لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۸

استاد بزرگ و عضو پیشین تیم ملی شطرنج ایران: خطر تعلیق فدراسیون ایران جدی است؛ فیده در را به روی ورزش سیاسی ببندد


الشن مرادی، دومین استاد بزرگ شطرنج ایران که در آمریکا سکونت دارد،از سال ۲۰۱۷ با پرچم ایالات متحده آمریکا در مسابقات بین‌المللی حاضر می شود.
الشن مرادی، دومین استاد بزرگ شطرنج ایران که در آمریکا سکونت دارد،از سال ۲۰۱۷ با پرچم ایالات متحده آمریکا در مسابقات بین‌المللی حاضر می شود.

الشن مرادی ابدی، ملی پوش سابق و استاد بزرگ شطرنج ایران، خطر تعلیق فدراسیون شطرنج ایران را جدی می‌داند و می‌گوید که اگر جامعه جهانی ورزش،‌ ورزشکاران ایرانی را جدای از ملیت‌شان به رسمیت بشناسد آنها نیز می‌‌توانند آزادانه با ورزشکاران همه کشورها روبرو شوند.

الشن مرادی در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا، درباره احتمال تعلیق فدراسیون شطرنج ایران در رابطه با رفتار مسئولان این فدراسیون در مقابل تهدید فدراسیون جهانی گفت که چون ورزش ایران به شدت به پول تزریقی از دولت وابسته است و دستگاه عریض‌ و طویل بروکراسی حاکم، ناخودآگاه کنترل‌کننده جریان حاکم ورزشی است، مدیران ورزشی حتی اگر بدون دخالت مقامات و مسئولان وزارت ورزش انتخاب شوند، چاره‌ای جز پذیرش خواسته‌‌های وزارت ورزش ندارند.

او در ادامه افزود که وزارت ورزش نیز چاره‌ای جز رفتار کردن بر مبنای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ندارد؛ بنابراین نرمش و تغییر در رفتار مسئولان فدراسیون و توقع انجامش از طرف فیده خنده‌دار به نظر می‌رسد.

این استاد بزرگ ایرانی شطرنج، تاکید کرد: «باور دارم فیده می‌داند در نهایت فدراسیون ایران را تعلیق خواهد کرد. پس خطر تعلیق فدراسیون جدی است.»

آقای مرادی درباره ادعای رئیس فدراسیون شطرنج ایران مبنی بر این که «فدراسیون و مسئولان ورزش ایران هیچ دخل و تصرفی در این موضوع [مسابقه ندادن با حریف اسرائیلی] ندارند.»، گفت: «فکر نمی‌کنم هیچ ورزشکار‌ و خصوصا بازیکن حرفه‌ای بخواهد که از آنچه بیشترین لذت را می برد، یعنی مسابقه دادن، به هر دلیلی شانه خالی کند. من فکر می کنم فقط دو‌ دسته از افراد می توانند چنین کاری را انجام دهند. یکی افرادی که پاداشی بیشتر از پیروزی دریافت می‌ کنند، و دیگری افرادی که اعتقاد خشک‌ و بعضا تندی دارند که برای این افراد [مسابقه ندادن با حریف اسرائیلی] از خود نفس مبارزه مهم تر است.»

این عضو سابق تیم ملی شطرنج ایران با بیان این که «من وجود چنین افرادی را در ایران رد نمی‌کنم» تاکید کرد: «بیشتر افراد‌ در ایران از ترس محکوم شدن در داخل کشور از بازی [با حریف اسرائیلی] سر باز می‌زنند. نمونه‌های زیادی در چند سال اخیر وجود داشته است که تغییر پرچم علیرضا فیروزجا تا بازی برنا‌ درخشانی با حریف اسرائیلی یا بازی پرهام مقصودلو و امین طباطبایی با حریف اسراییلی (البته ناآگاهانه) موید این است که بازیکن‌ها علاقه مند به بازی هستند و این امر برایشان بیشتر حائز اهمیت است تا ملیت حریف‌هایشان.»

او در پاسخ به این که آیا زمانی که عضو تیم ملی ایران بوده مجبور شده بود که از رقابت با حریف اسرائیلی خود کنار بکشد، گفت: «من در سال ۲۰۰۵ در یک [رقابت] اوپن‌ بین‌المللی در آلمان مقابل حریف اسراییلی بازی نکردم؛ اما‌ این به خاطر ترس از آن چه در ایران‌ ممکن بود پیش بیاید بود و نه انتخاب از روی خواست شخصی. این موضوع را حتی به برگزارکننده مسابقات نیز اطلاع دادم و از آن‌ها عذرخواهی کردم.»

آقای مرادی بازی نکردن با حریف اسرائیلی خود را «یک تجربه ناخوشایند» توصیف کرد و یادآور شد که حتی از مصاحبه در ایران نیز در این باره طفره رفته و نمی خواسته به چنین موضوعی فکر کند. او همچنین گفت که در آن زمان مسئولان برگزارکننده این مسابقات برخوردی با فدراسیون ایران نداشته‌اند.

این شطرنج‌باز ایرانی گفت: «اگر جامعه جهانی ورزش‌ ورزشکاران ایرانی را جدای از ملیت‌شان به رسمیت بشناسند، در آن زمان ورزشکاران نیز به شکل آزادانه می‌توانند با ورزشکاران همه کشورها روبرو شوند.»

او همچنین با اشاره به این که به دلیل شیوع گسترده کرونا، موضوع تعلیق فدراسیون شطرنج آن‌قدرها مورد توجه قرار نگرفته است، افزود که این موضوع شاید تا یک سال آینده در داخل ایران سرو صدا ایجاد کند. به گفته او، در حال حاضر مهمترین کار ایجاد استقلال و فضای کار برای ورزشکاران است تا آن‌ها بتوانند خارج از سایه سنگین فدراسیون ها، آزادانه در مسابقات حضور یابند.

آقای الشن مرادی گفت: «فکر می‌کنم به دلیل اینترنت و دسترسی به منابع‌ و‌ عشق مردم به شطرنج، ورزش شطرنج‌، با فدراسیون یا بی‌فدراسیون، در میان اقشار جامعه رشد خواهد کرد.»

این شطرنج‌باز دو تابعیتی در ادامه تاکید کرد: «صد البته همه این استعدادها [در شطرنج] فرار خواهند کرد. امیدوارم فیده با بستن در به روی ورزش سیاسی، دری را هم‌ برای آن‌هایی که شطرنج را بدون سیاست می‌خواهند باز کند.»

در روزهای گذشته و با مطرح شدن احتمال تعلیق فدراسیون شطرنج ایران، نایجل شورت، نایب‌ رئیس فدراسیون بین‌المللی شطرنج (فیده)، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا درباره جزئیات این خبر گفته بود: «ما یک نهاد بین‌المللی هستیم و مقررات خودمان را داریم. ایران، آشکارا و به صورت مداوم، آنها را نقض می‌کند.»

پیش از این نیز تعدادی از شطرنج بازان مطرح ملی پوش ایران از جمله غزل حکیمی فر و علیرضا فیروزجا به دلیل فشارها برای مواجه نشدن با ورزشکاران اسرائیلی ترجیح دادند زیر پرچم فیده رقابت کنند. شهره بیات داوری بین المللی شطرنج ایران و میترا حجازی پور نیز به دلیل برداشتن حجاب خود در رقابت‌های بین المللی به ایران بازنگشتند.

فشار بر ورزش ایران با اهداف سیاسی سالیان درازی از سوی مقامات جهوری اسلامی به شکل آشکار و پنهان اعمال می شود. از جمله شخص خامنه‌ای که در دیدار با ورزشکاران مدال آور ایران، با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در مسابقات ورزشی با نمایندگان اسرائیل شرکت نخواهد کرد، ورزشکارانی را که در مقابل ورزشکاران اسرائیلی به میدان نمی‌روند در عین قهرمانی، «متواضع، متدین، انقلابی، پیشرو، و خانواده‌دوست» توصیف کرده بود.

این در حالی است که آرکادی دوورکوویچ، رئیس فدارسیون جهانی شطرنج، به فدراسیون ایران هشدار داده بود که طفره رفتن از رقابت با ورزشکاران اسرائیلی مصداق بارز تبعیض در ورزش است و اگر چنین رفتاری ادامه داشته باشد، او نمی تواند مانع از تعلیق فدراسیون شطرنج ایران شود.

XS
SM
MD
LG