لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۸

نگاهی به نقش آمریکا در خبررسانی جهانی و دشواری‌های اطلاع رسانی


جان لنسینگ (نفر اول چپ) و ستاره درخشش (وسط) رئیس بخش فارسی صدای آمریکا که درباره دشواری های اطلاع رسانی به ایران سخن می گوید.
جان لنسینگ (نفر اول چپ) و ستاره درخشش (وسط) رئیس بخش فارسی صدای آمریکا که درباره دشواری های اطلاع رسانی به ایران سخن می گوید.

به مناسبت روز آزادی مطبوعات دانشکده مطالعات بین المللی دانشگاه جرج واشنگتن و بنگاه سخن پراکنی آمریکا موسوم به بی بی جی (BBG) که صدای آمریکا بخشی از آن است، به طور مشترک میزبان نشستی تحت عنوان «نقش آمریکا در خبررسانی جهانی و دفاع و حمایت از روزنامه نگاران» بودند.

بروس وارتون، کفیل معاون وزیر خارجه در امور دیپلماسی عمومی، در این نشست که روز دوشنبه برگزار شد گفت که دفاع از آزادی جریان اطلاعات در جهان از مسوولیتهای جوامع آزاد و دموکراتیک مانند آمریکا است.

به گفته وی، خبرنگاران زیر مجموعه بی بی جی یا همان بنگاه سخن پراکنی آمریکا، برای فراهم سازی و ارائه اخبار درست برای مخاطبین در کشورهای بسته خطرهای فراوانی را متحمل می شوند.

وی افزود که این افراد به ادامه جریان اطلاع رسانی آزاد قویا اعتقاد دارند.

این مقام وزارت خارجه آمریکا افزود: «اغلب وظیفه خبرنگاران همراه با مخاطره است. ولی صرفا با اسم پای مطلب شان شناخته می شوند. رسانه ها عمدتا هدف اقدامات تلافی جویانه کسانی هستند که منافعشان به خاطر شفاف سازی آنها به خطر می افتد. روزنامه نگاران نخستین افرادی هستند که فساد را برملا می کنند و از خط مقدم جنگ گزارش داده و خطاهای دولتمردان را گزارش می دهند. بنابراین جزو اولین گروهی هستند که هزینه آنرا را پرداخت می کنند.»

طی ۷۵ سالی که از تشکیل بنگاه سخن پراکنی آمریکا می گذرد؛ دهها خبرنگار این رسانه جان خود را در مسیر خبررسانی در سراسر جهان از دست دادند.

جان لنسینگ رسانه های ما پروپاگاندا نیستند

در این نشست، جان لنسینگ، رئیس بی بی جی یا بنگاه سخن پرانی آمریکا در سخنان خود از اصطلاحی که اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ابداع کرد استفاده کرد و با اشاره به تعبیر «اطلاعات به عنوان سلاح»، گفت: آنچه کرملین به عنوان خبر به جهان ارائه می کند، در همین قالب می گنجد، یعنی این رژیم ها همواره واقعیتها را زیر سئوال می برند.

وی وظیفه رسانه های زیر مجموعه خود را مبارزه با این خبرهای جعلی با ارائه خبرهای معتبر دانست. به گفته وی صدای آمریکا و دیگر رسانه های زیر نظارت بنگاه سخن پرانی آمریکا، پروپاگاندا نیستند و تبلیغات دولتی نمی کنند.

آقای لنسینگ با اشاره به اینکه از سوی برخی از اعضای کنگره مورد سووال قرار می گیرد که چرا این بنگاه در رویاروی مثلا با شبکه آرتی روسیه، آتش را با آتش پاسخ نمی دهد، گفت جواب آن ساده است. اگر این کار را بکنیم، اعتباری که طی ۷۵ سال در بین مخاطبان مان بدست آوردیم را از دست می دهیم.

علاوه بر صدای آمریکا که به دهها زبان برنامه پخش می کند، رادیو آزاد اروپا و رادیو فردا، رادیو آزاد آسیا، شبکه تلویزیونی الحره به زبان عربی، شبکه رادیو و تلویزیونی مارتی که برای کوبا برنامه پخش می کند، از زیر مجموعه های بنگاه سخن پراکنی آمریکا به حساب می آیند.

آقای لنسینگ افزود: تنها راه مبارزه با خبرهای جعلی چه از شبکه های اجتماعی و یا رسانه های دولتی کشورهای غیر آزاد، ادامه گزارش دهی معتبر و مسوولیت پذیری در برابر مخاطبان مان می دانیم."

ستاره درخشش: کار دشوار برای خبررسانی به کشوری با کارنامه بد

از دیگر سخنرانان کلیدی این نشست، رئیس بخش فارسی صدای آمریکا بود.

ستاره درخشش، در این نشست به عنوان مدیری که زیر مجموعه اش به یکی از بسته ترین کشورهای جهان گزارش رسانی می کند، گفت که مردم ایران برای دریافت خبرهای آمریکا که مطمئنا مقامات تهران آنرا سانسور می کنند، از خبرهای به روز صدای آمریکا بر روی ابزارهای «چند رسانه ای» بهره می برند.

وی افزود: «چالشهای این کار بسیار فزاینده است. تمامی کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا بنا به گزارش سالانه فریدام هاوس یا خانه آزادی جوامع بسته و غیر آزاد هستند. اما ایران در کشورهای جهان رتبه بسیار پایینی در سطح آزادی رسانه دارد. همسایه های ایران، مانند ترکیه، عراق و افغانستان کشورهایی هستند که کارنامه بدی در مورد آزادی رسانه دارند بنابراین منطقه دشواری برای پوشش خبری است.»

خانم درخشش برای توضیح میزان دشواری خبررسانی در ایران گفت خبرنگاران بابت انجام وظایف خود و بویژه تهیه گزارشهای تحقیقی شدیدا تحت فشار هستند و در صورت انتشار چنین مطالبی به زندان می افتند.

برپایه گزارش خانه آزادی، ایران در کنار کره شمالی، کوبا و سوریه در قعر جدول کشورهای آزاد تلقی می شود.

در این نشست، علاوه بر مسوولین بخشهای دیگر بنگاه سخن پراکنی آمریکا، خبرنگاران شبکه خبری سی ان ان، روزنامه گاردین به عنوان کارشناسان خبری، در مورد سختیهای وظیفه خبررسانی، تجربیات خود را با شرکت کنندگان در میان گذاردند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

  • 16x9 Image

    فرهاد پولادی

    متولد تهران در مهرماه ۱۳۵۱، پس از هشت سال تدریس زبان انگلیسی در کانون زبان ایران؛ از سال ۱۳۷۷ خبرنگار ایرنا شد.
    از سال ۱۳۸۲ خبرنگار خبرگزاری فرانسه در تهران بود. ماموریت خبری فرانس پرس فرصت سفر به عراق، عربستان سعودی، لبنان، استانبول، مسکو و آلماتی را برای او فراهم کرد.

XS
SM
MD
LG