همزمان با اعتراضهای رسمی و غیررسمی به آلودگی هوای اهواز، گزارشها از کوتاهی مقامهای دولتی در اجرای برنامههای مهار ریزگردها حکایت دارند.
بر اساس گفتههای مقامهای محلی اهواز، هرچند منشاء خارجی ریزگردها قابل مهار نبوده است اما در داخل ایران هم برخی نهادها همچون وزارت نفت به تعهدات خود عمل نکردهاند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان روز یکشنبه اعلام کرد که وزارت نفت برای تثبیت کانون ریزگردها در خوزستان از طریق مالچپاشی تنها به چهار درصد از تعهد خود عمل کردهاست.
مالچ، مادهای نفتی است که در بیابانها پاشیده میشود تا مانع حرکت شنهای روان شود.
هنوز مقامهای وزارت نفت دلیل کوتاهی این وزارتخانه در مالچپاشی را نگفتهاند.
شدت گرد و غبار در هوای اهواز امروز یکشنبه کمی کاهش یافته است اما اهوازیها هنوز ترجیح میدهند از ماسک استفاده کنند.
اهوازیها روز شنبه برای سومین بار در ده روز اخیر جلوی استانداری خوزستان تجمع کردند. آنها این بار خواستار استعفای مقامهای مسوول شدند و حتی از نیروی انتظامی و ارتش هم گله کردند.
خوزستان و چند استان مجاور در روزهای اخیر، دو بار پیاپی شاهد افزایش ریزگردها بودند؛ افزایشی که به گفته مقامهای محلی شدت آن دست کم به سی برابر میزان استاندارد رسید.
در این بین، اقدام دولت تاکنون، سفر حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران به نمایندگی از دولت به اهواز بوده که وعده داده است افراد آسیب دیده رایگان درمان میشوند.
از سوی دیگر اما رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران هشدار داد که اگر ریزگردها در ایران کنترل نشود، میزان مرگ و میر و بیماریها را ۱۰ تا ۳۲ درصد افزایش خواهد داد.
با اینکه تصاویر ماهوارهای ناسا نشان میدهد بخش اعظم ریزگردها از عراق و شمال آفریقا میآیند، اما بخشی از آنها همریشه داخلی دارند. انتقال آب از کارون و خشک کردن تالاب هور العظیم موجب شدت گرد و غبار در خوزستان شده است. به نظر میرسد اختلافات داخلی مسولان ایران هم بر شدت این گرد و غبار تاثیر گذاشته است.
روز یکشنبه نمایندگان استانهای خوزستان، ایلام و کرمانشاه در اعتراض به وجود ریزگردها در این استانها با ماسک در مجلس حاضر شدند. این درحالی است که معصومه ابتکار گفت تعدادی از همین نمایندگان، سهروز قبل از وقوع اولین موج گردوغبار، در یک نوبت همه اعتبارات پیشبینیشده برای مقابله با پدیده گردوغبار در بودجه سال٩٤ را که از سوی سازمان محیطزیست پیشنهاد شده بود بهصورت کامل حذف و آن را به یکی از مصارفی که مدنظر خودشان است منتقل کردند.
در عین حال کارشناسان اعلام کردهاند که حتی اگر دولت بودجه و اراده کافی در اختیار داشته باشد، برای مهار ریزگردها ۱۰ سال زمان لازم است.