وزیر خارجه دولت روحانی روز چهارشنبه ۲۰ مرداد در پاسخ به اظهارات رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران درباره عدم فعالیت سفرای ایران برای واردات واکسن کرونا، مدعی شد وزارت خارجه تمام سعی خود را «برای افزایش واردات واکسن خارجی و تأمین نیازهای تولید داخلی» به کار بسته است.
علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران روز چهارشنبه با انتقاد از عملکرد برخی مقام های جمهوری اسلامی در زمینه تامین واکسن مقابله با کرونا گفت: «سفیران ما در کشورهای خارجی به دنبال تأمین واکسن نبودند. با سفیر ژاپن صحبت کردم، گفت اصلا سفیر ایران دنبال واکسن نیامده است. این چه دیپلماسیای است؟»
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه دولت روحانی، با انتشار متنی در حساب اینستاگرام خود به این سخنان واکنش نشان داده و نوشته است که برای مدت هشت سال «سکوت کردهایم ولی در موضوع تامین واکسن و مبارزه با کرونا... توهین و افترا به دستگاه دیپلماسی به جایی رسیده که سکوت را غیرممکن کرده است.»
ظریف سپس در نوشته اینستاگرامی خود پرسش های پیاپی مطرح کرده است، بی آن که جواب را روشن کند: «اولین بار چه کسی در دولت بحث کرونا را مطرح کرد؟ چه پاسخی به او داده شد؟ کدام دستگاه پیشنهاد تمهید واردات واکسن از چین را در شهریور گذشته مطرح کرد؟ دقیقا همان کاری که بعد از آن تاریخ امارات (برای سینوفارم) و ترکیه (برای سینوواک) انجام دادند؟ چه کسانی گفتند مردم ما موش آزمایشگاهی نیستند؟ کدام وزیر واکسن اسپوتنیک را در سفرش از روسیه گرفت؟»
وی در یکی از پرسش ها هم این سوال را مطرح کرده که «چه وزیری مجبور است از حیثیت خودش هزینه کند و برای مصالح مردم عزیز ایران حرفهای دوستان را رفع و رجوع نماید؟»
منتقدان و مخالفان آقای ظریف پیشتر در موضوع های مختلف او را به دلیل «توجیه» و «رفع و رجوع» سیاست های زیانبار جمهوری اسلامی در عرصه بین المللی سرزنش کرده اند. وزیر خارجه دولت روحانی در یک مصاحبه جنجالی که قرار نبود منتشر شود اما اردیبهشت امسال به رسانهها درز کرد، درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران گفته بود: «دنیا میگوید به هواپیما موشک خورده است. اگر واقعا موشک خورده است بگویید ببینیم ما چطور میتوانیم آن را علاج کنیم.»
اظهارات زالی در مورد کرونا و پاسخ ظریف به او در شرایطی است که آیت الله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز چهارشنبه در پیامی تلویزیونی وضعیت شیوع کرونا را «مسأله اول و فوری» کشور خواند و خواستار افزایش واردات واکسن شد.
بسیاری معتقدند دستور رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر ممنوعیت واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی از دلایل عمده کندی واکسیناسیون و بالا رفتن آمار ابتلا و مرگ در این کشور است.