لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۲

۳هفته، ۳ موضع متفاوت اصولگرایان مقابل روحانی


حسن روحانی، رییس جمهوری منتخب ایران
حسن روحانی، رییس جمهوری منتخب ایران
محافظه کاران نزدیک به آیت الله خامنه ای در سه هفته گذشته، سه موضع متفاوت در قبال حسن روحانی، رییس جمهوری منتخب ایران اتخاذ کرده اند؛ در زمان نامزدی، او را اصلاح طلب نامیدند، بعد از پیروزی او را اصولگرا دانستند و اکنون در آستانه معرفی کابینه جدید ابراز نگرانی کرده و روی به تهدید حسن روحانی آورده اند.

از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ۲۴ خرداد زمان زیادی نگذشته است اما اصولگرایان بخصوص افراد شاخص این جناح که به نهادهای نظامی یا آیت الله خامنه ای نزدیک اند، مواضع متفاوتی داشته اند.

چرخش اول
تا هفته پیش یعنی تا پیش از انتخابات اصولگرایان و محافظه کاران ایران، سخت درگیر اختلافات داخلی میان خود بودند اما در یک چیز اشتراک داشتند: حسن روحانی و محمدرضا عارف نامزدهای رقیب هستند و باید مانع پیروزی شان شوند.

حسین الله کرم، از رهبران حزب الله پیش از این فاش کرد که تلاش های آنها برای وحدت در میان اصولگرایان شکست خورد. او در این سخنرانی در مسجد ارک تهران اعلام کرد دو روز مانده به انتخابات از شکست اصولگرایان مطمئن بود و تنها راه باقیمانده این بود که سعید جلیلی به نفع قالیباف کناره گیری کند اما جلیلی نپذیرفت.

این روایت الله کرم، مشابه روایتی است که مصطفی میرلوحی مسئول دفتر محمدرضا مهدوی کنی، رئیس مجلس خبرگان رهبری مطرح می کند. او هم اعلام کرد که مهدوی کنی چند بار پیش از انتخابات با علی اکبر ولایتی برای انصراف تماس گرفت اما ولایتی توصیه ها را نپذیرفت.

هرچند حمله اصولگرایان به روحانی از خیلی زودتر (مثلا فروردین ماه) آغاز شد، اما در کوران انتخابات افزایش یافت.

روزنامه کیهان بطور پیاپی از روحانی بخاطر مواضع هسته ای اش در اواخر دولت خاتمی انتقاد کرد.

سه شنبه مانده به انتخابات، وقتی محمدرضا عارف ضمنی به نفع حسن روحانی کناره گیری کرد، رسانه های اصولگرا حمله خود به روحانی را افزایش دادند. خبرگزاریهای مهر و فارس در صف گروهی قرار گرفتند که بررسی صلاحیت دوباره حسن روحانی قبل از انتخابات را مطرح کردند.

حتی مهدی محمدی سردبیر سابق کیهان هم از بلایی گفت که به گفته او حسن روحانی، بر سر حقوق هسته اي آورد.

در همین راستا بود که مسعود جزایری٬ معاون ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد با نامزد های انتخاباتی که اقدام به «سیاه نمایی» کردند، بعد از انتخابات برخورد می شود.

تنها دو روز مانده به انتخابات هم حسین شریعتمداری که از وحدت اصولگرایان ناامید بود چنین در کیهان نوشت:«تعجب آور - بخوانید تاسف آور- است که چرا نامزدهای محترم اصولگرا به این نکته بسیار بدیهی توجه نمی کنند؟! کجای این قضیه قابل تردید است و یا کمترین ابهامی دارد؟! آیا نمی بینید که وطن فروشان فتنه آمریکایی- اسرائیلی ۸۸ در باشگاه مدعیان اصلاحات کباده می کشند و نامزد آنها به حضور و حمایت این عده که در فتنه ۸۸ آشکارا نقش ستون پنجم دشمن را بر عهده داشتند و از جرج سوروس صهیونیست، تیموتی اش، مایکل لدین و... دستورالعمل می گرفتند، افتخار هم می کند؟!»

چرخش دوم
برغم تلاش های محافظه کاران، حسن روحانی پیروز انتخابات خرداد ۹۲ بود. بعد از آن اصولگرایان کم کم تغییر موضع دادند یا همان که روزنامه بهار نزدیک به اصلاح طلبان در صفحه اول روز یک تیر نوشت: «تلاش تندروها برای مصادره رای مردم»

حسین شریعتمداری روز ۲۷ خرداد در اولین واکنش به پیروزی روحانی در یادداشتی با عنوان «همراهان ناهمراه!» نوشت، «اين روزها مدعيان اصلاحات و اصحاب فتنه در هماهنگي با رسانه ها و مراکز بيروني، اصرار دارند انتخاب آقاي روحاني را با مشخصاتي که خود براي ايشان ترسيم نموده اند، نشانه تضعيف اصولگرايي و تفکر بسيجي در اين مرز و بوم قلمداد کرده و سرخوردگي آنان را دنبال کنند، و حال آن که اقتدار نظام و جايگاه برجسته کنوني آن در منطقه و جهان مديون فداکاري بسيجيان و حزب الله پاکباخته است و اين جريان الهي و انقلابي در همه عرصه هاي داخلي و خارجي کشور حرف اول را مي زند.»

بعد از آن بود که مقام های نظامی و سیاسی نزدیک به آیت الله خامنه ای کم کم روحانی را اصولگرا معرفی کردند. محمد حسین صفار هرندی هم او را خودی دانست.

از سوی دیگر، حمیدرضا مقدم فر، معاون فرهنگی فرمانده سپاه گفت «مردم در انتخابات به نماینده رهبر رای دادند» و ستاد کل نیرو های مسلح و سپاه پاسداران با صدور اطلاعیه های جداگانه ای اعلام کردند آماده همکاری با حسن روحانی٬ یازدهمین رئیس جمهوری ایران هستند.


چرخش سوم
چند سخنرانی و موضع گیری حسن روحانی در روزهای اخیر، نه تنها خلاف مواضع این اصولگرایان بود بلکه نشان می دهد او بیشتر به اصلاح طلبان و چهره های میانه رویی مثل اکبر هاشمی رفسنجانی نزدیک است. همین مساله خشم محافظه کاران نزدیک به آیت الله خامنه ای را موجب شد طوریکه در روزهای اخیر روی به ابراز نگرانی و تهدید آورده اند.

حسین الله کرم، از رهبران حزب الله به او هشدار داد که اگر سیاست های اقتصادی هاشمی رفسنجانی را پی بگیرد، باید در انتظار تظاهرات مردمی باشد.

گروه انصار حزب الله از جمله تشکل های تندرو در ایران است که در دوران دولت خاتمی در مخالفت از سیاست های او بارها دست به تجمعات اعتراضی زد و با اینکه آنها گروهی نزدیک به بسیج و سپاه هستند اما خود را نماینده افکار عمومی و ملت ایران می دادنند.

از روز دوشنبه، دهم تیرماه هم محافظه کاران مشخص تر برای روحانی خط و نشان می کشند. بعد از اینکه حسن روحانی از محمد خاتمی تقدیر کرد، حسین شریعتمداری مدیر مسوول کیهان ابراز نگرانی کرد.

غیر از این در مجلس هم اسماعیل کوثری٬ فرمانده سابق سپاه و نماینده فعلی مجلس اعلام کرد «دولت آینده جناحی عمل کند٬ مجلس واکنش نشان می دهد.»
هر چه باشد تا نیمه مرداد برای معرفی اعضای کابینه دولت حسن روحانی زمان زیادی نمانده است.

بازی روحانی
حسن روحانی که در انتخابات، از نماد کلید برای گشودن قفل های مشکلات کشور بارها سخن گفت، حالا در اولین مواجه با محافظه کاران تند رو، باید تصمیم بگیرد.

روحانی همواره تاکید کرده موضع او «اعتدال» است اما به نظر می رسد محافظه کاران تندرویی چون حسین شریعتمداری یا برخی اعضای فعلی و سابق سپاه، این اعتدال را گردش روحانی به سوی آنچه اصحاب فتنه می نامند، تعبیر می کنند.

روحانی در اولین سخنرانی عمومی بعد از انتخابات در میان مسوولان صدا و سیما، همان حرف هایی را زد که پیش از انتخابات می گفت و به نظر می رسد او گفتمان خود را تغییر نخواهد داد. اگر روحانی بر وعده هایش تاکید کند و در سوی دیگر، اصولگرایان تند رو راضی نباشند، آن وقت شاید مجلس اصولگرا، اهرم محافظه کاران برای مهار دولت باشد.

در این میان نباید نقش آیت الله خامنه ای را نادیده گرفت؛ کسی که پیش از انتخابات به رییس جمهوری مثل سعید جلیلی آدرس می داد اما بعد به حسن روحانی راضی شد.
XS
SM
MD
LG