از کفش در آوردن رجایی تا مصافحه ظریف و اوباما

رجایی نفر وسط در کنار آیت الله خمینی

رجایی نفر وسط در کنار آیت الله خمینی

جمهوری اسلامی ایران از بدو تولدش همواره در دشمنی با ایالات متحده به سر برده است. هنوز هم در برخی از کریدورهای قدرت در ایران در بر همان پاشنه می چرخد.

اما در برهه های از تاریخ حدود چهار دهه جمهوری اسلامی، حاشیه های سازمان ملل نقش خاصی در ارائه سیاست خارجه ایران در قبال آمریکا داشته و دارد. به عبارت دیگر حاشیه ها برای جمهوری اسلامی حاشیه ساز بوده است.

در زمان نخست وزیری محمد علی رجایی وی با حضور در نیویورک کاری غیر دیپلماتیک انجام داد.

به گفته رسانه های آن زمان و به نقل از مصطفی تاجزاده که خود اگر چه از نسل اول انقلابیون اسلامگرا است اما سهم بسزایی به عنوان زندانی در زندانهای بعد از انقلاب داشته، "رجایی در دومین کنفرانس مطبوعاتی‌اش در حاشیه این اجلاس بود که پای برهنه خود را روی میز گذاشت و موجب حیرت خبرنگاران شد."

"به گفته تاجزاده، رجایی با این کار، که برای او و بقیه هیأت ایرانی هم غیرمنتظره بوده، میخواسته با نشان دادن آثار شکنجه دوران شاه به خبرنگارانی که از وضعیت گروگانهای آمریکایی سوال میکردند، علت دشمنی ایران را با آمریکا که حامی شاه بود بفهماند."

فلش فوروارد/ دور تند به زمان حال

حدود دوسال است که تهران و واشنگتن به همراه چند کشور دیگر درگیر مذاکرات اتمی هستند که بالاخره در بهار امسال به توافق منجر شد. در این بین وزیر خارجه کنونی ایران، محمد جواد ظریف شخصیت کانونی این نوشتار است.

خودش را بر روی تخت هواپیما به مذاکرات رساند و حتی مدتی با ویلچر حرکت کرد.

با همتای آمریکایی خود دست داد و حتی با وی در هوای آزاد قدم زد.

اما آنچه چند روزی است که تیتر رسانه های شده، مصافحه یا همان دست دادن ظریف که خود زمانی نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل بوده با رییس جمهوری آمریکا، در هفتادمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل است.

قرائت های مختلفی از این رویارویی در رسانه ها آمده است اما قرائت اقوی حاکی از این است که اوباما با ماندن در سازمان ملل برنامه خود را طوری تنظیم کرده بوده که بتواند به صورت تصادفی با روحانی پس از سخنرانی اش روبرو شود.

اما از قضا روحانی به نیکلاس مادورو، رییس جمهوری ونزوئلا بر میخورد و به دیدار حاشیه ای می روند. اما وزیر خارجه ایران از همان مسیر معمول راه خود را ادامه می دهد و به آقای اوباما بر می خورد. جان کری، وزیر خارجه آمریکا وی را به کارفرمای خود معرفی می کند و بدین گونه مصافحه ای بین اوباما و ظریف روی می دهد.

تاریخ گواه تحولات بسیاری بوده و است. پیدایش جمهوری اسلامی ایران با مرگ بر آمریکا آغاز شده و هم اکنون به مصافحه رییس جمهوری آمریکا و وزیر خارجه اش رسیده است.

آینده چی در بر دارد؟