فراخوان سازمان ملل برای بازگشایی بندرهای اوکراین به عنوان تنها راه حل بحران جهانی گرسنگی

گسترش فقر و به خطر افتادن امنیت غذایی در جهان

اجلاس ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک از چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت به ریاست آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، آغاز به کار کرده و همچنان ادامه دارد.

روز چهارشنبه همچنین اجلاسی جانبی درباره امنیت غذایی جهان با حضور وزیران و نمایندگان نهادهای سازمان ملل متحد برگزار شد.

وزیر امور خارجه آمریکا در اجلاس امنیت غذایی جهانی در سازمان ملل گفت، پدیده‌هایی نظیر همه‌گیری کرونا و تغییر اقلیم، شمار مبتلایان به ناامنی شدید غذایی را در پنج سال منتهی به سال ۲۰۲۱ از ۱۰۸ میلیون نفر به ۱۶۱ میلیون نفر افزایش داد، ولی جنگ روسیه در اوکراین به همه این عوامل دامن زد.

در این جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره امنیت غذایی و مناقشه‌ها برای بازگشایی بندرهای اوکراین به عنوان تنها راه حل بحران جهانی گرسنگی فراخوان صادر کرد.

وزیر خارجه آمریکا در این جلسه همچنین اعلام کرد که علاوه بر ۲.۳ میلیارد دلار کمک اضطراری جدید، آمریکا ۲۱۵ میلیون دلار کمک نقدی دیگر نیز به مبارزه با بحران غذایی جهانی اختصاص می‌دهد و از کشورهای صاحب ذخایر کود شیمیایی و غلات، کمک‌های بیشتری درخواست کرد.

بلینکن گفت: «برخی کوشیده‌اند عامل بحران غذایی در جهان را تحریم‌های آمریکا و دیگر کشورها علیه روسیه قلمداد کنند، که حقیقت ندارد.»

وزیر امور خارجه آمریکا هدف از تحریم‌های وضع شده علیه روسیه را «پایان بخشیدن هر چه سریع‌تر به جنگ در اوکراین» دانست و تاکید کرد که در این زمینه «برای محصولات کشاورزی و کود شیمیایی استثناهای دقیقی قائل شدیم و هر روز برای ارائه اطلاعات و کمک‌های لازم به کشورها در تلاش هستیم تا یقین حاصل کنیم که تحریم‌ها، مانع از خروج مواد غذایی و کود شیمیایی از روسیه یا از هر کشور دیگر نمی‌شوند.»

وی تاکید کرد که مسئولیت «هر گونه وقفه در تامین مواد غذایی و رنج و زحمتی که برای مردم جهان به وجود آمده، مثل مسئولیت آغاز جنگ، کاملا و به تنهایی، بر عهده دولت روسیه است.»

دبیرکل سازمان ملل متحد نیز تاکید کرد که برای بحران غذایی جهانی، راه حل دیگری جز بازگشت تولیدات اوکراین و روسیه، وجود ندارد.

آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، نیز گفت روسیه جنگ خود را نه تنها با توپ، موشک و تانک، بلکه با استفاده از اسلحه بی‌صدای گرسنگی و محرومیت،‌ پیش می‌برد.

دیوید بیزلی، مدیرعامل برنامه‌ی جهانی غذا، قصور در باز کردن بندرهای اوکراین را که به تنهایی غذای ۴۰۰ میلیون نفر را تامین می‌کند، اعلان جنگ علیه امنیت غذایی در جهان دانست و گفت شخصا برای بازگشایی این بنادر از پوتین کمک خواسته است.

برنامه جهانی غذا در آغاز ماه جاری اعلام کرده بود در صورتی که بنادر اوکراین در دریای سیاه، از جمله بندر اودسا، بازگشایی نشوند، میلیون‌ها نفر در افغانستان، اتیوپی، جنوب سودان، سوریه و یمن، با ناامنی غذایی روبه‌رو می‌شوند.