کمپین حقوق بشر ایران: بی‌خبری ۵ ماهه از وضعیت زارا اسماعیلی

زارا اسماعیلی. آرشیو

کمپین حقوق بشر ایران در گزارشی در مورد زارا اسماعیلی، هنرمند و خواننده زن در ایران، نوشت که ۵ ماه از بازداشت او به دلیل انتشار ویدئوهایی در حال خواندن بدون حجاب اجباری در متروی تهران می گذرد و هیچ اطلاعی در مورد سرنوشت، محل نگهداری و اتهامات او وجود ندارد.

ابن نهاد حقوق بشری در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که این هنرمند و خواننده ۲۹ ساله، روز پنجم مرداد سال جاری «پس از آن که ویدئوهای اجراهای خیابانی او بدون حجاب اجباری در شبکه‌های اجتماعی مورد توجه گسترده قرار گرفت»، به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شد.

پیشتر، وب‌سایت هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، به نقل از یک منبع نزدیک به خانواده زارا اسماعیلی گزارش داده بود که او در روز پنجم مرداد در منزل شخصی‌اش توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و خانواده‌اش هیچ اطلاعی از دلیل بازداشت، اتهامات و حتی محل نگهداری او ندارند.‌

کمپین حقوق بشر ایران اشاره کرد که در ایران، زنان از تک‌خوانی در انظار عمومی و حضور بدون حجاب اجباری منع شده‌اند و این امر اجرای عمومی زارا اسماعیلی را به یک «اقدام جسورانه در اعتراض به قوانین ظالمانه جمهوری اسلامی» تبدیل می‌کند.

همچنین ببینید: واکنش‌ها به بازداشت زارا اسماعیلی؛ گل‌آذین: جمهوری اسلامی نمی‌تواند صدای زنان ایرانی را خاموش کند

این هنرمند جوان اجراهای زیادی در شهرک اکباتان، باغ فردوس تهران، و مترو داشته است. صدای قدرتمند این هنرمند جوان و اجراهایش از ترانه‌های هایده و ایمی واینهاوس، خواننده بریتانیایی، با استقبال بسیار مردم همراه می‌شد.

مقامات جمهوری اسلامی پس از انقلاب ۵۷ در راستای سیاست‌های حکومتی، از آواز خواندن زنان در ایران جلوگیری می‌کنند.

در این ارتباط، می توان به برخورد با پرستو احمدی، خواننده جوان دیگر در ایران، اشاره کرد.

همچنین ببینید: پس‌لرزه‌های کنسرت پرستو احمدی؛ کاروانسرا پلمب و مدیر میراث فرهنگی برکنار شد

خبرگزاری حکومتی میزان، وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، روز ۲۲ آذر گزارش داد که در پی «کنسرت فرضی در یک کاروانسرا» که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، و «در آن یک گروه به خوانندگی خانمی بدون رعایت موازین قانونی و شرعی در حال اجرای یک قطعه موسیقی هستند، پرونده قضایی تشکیل شد.»

«کنسرت کاروان» در یک مکان تاریخی با به کارگیری نمادهایی از جمله فرش ایرانی و اجرای چند ترانه قدیمی شناخته‌شده همراه بود.

از جمله پرستو احمدی در «کنسرت کاروانسرا»، قطعه پرآوازه «مرا ببوس» را با همراهی احسان بیرقدار، سهیل فقیه‌نصیری، امین طاهری، و امیرعلی پیرنیا اجرا کرد.

اجرای این کنسرت در یکی از کاروانسراهای ایران با هنرمندی پرستو احمدی، در روز ۲۱‌ آذر، بدون حجاب اجباری و پخش زنده آن از کانال یوتیوب، به یکی از پربازدیدترین رخدادهای بازتاب‌یافته در رسانه‌های اجتماعی ایران تبدیل شد و مورد توجه و تحسین بسیاری از کاربران رسانه‌های اجتماعی قرار گرفت.

خانم احمدی در توضیح اجرای این کنسرت در کانال یوتیوب پخش‌کننده این اثر نوشته بود: «من، پرستو دختری که می‌خواهم برای مردمی که دوستشان دارم بخوانم. این حقی است که نمی‌توانستم از آن چشم بپوشم؛ خواندن برای خاکی که عاشقانه دوستش دارم.»

پرستو احمدی در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در ایران نیز قطعه «از خون جوانان وطن» را اجرا کرده بود که پس از استقبال گسترده‌ مردم از این اقدام، در مهر ۱۴۰۲ به نهادهای امنیتی احضار و برای او پرونده تشکیل شد.