لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۲

آمریکا می‌کوشد تحریم تسلیحاتی ایران را با وجود موانع تمدید کند


برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، و هیات همراهش در ملاقات با مقام های دولت استونی در وزارت خارجه استونی. ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۰
برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، و هیات همراهش در ملاقات با مقام های دولت استونی در وزارت خارجه استونی. ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۰

بخش انگلیسی صدای آمریکا ـ برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، پس از گفتگو با مقام‌ها در تونس، قطر، کویت، و استونی برای جلب حمایت از قطعنامه مورد حمایت آمریکا در سازمان ملل متحد به منظور تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، روز چهارشنبه با دیدار با مقام های بریتانیایی در لندن، به یک هفته سفرهای بین المللی خود پایان داد.

وزارت خارجه آمریکا درباره موضوعات مورد بحث یا مورد توافق در گفتگوهای هوک در بریتانیا و استونی، دو توقف پایانی این سفرها، واکنشی نشان نداده است.

تمام پنج کشوری که آقای هوک به آن جا سفر کرد متحد یا شریک ایالات متحده هستند. همچنین سه کشور بریتانیا، استونی، و تونس از جمله ۱۵ کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند. بریتانیا به عنوان یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت مانند فرانسه، روسیه، چین، و آمریکا حق وتو دارد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در تاریخ ۱۵ ژوئیه در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که ایالات متحده به زودی پیش‌نویس قطعنامه‌ای را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایرانت به شورای امنیت ارائه خواهد کرد. بر مبنای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که تاییدکننده توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی در سال ۲۰۱۵ بود، تحریم تسلیحاتی ایران ۱۸ اکتبر منقضی می‌شود.

آمریکا برای تصویب یک قطعنامه دست کم به رای موافق هشت کشور عضو شورای امنیت نیاز دارد تا چنین مصوبه ای برای تمام اعضای سازمان ملل متحد به لحاظ حقوقی لازم الاجرا باشد. آمریکا همچنین باید از رای منفی دیگر اعضای دائم شورای امنیت مانند روسیه و چین پرهیز کند. دیپلمات های روسیه و چین که دولت های متبوع شان با ایران روابط نظامی و اقتصادی دیرینی دارند، پیشتر گفته اند ممکن است چنین قطعنامه ای را وتو کنند.

متحدان اروپایی واشنگتن با آمریکا نگرانی های مشترکی دارند که انقضای تحریم تسلیحاتی ایران می تواند موجب تشدید فعالیت های بی‌ثبات‌کننده ایران در خاورمیانه شود، اما با خروج آمریکا از توافق هسته ای مخالف بوده اند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، چندی پیش در یک کنفرانس خبری گفت اگر آمریکا نتواند دیگر قدرت های جهان را به حفظ تحریم تسلیحاتی ایران تا زمان تغییر رفتار تهران متقاعد کند، تمام تحریم های سازمان ملل متحد را که بر مبنای قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شدند دوباره فعال خواهد کرد.

دولت پرزیدنت ترامپ می گوید اگر چه برجام را ترک کرده است، اما بر مبنای قطعنامه ۲۲۳۱ از چنین حق قانونی برخوردار است.

کارشناسان معتقدند دولت ترامپ ممکن است در نهایت توافق های جداگانه ای را برای منع فروش تسلیحات به ایران با چین، روسیه و دیگر کشورها دنبال کند، ولی چنین توافق هایی از قدرت اجرایی قطعنامه شورای امنیت برخوردار نخواهند بود.

XS
SM
MD
LG