از ظهر پنجشنبه تا امروز جمعه یازدهم تیر، برق در تمامی استانهای عراق به جز چهار استان اقلیم کردستان قطع شده است. مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق هم برای حل مشکل برق، ستاد بحران تشکیل داد.
به گزارش سوران خاطری، خبرنگار صدای آمریکا در اربیل، ستاد بحران متشکل از وزرای نیرو، نفت، دارایی و کشور است که باید با وزارت نیرو همکاری کنند و بحران برق را هرچه سریعتر حل کنند. مصطفی کاظمی استانها را نیز موظف کرده که در تولید برق سهیم باشند.
بحران برق که از چند هفته گذشته پس از حملات به چند دکل انتقال برق آغاز شد، سهشنبه با توقف صادرات برق و گاز از ایران به اوج خود رسید.
غالب محمد، عضو کمیسیون نفت و انرژی در مجلس عراق گفت: «مشکل اصلی در حال حاضر تامین گاز نیروگاهها است که از ایران وارد میشود. عراق برای تامین ٢٢ هزار مگاوات برق خود به روزانه پنج تا شش هزار متر مکعب گاز نیاز دارد که از ایران وارد می شود. عراق خود میدانهای گازی گستردهای دارد که توانایی حل این مشکل را دارند. در حال حاضر سالانه ١٨ میلیارد متر مکعب (گاز) به هدر میرود.»
ایران میگوید در فصل گرما خود به برق نیاز دارد، اما صادرات گاز به عراق را برای تولید بیشتر برق افزایش داده است. مقامات عراقی به صدای آمریکا گفتند صادرات گاز ایران هم کاهش یافته و ایران خواهان پرداخت بدهیهای عراق از بابت گاز و برق است.
٧٥ درصد نیروگاهای برق در عراق دولتی هستند که از گاز وارداتی به ایران برق تولید میکنند. درصد کمی از برق تولیدی را شرکتهای خصوصی از طریق ژنراتور تامین میکنند.
غالب محمد، عضو کمیسیون نفت و انرژی در مجلس عراق، در این باره گفت: «بخش دیگری از مشکل گاز تحویل و توزیع برق هستند. خطوط انتقال برق بازسازی نمیشوند و مصرف برق توسط خانههای غیرمجاز باعث از کار افتادن ترانسهای توزیع میشود. در حال حاضر تنها راه حل مشکل برق عراق تحویل پروسه تولید، انتقال و توزیع به شرکتهای با تجربه بینالمللی در ازای دریافت نفت است.»
ایران مدعی است حدود هفت میلیارد دلار پول فروش گاز تهران به عراق، پس از تحریمهای آمریکا در بغداد بلوکه شده است.
در حالی که مسئولان هر دو کشور پیشتر از توافق برای پرداخت این بدهیها خبر داده بودند، مقامات عراق میگویند برای چگونگی پرداخت این بدهیها منتظر تایید پیشنهادهای آنها از طرف ایران هستند.