لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۵

وزارت خارجه آمریکا: کنگره را در جریان مذاکرات اتمی خواهیم گذاشت


ماری هارف: کنگره را در مورد مذاکرات اتمی به روز می کنیم
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، عصر روز چهارشنبه در پاسخ به گیتا آرین خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا که پرسید پس از بازگشت تیم مذاکره‌کننده آمریکا، آنها در چه فاصله زمانی به کنگره در مورد نتیجه گفتگوهای ژنو توضیحات خواهند داد، گفت «در کوتاه ترین زمان ممکن.»

ماری هارف در ادامه افزود گفت ما این کار را بعد از هر دور از مذاکرات انجام می‌دهیم و تماس‌های تلفنی هم با اعضای کنگره داریم که وزیر خارجه و دیگر اعضای تیم مذاکره کننده انجام می‌دهند.

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده همچنین در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار صدای آمریکا که پرسید آیا فکر می‌کنید گفتگو با دور جدید کنگره که تحت کنترل جمهوریخواهان است، خیلی دشوارتر از قبل خواهد بود، گفت «من فکر می‌کنم از زمان آغاز مذاکرات هسته‌ای، نقطه نظرات خیلی متفاوتی را شنیده‌ایم، که فقط از کنگره و کنگره جدید نبوده است. ما از نظرات استقبال می‌کنیم و این مهم است تا جای ممکن نظرات مختلف را بشنویم، و می‌خواهیم تا آخر این هفته کنگره را در مورد مذاکرات بروز می‌کنیم.»

وزیران خارجه آمریکا و ایران روز چهارشنبه در سه نوبت، مذاکرات دوجانبه فشرده‌ای را در ژنو سئویس برگزار کردند که تا پس از نیمه ادامه یافت. به گفته جان کری، که پس از این گفتگوها ژنو را به مقصد بلغارستان و پاریس ترک کرد، احتمال دارد روز جمعه نیز با محمدجواد ظریف در پاریس دیدار کند، اما هنوز این دیدار قطعی نشده است.

از جزئیات مذاکرات روز گذشته خبری منتشر نشده است، با این حال سخنگوی وزارت خارجه‌ آمریکا، این گفتگوها را «سازنده» خواند و گفت طرفین طیف وسیعی از موضوعات را با حضور گروه کوچکی از مذاکره کنندگان، مورد بحث قرار دادند.

خانم هارف با اشاره به تمایل برخی قانونگذاران آمریکایی برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران گفت آنها منطق خود برای افزایش تحریم‌ها را بگویند، اما تحریم‌های بیشتر ناقض توافق اولیه هسته‌ای موسوم به «طرح اقدام مشترک» میان ایران و قدرت‌های جهانی است، که نه تنها باعث می‌شود ایران نیز آن توافق را نقض کند، بلکه باعث فروپاشی مذاکرات هسته‌ای خواهد شد.

خانم هارف همچنین در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره سیاست «تغییر رژیم» در مقطع کنونی، با بیان این که آمریکا چنین سیاستی را در مورد ایران دنبال نمی‌کند، گفت «این سیاست ما نیست، من به شما اطمینان می‌دهم.»

روز سه شنبه، سناتور جمهوریخواه تام کاتن در یک سخنرانی در بنیاد هریتیج خواستار آن شد که آمریکا در مورد ایران «سیاست تغییر رژیم» را در پیش بگیرد.

هیات‌های مذاکره‌کننده ایران و آمریکا، روز پنجشنبه گفتگوهای آقایان کری و ظریف را در سطح معاون وزیر، به سرپرستی وندی شرمن و عباس عراقچی در ژنو ادامه دادند. علاوه بر خانم شرمن، ویلیام برنز معاون سابق وزیر خارجه آمریکا، راب مالی مدیر شورای امنیت ملی و تعدادی از کارشناسان فنی آمریکا نیز حضور دارند و در صورت نیاز در گفتگوها شرکت می‌کنند.

دیدار رو در روی وزیران خارجه ایران و آمریکا، نخستین دیدار دو طرف پس از تمدید هفت ماهه مدت مذاکرات در اوایل آذر ماه بود.

از آخرین باری که ایران و قدرت های جهانی تصمیم گرفتند مذاکرات خود را تمدید کنند، دو ماه می گذرد. آنها نتوانستند تا پیش از ضرب الاجل تعیین شده ۲۴ نوامبر سال گذشته (۳ آذر ۱۳۹۳) به یک توافق جامع اتمی برسند که برنامه اتمی ایران را محدود و در عین حال تحریم ها علیه آن کشور را لغو کند.

تا پایان مهلت تعیین شده برای رسیدن به چارچوب توافق جامع هسته ای، یا آنچه که از آن به عنوان «توافق سیاسی» یاد می شود، شش هفته باقی مانده است. اما ضرب الاجل تعیین شده برای رسیدن به توافق جامع و نهایی، ۳۰ ژوئن (۹ تیر ۱۳۹۴) است.

ایران می گوید برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است. اما آمریکا و متحدانش می گویند ایران باید صلح آمیز بودن برنامه اتمی خود را با اقدامات عملی ثابت کند.

وسعت و سرعت برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران و همچنین چگونگی برداشته شدن تحریم ها از جمله اختلافات عمده میان دو طرف است.

XS
SM
MD
LG