لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۴

گزارش از وضعیت اردشیر فنائیان، یلدا فیروزیان، و بهنام اسکندریان شهروندان بهایی زندانی در سمنان


از راست: بهنام اسکندریان، یلدا فیروزیان و اردشیر فنائیان
از راست: بهنام اسکندریان، یلدا فیروزیان و اردشیر فنائیان

یک منبع مطلع به صدای آمریکا می‌گوید که سه شهروند بهایی زندانی در سمنان، هیچ اقدامی خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران انجام نداده‌اند و تنها به خاطر باورهای مذهبی‌شان بازداشت شده‌اند.

این منبع مطلع در گفتگو با صدای آمریکا گفته است که اردشیر فنائیان، یلدا فیروزیان، و بهنام اسکندریان، شهروندان بهایی ساکن سمنان، که روز سه‌شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند، حدود شش ماه پس از بازداشت توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب اسلامی شهرستان سمنان به ریاست محمدعلی رستمی مجموعا به ۲۰ سال زندان محکوم شده‌اند.

به گفته این منبع مطلع این شهروندان بهایی هیچ اقدامی خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران انجام نداده‌اند و عضو جریانات سیاسی نبوده‌اند، و تنها به خاطر اعتقاد به دیانت بهایی بازداشت شده‌اند.

جلسات دادگاه بدوی این سه شهروند بهایی در تاریخ‌های ۴ مهر و ۲۵ مهر برگزار شده و حکم آنها نیز روز پنجشنبه ۲ آبان صادر و به آنها ابلاغ شده است.

بر اساس حکم صادره، اردشیر فنائیان بابت اتهامات «مباشرت در تشکیل و اداره گروه غیر قانونی در داخل کشور با هدف برهم زدن امنیت کشور» و «مشارکت در اقدام علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به نفع گروه‌های مخالف نظام» به ۱۰ سال زندان، یک سال محرومیت از حضور در استان سمنان و یک سال تبعید به شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان محکوم شده است.

یلدا فیروزیان و بهنام اسکندریان نیز هر کدام بابت اتهامات «مشارکت در اقدام علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به نفع گروه‌های مخالف نظام» و «عضویت در گروه غیر قانونی با هدف برهم زدن امنیت داخلی» به ۵ سال زندان و دو سال منع حضور در استان سمنان محکوم شده‌اند.

حکم تبعید این شهروندان بهایی به خارج از استان سمنان در حالی صادر شده است که به آنها اعلام نشده منظور از خارج از سمنان کدام یک از شهرهای ایران است.

به گفته این منبع مطلع، هیچ یک از آنها در زمان بازداشت از حقوق اولیه یک زندانی برخوردار نبوده‌اند و اردشیر به مدت ۶۷ روز، و یلدا و بهنام هر کدام دستکم ۶۰ روز را در سلول‌های انفرادی به سر برده‌اند و بهنام اسکندریان در روزهای اولیه بازپرسی مکررا مورد ضرب و شتم قرار گرفته است و طبق گزارش پزشک قانونی که پس از مدتی از پرونده او حذف شده است ۱۲ مورد جراحت، کبودی دور چشم، شکستگی سر و گوش مشاهده شده است.

یلدا فیروزیان نیز در روزهای اول بازجویی ۱۲ ساعت به صورت ایستاده نگه داشته شده و اجازه نشستن به او داده نشد. وی همچنین در طول بازداشت در سلول انفرادی از حق تماس با خانواده خود محروم بوده و در حال حاضر مدتی است دچار ناراحتی شدید قلبی شده و دکتر زندان نیز تایید کرده که او باید تحت نظر متخصص قرار بگیرد، اما هنوز رسیدگی خاصی از سوی مسئولین زندان صورت نگرفته است.

این منبع مطلع همچنین گفت، اردشیر فنائیان نیز در طول بازداشت در سلول انفرادی از حق تماس با خانواده خود محروم بوده و متاسفانه چهار ماه پس از بازداشت پدرش که او نیز در دهه ۶۰ به دلیل اعتقاد به دیانت بهایی در زندان بوده فوت می‌کند و با آن که وی و خانواده‌اش برای مراسم تشییع جنازه درخواست مرخصی کرده بودند مقامات مسئول با مرخصی او موافقت نکرده‌اند.

این اولین بار نیست که اردشیر فنائیان به دلیل اعتقاد به دیانت بهایی بازداشت می‌شود، او پیش از این اواخر سال ۱۳۹۰ پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی به ادره اطلاعات سمنان منتقل می‌شود و اول اردیبهشت ۱۳۹۱ نیز به قید وثیقه آزاد می‌شود.

این شهروند بهایی در ابتدا به یک سال زندان محکوم می‌شود که این حکم در دادگاه تجدید نظر به هشت ماه کاهش پیدا می‌کند و او سال ۱۳۹۲ پس از گذراندن شش ماه از دوران محکومیت خود از زندان آزاد می‌شود.

مادر و پدر این شهروند بهایی نیز در دهه ۶۰ مجموعا به ۹ سال زندان محکوم شده بودند که هر دو آنها دوران محکومیت خود را ابتدا در زندان مرکزی سمنان و سپس در زندان اوین سپری کرده‌اند.

به گفته این منبع مطلع، خانواده این زندانیان بهایی روز سه‌شنبه ۲۱ آبان با درخواست تجدید نظرخواهی به حکم صادره اعتراض کردند و این خانواده‌ها از مقامات جمهوری اسلامی انتظار دارند اردشیر فنائیان، یلدا فیروزیان، و بهنام اسکندریان که صرفا به خاطر اعتقاد به دیانت بهایی دستگیر شدند و هیچ خطایی مرتکب نشده‌اند را بی قید و شرط آزاد کنند.

برخورد با شهروندان بهایی از سوی جمهوری اسلامی سابقه‌ای طولانی دارد و این اولین بار نیست که شهروندان بهایی تنها به دلیل اعتقاد به دیانت بهایی بازداشت و به احکام قضایی مانند زندان‌های طولانی مدت محکوم می‌شوند.

به تازگی نمایندگان ۳۳ کشور از جمله آمریکا روز جمعه ۱۷ آبان در نشست دوره‌ای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران از نقض حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی از جمله شهروندان بهایی در ایران انتقاد کردند و از دولت ایران خواستار رعایت حقوق آنها شدند.

نهادهای بین‌المللی مدافع حقوق بشر و دولت ایالات متحده بارها آزار و زندانی کردن پیروان اقلیت‌های مذهبی در ایران را محکوم کرده‌اند.

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، نیز مرداد ماه سال جاری در دومین گزارش خود درباره شرایط حقوق بشری در ایران گفت که جمهوری اسلامی دیگر بهائیان را صرفا به خاطر عقاید مذهبی آنها اعدام نمی‌کند، اما خطر یورش و بازداشت و زندانی کردن آنها، پیوسته وجود دارد و از اوت ۲۰۰۵ بیش از ۱۱۶۸ بهایی بازداشت و با اتهام‌های گنگ و مبهم روبرو شده‌اند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG