لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۳

تشکیل یک گروه بسیجی دیگر برای تذکر به «بدحجابی» در گیلان؛ از گشت ثارالله تا گشت رضویون


 گشت جدید در گیلان قرار است چه کند؛ یادآور گشت های ثارالله و گشت ارشاد
گشت جدید در گیلان قرار است چه کند؛ یادآور گشت های ثارالله و گشت ارشاد

در ادامه تشدید برخورد با آنچه که مقامات جمهوری اسلامی آن را «بدحجابی» یا «بی‌ حجابی» می دادند، این‌بار یک فرمانده سپاه از راه اندازی دوهزار گروه بسیج برای «تذکر لسانی و عملی» در گیلان خبر داده است.

محمد عبدالله پور فرمانده سپاه قدس گیلان روز سه شنبه ۱۴ خرداد اعلام کرده که فصل جدیدی از امر به معروف و نهی از منکر در این استان آغاز شده و دوهزار گروه بسیج در راستای تذکر لسانی و عملی تشکیل شده است. این فرمانده سپاه جزئیات بیشتری از آنچه که قرار است گروه های بسیج در قالب این گروه‌ها انجام دهند عنوان نکرده، اما اعلام شده است که «۲۲ هزار نفر از بسیجیان گیلان، به‌صورت هفتگی در استان گشت‌های شبانه دارند.»

به نظر می رسد، این گروه ها بی ارتباط با همان گشت‌هایی نیستند که فرمانده نیروی انتظامی ایران آن‌ را «گشت‌های رضویون» نامیده بود. گشت‌هایی که بعد از اعلام امضاء تفاهم نامه همکاری بین نیروی انتظامی با سازمان بسیج به عنوان ««گشت‌های امنیت محله محور»» از سوی پلیس معرفی شد.

چهل سال علیه حجاب اختیاری

جمهوری اسلامی هیچ گاه حق انتخاب حجاب را برای زنان به رسمیت نشناخته و با مخالفان حجاب اجباری همچون دختران خیابان انقلاب و فعالان حقوق بشر از جمله نسرین ستوده برخوردهای شدید داشته و احکام سنگینی برای آن‌ها صادر کرده است. این اقدامات واکنش‌های گسترده بین المللی را به همراه داشته است.

از جمله سازمان عفو بین الملل که مجرم‌انگاری زنان به دلیل عدم انتخاب حجاب را شکلی افراطی از تبعیض جنسیتی و نوعی رفتار بی‌رحمانه، غیرانسانی و ترذیلی دانسته و از مقامات جمهوری اسلامی خواسته تا دست از آزار و تعقیب قضایی و حبس زنانی که در مقابل این بی‌عدالتی ظالمانه می‌ایستند بردارند.

همچنین وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای سرکوب شدید فعالان حقوق زنان در ایران را به شدت محکوم کرده و خواستار پایان دادن به آزار و اذیت و زندانی کردن زنانی شده که تنها حقوق اولیه و بنیادین خود را مطالبه می کنند.

از گشت ثارالله تا گشت رضویون

نگاه امنیتی مقامات جمهوری اسلامی به موضوع «حجاب» و تاکید بر لزوم «امر به معروف و نهی از منکر» تا حدی است که در آخرین اظهار نظرها،‌ فرمانده سپاه قدس گیلان فراموش شدن «امربه‌معروف و نهی از منکر» را مساوی با «سقوط انقلاب» توصیف کرده است.

اگرچه با پررنگ تر شدن نقش بسیج و سپاه و تشدید شدن برخوردهای امنیتی تا کنون اعتراض ها به حجاب اجباری در ایران سرکوب نشده و حتی در آخرین نمونه، اردیبهشت امسال دانشجویان دانشگاه تهران تجمع اعتراضی گسترده‌ای را در اعتراض به گشت ارشاد و حجاب اجباری برپا کردند.

تجمعی که با حضور لباس شخصی‌ها یا همان «آمران به معروف» که از بیرون دانشگاه به داخل آورده شده بودند، به خشونت کشیده شد.

عناوینی که بسیج،‌ سپاه و نیروی انتظامی برای برخورد امنیتی با بدحجابی اعلام می کنند در عمر ۴۰ ساله جمهوری اسلامی بارها تغییر کرده است. گشت‌هایی که در دهه ۶۰ بسیجیان در قالب «گشت‌های ثارالله» شناخته می شد تا «گشت‌های ارشاد» که در قالب طرح «عفاف و حجاب» در سال ۱۳۸۴ شکل گرفت.

گشت های ارشادی «انصار حزب الله» نمونه دیگری از این نام گذاری‌ها است که از سوی سپاه برای برخورد با به گفته آن‌ها «بدحجابان» در سال ۹۳ تشکیل شده بود.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG