکاست در آمریکا، اخیرا نوشته است که یادگیری از بازماندگان هولوکاست درباره خطرات نفرتگرایی و یهودستیزی، و آگاهی از خطر نادیده انگاشتن رنج دیگران، امری ضروری است و برای همیشه ضروری خواهد بود.