روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در گزارشی درباره پرونده هستهای ایران نوشت همزمان با از سرگیری مذاکرات اتمی بین ایران و شش کشور بزرگ جهان، وزارت خارجه آمریکا در هشداری به کنگره این کشور که در کنترل اکثریت جمهوریخواه است گفت در صورت تصویب تحریم جدیدی علیه تهران، باراک اوباما آن را وتو خواهد کرد، زیرا نه تنها با مفاد توافق موقت موسوم به برنامه اقدام مشترک در تضاد است، بلکه منجر به شکست مذاکرات میشود.
وزارت خارجه ایالات متحده اما افزود در صورتی که مذاکرات به شکست بیانجامد، دولت آمریکا توانایی اجرا و اعمال مجدد کلیه تحریمها را ظرف ۲۴ ساعت خواهد داشت.
این روزنامه همچنین به نقل از یک مقام دفتر نخست وزیری اسرائیل نوشت که این کشور بر این باور است که، تا زمانی که ما شاهد برچیده شدن کلیه موارد برنامه نظامی اتمی آن باشیم، فشار بر ایران باید باقی بماند.
روزنامه آمریکایی پیستزبرگ پست نیز در مطلبی در همین زمینه نوشت چشمانداز گفتگوهای هستهای بین تهران و جامعه جهانی روشن است.
به نوشته این روزنامه نتیجه این گفتگوها برای جان کری بسیار با اهمیت است. زیرا مذاکرات فلسطینی-اسرائیلی کاملا متوقف شده و همچنین مذاکرات صلح سوریه نیز راه به جایی نبرده است؛ بنابراین با توجه به این که این گفتگوها هنوز در جریان است، وزیر خارجه آمریکا به دنبال دستیابی به یک پیروزی است.
این روزنامه در ادامه نوشت «دلایل خوبی» نیز برای به نتیجه رسیدن این مذاکرات وجود دارد: از جمله این که ایران و آمریکا دشمن مشترکی به نام داعش در عراق دارند، و دیگر این که روسیه، یکی از کشورهای مذاکره کننده با ایران، به شدت تهران را برای دستیابی به توافق تحت فشار گذاشته، و دست آخر این که شرکتها و بانکهای آمریکایی در صورت دستیابی به توافق جامع هستهای، میتوانند به بازار پرسود ایران برگردند.
روزنامه بریتانیایی گاردین نیز در مقالهای به کاهش قیمت نفت در بازار جهانی و تاثیر آن در زندگی روزمره مردم ایران پرداخته است.
اقتصاد ایران اکنون از تورم بالا و فشار تحریمها رنج میبرد و حالا دولت حسن روحانی باید کشور متکی به نفت را با بودجهای که درآمدهای نفتی آن به نصف کاهش پیدا کرده است، اداره کند. این امر موجب شده که قیمتهای ارزاق، نان و حتی دارو ماه به ماه به شدت افزایش یابد.
به نوشته این روزنامه، برخی به علت عدم اطلاع رسانی به موقع دولت درباره کاهش قیمت نفت، دلایل این افزایش قیمتها را در بیکفایتی و دزدی جستجو میکنند و دولت روحانی را علیرغم قولهای انتخاباتی که داده، ادامه دهنده راه دولتهای قبل میدانند.
روزنامه آتلانتیک هم در گزارشی نوشت که سیاست خارجی تندروها در آمریکا، به قدرتمندتر شدن ایران در منطقه کمک کرده است و با اشاره به مقاله اخیر خبرگزاری آسوشیتدپرس که نوشته بود توانایی ایران در عراق افزایش یافته است، افزود که ایران در طول چند ماه جنگ با گروه داعش، توانسته است بیش از ۱۰ میلیارد دلار اسلحه به عراق بفروشد.
این روزنامه با اشاره به حمله آمریکا به عراق، که نویسنده طراحان آن را تندروهای سیاست خارجی میداند، در ادامه نوشت دولتمردان آمریکا باید بیاموزند که جنگ به عنوان آخرین راه حل باید در نظر گرفته شود، زیرا که نتایج آن کاملا غیرقابل پیش بینی است.
نویسنده این مقاله میافزاید حتی بعد از آشکار شدن نتایج اجرای سیاست تندروها در قبال عراق، افغانستان و لیبی که اکنون درگیر مبارزه با افراطگری شدهاند، در بحثهای سیاست خارجی، نگرش این گروه باز هم شنیده میشود؛ حتی در مورد ایران.
بنابراین قبل از شنیدن طرحهای آنها درباره ایران، آمریکاییها باید از چنین سیاستهایی درس بگیرند.
* برگردان فارسی این مقاله ها، تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آنها الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.