لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۶

بررسی تنش میان ایران و عربستان و احتمال درگیری مستقیم دو کشور


آتش زدن پرچم های آمریکا، اسرائیل و عربستان در راهپیمایی روز قدس در ایران - تیر ۱۳۹۴
آتش زدن پرچم های آمریکا، اسرائیل و عربستان در راهپیمایی روز قدس در ایران - تیر ۱۳۹۴

روزنامه گاردین روز جمعه به افزایش تخاصم میان ایران و عربستان پرداخته و در مقاله‌ای عنوان کرده است که دشمنی‌های تهران و ریاض روز به روز بیشتر می‌شود.

با این حال مهرزاد بروجردی، رئیس دپارتمان علوم سیاسی در دانشگاه سیراکیوز به صدای آمریکا می‌گوید که باوجود بالا رفتن اصطکاک میان ایران و عربستان، خطر برخورد مستقیم بین دو کشور وجود ندارد، اما درگیری به صورت غیرمستقیم در کشورهایی مثل یمن، سوریه، عراق و بحرین ادامه پیدا خواهد کرد.

مهرزاد بروجردی: احتمال درگیری مسقیم بین ایران و عربستان وجود ندارد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

آقای بروجردی با اشاره به سابقه تنش‌ها در زمان جنگ ایران و عراق و حمایت عربستان از صدام حسین، بهبود روابط در دوران هاشمی رفسنجانی را یادآوری می‌کند و می‌گوید: "دولت اقای روحانی با معضلی جدی روبرو است. از یک سو نیازمند است رابطه‌اش با عربستان را بهبود ببخشد و از آن در مسائلی مانند بالابردن قیمت نفت و حضور در کنفرانس‌های مربوط به سرنوشت سوریه استفاده کند. اما از سوی دیگر آقای روحانی نگران است که اگر به عربستان نزدیک شود نیروهای تندروی داخلی به او حمله کنند. بنابراین با احتیاط حرکت می‌کند."

این استاد دانشگاه از سوی دیگر ائتلاف اسرائیل و عربستان را جدی نمی‌داند و توضیح می‌دهد: "من مطمئن نیستم که این ائتلاف جدی باشد. زمانی که ما در پروسه هسته‌ای بودیم این دو کشور اشتراک منافع داشتند و این را هم اعلام کردند. اما باید درنظر گرفت که درباره بسیاری مسایل منطقه به ویژه فلسطین، عربستان و اسرائیل مشکلات بسیاری با یکدیگر دارند."

به گفته آقای بروجردی هر دو کشور از این که توافق هسته‌ای ایران را از انزوای بین‌المللی بیرون آورده بسیار نگران هستند.

نویسنده وبسایت گاردين، در مقاله‌ای با عنوان "ايران و عربستان سعودی لفاظی‌های خصمانه را به سطح جديدی ارتقا داده‌اند" نوشته است که تبليغات جنگی بين دو خصم آشتی ناپذير در دو سمت بزرگترين بحران اخير در خاورميانه، همراه با اتهامات و ناسزاگويی‌های روزانه وزرا و رسانه‌های دولتی طرفين داغ شده است.

نويسنده اين مقاله معتقد است روابط بين دو کشور که از زمان جنگ ايران و عراق بد شده بود، پس از به روی کارآمدن رئيس جمهوری حسن روحانی، اميد می‌رفت که بهبود يابد.

همچنین از قول يک کارشناس مسايل منطقه عنوان شده اين يک دعوای حيدری نعمتی يا جنگ مذهبی نيست بلکه نزاع قومی عرب با ايرانی است که در چرخه دشمنی‌های دوجانبه روز به روز بدتر می‌شود.

XS
SM
MD
LG