مارتین گریفیث، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، گفت او شخصا اعتقاد دارد مقدمه «دستیابی به توافقی معنیدار در گفتوگوهای آتشبس یمن» فراهم شده است.
به گفته نماینده ویژه سازمان ملل در یمن مرحله بعدی مذاکرهها قرار است درباره موضوعهایی چون «رفع موانع امداد رسانی بینالمللی» و«عملی کردن روند کاهش تنش» بین طرفهای درگیر در جنگ یمن است.
گفتوگوها میان دولت یمن و حوثیها از پنجشنبه هفته گذشته و با تلاش گریفیث در استکهلم آغاز شده است. قرار است این گفتوگوها برای یک هفته ادامه پیدا کند.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن خبر داده است که در چند روز آینده دو طرف اطلاعات دقیقتری درباره تعداد و محل نگهداری زندانیان خود منتشر خواهند کرد.
جنگ داخلی یمن از سال ۲۰۱۴ آغاز شد و پس از فتح صنعا، پایتخت این کشور، بهدست حوثیها، ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی هم وارد این جنگ شد.
طی سالهای اخیر، در نتیجه این جنگ هزاران نفر از جمله شهروندان غیرنظامی، کشته و میلیونها نفر در معرض خطر مرگ ناشی از گرسنگی و قحطی قرار دارند. سازمان ملل متحد در تازهترین گزارش خود اعلام کرده است که در یمن هر هفته دستکم ۱۲۳ نفر جان خود را از دست میدهند.
شبهنظامیهای حوثی در یمن مورد حمایت ایران هستند، و به همین دلیل، از جنگ یمن بهعنوان جنگ نیابتی میان ایران و عربستان سعودی یاد میشود. اما مسئولان جمهوری اسلامی ایران حمایت مالی و تسلیحاتی از حوثیها را رد میکنند.
هفته گذشته و همزمان با آغاز این گفتوگوها تیموتی لندرکینگ، از مقامهای وزارت خارجه ایالات متحده گفته بود این کشور قصد ندارد حمایت از ائتلاف عربی، به رهبری عربستان سعودی، را متوقف کند. به گفته لندرکینگ هدف ایالات متحده این است که در یک «یمن متحد و باثبات» گروههای مورد حمایت ایران دیگر تهدیدی علیه عربستان سعودی، امارات متحده عربی و سایر کشورهای جهان نباشند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا با اشاره به فشارهای کنگره و سنای آمریکا علیه حمایت دولت این کشور از عربستان سعودی در جنگ یمن، گفته بود دولت دونالد ترامپ با این فشارها مخالف است وواشنگتن، بهدلیل وجود اسلامگراهای افراطی در یمن و تهدیدهای ایران، قصد ندارد ارتباط خود را با ائتلاف عربی قطع کند.
طی هفتههای اخیر و پس از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول، برخی از سناتورهای آمریکایی خواستار توقف حمایت آمریکا از عربستان سعودی و ارسال تسلیحات به این کشور شدهاند.