لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۲

۳۴ سال بعد


از روزی که لوییز براون، اولین کودکی که نطفه اش نه در خلوت و تاریکی خانه پدری، که در سایه نورافکن خبرگزاری ها و هیاهوی رسانه ها در آزمایشگاه خلق و متولد شد، سی و چهار سال می گذرد.

تلاش دکتر رابرت ادواردز واسطه خلقت این کودک یگانه، برای او جایزه نوبل به ارمغان آورد و برای پنج میلیون زوج فرزندانی که آرزومند آن بودند.

پزشکان می گویند این فناوری در درمان زوجین نابارور بسیار موفق بوده و هرساله از حدود یك و نیم میلیون چرخه IVF و شیوه های مشابه در دنیا ۳۵۰ هزار كودك متولد می شود.

IVF روشی است که در آن سلول‌ تخمک زن را در مرحله معینی از چرخه هورمونی که آماده باروری است از بدن او خارج کرده و سپس آن را در شرایط آزمایشگاهی با اسپرم بارور می‌کنند، سپس سلول های تخم به دست آمده را پس از چند مرحله تقسیم سلولی، در رحم مادر قرار می‌دهند تا روند رشد جنین به طور طبیعی ادامه پیدا کند.

استفاده از این شیوه خطر حاملگی چند قلویی را بالا می برد، و موجب نارس متولد شدن کودک می شود. دانشمندان تلاش می کنند تا از طريق انتقال فقط يك جنين از بروز اين عارضه جلوگيري كنند.

گرچه IVF اكنون بخشی از مسیر اصلی فرزند دار شدن مردم شده، با این حال محققان هشدار می دهند پیشرفت های به دست آمده در روش های كمك باروری نباید موجب شود زوجین فرزنددار شدن خود را به تاخیر بیاندازند. زیرا هم میزان موفقیت IVF با افزایش سن مادر كاهش می یابد و هم خطر ناهنجاری های جنینی بیشتر می شود.

در ایران نیز نخستین کودک حاصل از لقاح آزمایشگاهی در مرکز ناباروی دانشگاه علوم پزشکی یزد (در سال ۱۳۶۹) توسط دکتر افلاطونیان و همکاران وی متولد شد و در حال حاضر نیز موسسات درمان ناباروری معتبر زیادی در ایران مشغول فعالیتند که برخی از آنها وجهه بین المللی دارد و بیماران زیادی را از کشورهای عرب واقع در خلیج فارس به ایران می کشد.
XS
SM
MD
LG