عراق هرگونه نقش این کشور در حمله اخیر پهپادی به دو پالایشگاه تولید نفت عربستان سعودی را رد کرد.
به گزارش اسوشیتدپرس، دفتر عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، در بیانیهای که روز یکشنبه ۲۴ شهریور صادر کرد، نوشت که بغداد اجازه استفاده از خاک خود برای هدف قرار دادن همسایگانش را نخواهد داد و با هرگونه تلاش برای کسی برای حمله به دیگر کشورها از خاک این کشور تلاش کند، «قاطعانه» برخورد خواهد کرد.
پیشتر برخی در فضای مجازی مدعی شده بودند یکی از حملات به عربستان از بصره بوده است. همچنین، به گزارش آسوشیتدپرس، برخی مقامات ایالات متحده پیشتر مدعی شده بودند که دستکم یکی از پهپادهایی که به عربستان سعودی حمله کرد از سمت مناطق تحت کنترل شیعیان نزدیک به ایران در عراق بوده است. این گروههای شیعه خود در هفتههای اخیر هدف حملات موشکی ناشناسی قرار گرفته بودند که دستکم یکی از آنها گفته میشود از سوی اسرائیل بوده است.
روز شنبه اعلام شد که حدود ۱۰ پهپاد به تاسیسات «بقیق» و «خریص» متعلق به شرکت نفت دولتی «آرامکو» در شرق عربستان حمله کرده اند. یک سخنگوی گروه حوثیهای یمن، که مورد حمایت ایران است، اعلام کرد حملات توسط این گروه شیعه صورت گرفته است.
ساعتی بعد از این حمله، خبرگزاری دولتی سعودی شامگاه شنبه ۲۳ شهریور از گفتوگوی محمد بن سلمان ولیعهد این کشور با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا خبر داد. هنوز کاخ سفید جزئیاتی از این گفتوگوی منتشر نکرده است.
وزیر خارجه ایالات متحده در نخستین موضعگیری درباره حمله گروهشورشی مورد حمایت جمهوری اسلامی به دو پالایشگاه بزرگ نفت در عربستان، از همه کشورها خواست اقدام ایران را محکوم کنند.
مایک پمپئو عصر شنبه ۲۳ شهریور در توئیتر رسمی خود نوشت در حالی که روحانی و ظریف تظاهر به دیپلماسی میکنند، تهران پشت نزدیک به ۱۰۰ حمله به عربستان سعودی است. با وجود همه درخواستها برای کاهش تنش، ایران حالا یک حمله بیسابقه را علیه عرضه انرژی جهان انجام داده است. هیچ نشانهای وجود ندارد که حملات از سوی یمن باشد.
عبد العزیز بن سلمان، وزیر انرژی سعودی، گفته است که آمار اولیه نشان می دهد این حملات باعث شد حدود ۵.۷ میلیون بشکه از تولید نفت خام این شرکت کاهش یابد که چیزی معادل نصف تولید آرامکو است.
پیشتر، سفیر آمریکا در ریاض حمله پهپادی شورشیان حوثی یمن را به دو هدف نفتی در شرق عربستان سعودی، در روز شنبه ۲۳ شهریور «غیرقابل قبول» خواند.
همچنین روز شنبه، لیندزی گراهام از اعضای ارشد کنگره آمریکا روز شنبه ۲۳ شهریور در واکنش به حمله پهپادی حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، گفت که وقت آن است ایالات متحده گزینه حمله به پالایشگاههای نفت ایران را مد نظر قراردهد.
بقیق در ۶۰ کیلومتری جنوب غرب دفتر آرامکو در ظهران واقع شده است و خریص، دومین میدان بزرگ نفتی عربستان ۱۹۰ کیلومتر از آن فاصله دارد.
مسئولان عربستان از آتش سوزی در تاسیسات خبر دادند و گفتند موفق به مهار آن شدهاند. طبق آخرین خبرها، این حملات تلفات جانی نداشته است.
گروه حوثیهای یمن مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است. ایالات متحده می گوید جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است و با حمایت از گروه های تروریستی مثل حزب الله و گروه های شورشی مثل حوثیها موجب بی ثباتی در خاورمیانه می شود.