رهبران و مردم دنیا هر سال در روز اول ماه دسامبر (۱۰ آذر)، روز جهانی ایدز را گرامی میدارند. امسال، موضوع روز جهانی ایدز «پایان دادن به نابرابریها، پایان دادن به ایدز» است.
در این روز، سازمان بهداشت جهانی از همه رهبران و مردم میخواهد افرادی را که در حال حاضر خدمات ضروری مربوط به ویروس اچآیوی را دریافت نمیکنند، تحت پوشش قرار دهند.
آمار سال ۲۰۲۰ نشان میدهد حدود ۳۸ میلیون نفر در جهان با ویروس اچآیوی زندگی میکنند. در سال ۲۰۲۰، یک و نیم میلیون مبتلای جدید به آمار افزوده شد.
این در حالی است که مدیریت این بیماری نیز مانند دیگر بیماریها، تحت تأثیر همهگیری کرونا قرار گرفته است.از آغاز همهگیری ایدز، ۳۶.۳ میلیون نفر در اثر ابتلا به ایدز و بیماریهای مربوط به آن جان خود را از دست دادهاند.
همچنین ببینید: سازمان ملل متحد میگوید پیشرفتهای به دست آمده در مبارزه با ایدز «ناموزون» بوده است
هر چند چهار دهه از نخستین گزارش آنچه بعدا به عنوان ایدز شناخته شد میگذرد، هنوز واکسنی برای این بیماری تولید نشده است.
با این حال، تولید واکسنهای نوین برای مقابله با کرونا، دانشمندان را به دستیابی به واکسنی برای ایدز نیز نزدیکتر کرده است.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا به مناسبت روز جهانی ایدز، بر ادامه تعهد دوحزبی و چندین دهه دولت ایالات متحده آمریکا برای پایان دادن به اچآیوی در داخل کشور و سراسر جهان تاکید کرد.
به گزارش شبکه خبری سیانان، رئیسجمهوری آمریکا امروز از یک استراتژی ملی برای پایان دادن به اچآیوی و ایدز تا سال ۲۰۳۰ رونمایی خواهد کرد. این استراتژی، چارچوب و جهتی را برای سیاستها، پژوهشها، و برنامههای دولت تا سال ۲۰۲۵ ارائه میدهد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
- ایدز در ایران؛ افزایش آمار ابتلا در زنان و افرادی که برای درمان مراجعه نمیکنند
دادههای برنامه مشترک ملل متحد در زمینه ایدز، شمار زنان بالای ۱۵ سال را که در ایران به ویروس اچآیوی مبتلا هستند ۱۵ هزار نفر و تعداد مردان بالای ۱۵ سال را که در ایران با این ویروس زندگی میکنند ۳۹ هزار نفر تخمین زده است.
رئیس اداره ایدز و کنترل بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت ایران ، کل موارد ثبت شده این بیماری را ۴۰ هزار و ۵۷۳ نفر اعلام کرده است. پروین افسر کازرونی گفته است سهم زنان ، ۱۸ درصد و سهم مردان ۸۲ درصد بود است.
اما معاون بهداشت وزیر بهداشت شمار مبتلایان را ۵۴ هزار نفر تخمین زده است. کمال حیدری گفت تعداد افراد شناسایی شده حدودا یک سوم و یا ۴۰ درصد این موارد هستند.
معاون بهداشت وزیر بهداشت همچنین گفت میزان شناسایی بیماران مبتلا به ایدز در ایران ۴۰ درصد افزایش یافته است.
پیشتر، مینو محرز، عضو هیأت علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران و رئیس پیشین مرکز تحقیقات ایدز گفته بود که آمار واقعی مبتلایان به ایدز سه تا چهار برابر آمار دولتی است.
خانم محرز در گفتگو با خبرگزاری تسنیم گفته بود: «در ایران بهدلیل ناآگاهی مردم از این بیماری و ضعف در بیماریابی، آمار دقیقی از مبتلایان به ایدز در کشور نداریم.»
از طرفی، یک مقام وزارت بهداشت ایران از افزایش ابتلای زنان به ایدز خبر داده است.
محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: «در ابتدای شیوع ایدز در کشور دو تا پنج درصد موارد ابتلا به این بیماری در زنان ایرانی داشتیم که امروز به ۳۲ درصد افزایش یافته است.»
او گفت طبق آمار رسمی در کشور، ۲۰ هزار و ۲۸۴ نفر جان خود را به دلیل این بیماری از دست دادهاند.رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت همچنین افزود که ۶ هزار و ۸۷۵ بیمار برای درمان مراجعه نکردهاند.
یک عضو کمیته کشوری مبارزه با ایدز نسبت به تأثیر مخرب محدودیتهای ایجاد شده برای استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری در طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده هشدار داده است.
مسعود مردانی گفت این محدودیتها « نه فقط میتواند بارداریهای ناخواسته و بیماریهای مقاربتی را افزایش دهد، بلکه میتواند به افزایش موارد اچ آی وی نیز در کشور کمک کند.»
او افزود شیوع ویروس کرونا، به مدیریت درمان، تشخیص و پیشگیری از بیماری ایدز لطمه وارد کرده است. به گفته آقای مردانی، در دوسال اخیر حتی یک جلسه کمیته کشوری مبارزه و کنترل بیماری ایدز برگزار نشده است.