تصویب طرح مقدماتی سنای آمریکا برای توقف حمایت نظامی ایالات متحده از عملیات عربستان در یمن

سنای آمریکا چهارشنبه شب با اکثریت آرا قطعنامه ای را برای تصویب نهایی پیش برد که می تواند به حمایت نظامی آمریکا از ائتلاف عربستان سعودی علیه حوثی های تحت حمایت تهران در یمن خاتمه دهد.

این رای گیری برغم درخواست وزرای دفاع و خارجه آمریکا از سنا برای خودداری از این اقدام صورت گرفت.

سنا با ۶۳ رای موافق در برابر ۳۷ رای مخالف، با آغاز بحث در مورد طرح توقف حمایت آمریکا از ائتلاف عربستان سعودی در یمن موافقت کرد.

سناتور دموکرات برنی سندرز گفت: «ما به یکی از مهمترین مسائل سیاست خارجی طی سال ها رای می دهیم که رسیدگی به بحران انسانی در یمن و پیام به دیکتاتوری عربستان سعودی است که ما بیش از این بخشی از ماجراجویی مخرب نظامی آنها نخواهیم بود.»

سناتور جمهوری خواه مایک لی، گفت: «از موعد خروج نیروهای آمریکا از یمن زمان بسیاری گذشته است، همانطور که شرایط اخیر آن را ایجاب می کند. امروز ما فرصتی برای اصلاح مسیر عملیات و انجام آنچه که قانون اساسی و عدالت حکم می کند داریم. وضعیت در یمن وخیم است.»

ناخشنودی برخی از قانونگذاران تنها در مورد بحران انسانی ناشی از جنگ یمن نبود.

آنها همچنین از خودداری دولت آمریکا از مجازات عربستان سعودی به خاطر قتل روزنامه نگار سعودی، جمال خاشقجی، در کنسولگری عربستان در استانبول ناراحت هستند.

ساعاتی پیش از رای گیری، اعضای ارشد تیم امنیت ملی پرزیدنت ترامپ به سنا هشدار دادند قطع حمایت ایالات متحده از عربستان سعودی می تواند امید به مذاکرات صلح یمن را قطع کند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت: «هدفی که ما ماه ها از طریق دیپماتیک برای آن تلاش کرده ایم و فکر می کنیم به آن نزدیک هستیم، و دیدگاه من و ژنرال متیس این است که تصویب قطعنامه در این مرحله موجب تضعیف تلاش صلح و تشویق حوثی ها و ایرانی ها می شود.»

تحلیلگران می گویند که تصویب این قطعنامه پیشنهادی در سنا به معنی پاشیده شدن روابط آمریکا - عربستان سعودی نیست.

مایکل اوهانلون از موسسه بروکینگز می گوید: «ما به حفاظت از امنیت آنها کمک می کنیم، و آنها به رفع نیازهای نفتی جهان. این پایه رابطه و اتحاد است و با این قطعنامه متزلزل نخواهد شد.»

حدود ۲۰ تن از سناتورها که پیشتر به طرح مشابهی رای منفی داده بودند، اکنون حامی پیشبرد و تصویب این موضوع هستند.

دولت آمریکا می گوید مستندی درباره نقش محمد بن سلمان در قتل خاشقجی وجود ندارد. این در حالی است که برخی از اعضای ارشد سنا از جمله باب کورکر می گویند تحلیل سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به سیا چیز دیگری می گوید. در جلسه دیروز وزرای دفاع و خارجه آمریکا با اعضای کنگره، رئیس سازمان سیا حضور نداشت.

پرزیدنت ترامپ پیشتر هشدار داده بود هرگونه تغییر رفتار آمریکا با عربستان، فشارها علیه تهران را به خطر می اندازد.

کاخ سفید تهدید کرده اگر طرح سنا در نهایت تصویب شود، آن را وتو می کند. اگر سنا با آرای بالا این طرح را تصویب کند، رئیس جمهوری امکان وتو ندارد.