هشدار بهداشت جهانی در مورد آسیب ستون فقرات

بنا به اعلام «سازمان بهداشت جهانی»، هر سال رقمی حدود ٥٠٠ هزار نفر در سراسر جهان بر اثر صدمه به ستون فقرات آسیب های جدی متحمل می شوند.

بنا به گزارش های تحقیقی در این زمینه، نرخ ادامه بقای افرادی که در ناحیه ستون فقرات آسیب می بینند در افراد مقیم کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط بسیار پایین است و در برخی موارد مورد صدمه به ستون فقرات به مرگ زودرس منتهی می شود.

«سازمان بهداشت جهانی» اخیراً گزارش جدیدی زیر عنوان «چشم اندازهای بین المللی بر آسیب های ستون فقرات» منتشر کرده است.

آلانا آفیسر، یکی از مقامات سازمان بهداشت جهانی می گوید با وجودی که جراحات ناشی از آسیب به ستون فقرات اغلب به فلج منتهی می شود اما مشکل بسیار بزرگتر و فراتر از فلج عضو است.

او می گوید «آسیب به ستون فقرات عوارض بسیاری به همراه دارد. پدید آمدن مشکلاتی برای مثانه، مسئله دفع و نیز رابطه جنسی و معضلات مرتبط به ناکارآمدی و نارسایی فیزیکی از جمله این مسائل هستند که به همراه آن ها سلامت روانی فرد را نیز تحت الشعاع قرار می دهد و همه این پیامدها از فلج اعضا بسیار عمیق تر هستند».

خانم آفیسر که هماهنگ کننده دفتر معلولیت و بازپروری این سازمان بین المللی است، می گوید «تصادفات جاده ای، سقوط از ارتفاع و خشونت سه عامل مهم آسیب به ستون فقرات هستند».

علل و عوامل آسیب به ستون فقرات از منطقه ای به منطقه دیگر با هم فرق دارند.

او می گوید «در مقام نمونه، تصادفات جاده ای یکی از مهمترین عوامل مهم آسیب به ستون فقرات در کشورهای آفریقایی و منطقه پاسیفیک غربی هستند. سقوط از ارتفاع یکی از عوامل عمده آسیب به ستون فقرات در جنوب شرق آسیا و خاورمیانه است. آمار بالای خشونت در برخی کشورهای خاص باعث آسیب به ستون فقرات می شود. در ایالات متحده و آفریقای جنوبی نرخ بالای آسیب به ستون فقرات مشاهده می شود. عوامل دیگری همچون ابتلای به تومور و سرطان و سل از جمله دیگر عوامل موثر در آسیب به ستون فقرات محسوب می شوند».

اغلب گمان می رود که سل یک بیماری ریوی است اما این بیماری در کشورهای زیرصحرای آفریقا عامل ٣٠ درصد آسیب به ستون فقرات است. مقامات «سازمان بهداشت جهانی» معتقدند علت اصلی این مسئله را نمی دانند اما احتمال دارد که با ژن ها و فاکتورهای زیست محیطی در منطقه مرتبط باشد.

براساس تحقیق جدید این سازمان، ستون فقرات مردان بیش از زنان دچار آسیب می شود.

خانم آفیسر می گوید «نرخ آسیب به ستون فقرات مردان و زنان دو به یک است. ستون فقرات مردان بین سنین ٢٠ تا ٢٩ سال بیشتر از سایر گروه های سنی آسیب می بیند و زنان بین ١٥ تا ١٩ سال در معرض آسیب های بیشتری در منطقه ستون فقرات قرار دارند».

عدم دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی یکی از دلایل اصلی مرگ زودرس افرادی است که ستون فقراتشان آسیب دیده است.

او می گوید «بسیاری از افراد مقیم کشورهای کم درآمد و یا با درآمد متوسط به خدمات بهداشتی و درمانی و اورژانسی دسترسی ندارند. نرخ مرگ و میر ناشی از عدم دسترسی به خدمات بهداشتی بسیار بالاست و اگر در خانواده کم درآمد در کشور در حال توسعه ای اقامت دارید که به این نوع خدمات دسترسی ندارید، با آسیب های جدی تر و در نهایت با احتمال بیشتری برای مرگ زودرس ناشی از آسیب به ستون فقرات روبرو خواهید بود».

سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده است که در صورت تشخیص آسیب به ستون فقرات، اقدام فوری باید انجام شود تا از پیامدهای جسمی و روانی ناشی از آن پیشگیری به عمل بیاید.

بنا به اعلام این سازمان بین المللی، ٣٠ درصد افرادی که به دلیل آسیب به ستون فقرات بستری هستند، علائم بالینی جدی و قابل توجهی افسردگی نشان می دهند.

فلج ناشی از آسیب به ستون فقرات در حال حاضر درمانی ندارد اما تحقیقات گسترده ای در این زمینه در دست انجام هستند.

این مقام سازمان جهانی گفته است برای پیشگیری از چنین آسیب هایی اقدامات بسیاری می توان اتخاذ کرد. ساخت جاده ها و خودروهای امن تر، کاهش نرخ نوشیدن مشروبات الکلی و رانندگی به هنگام مستی، بستن کمربند ایمنی از آن جمله هستند. رعایت نکات ایمنی در رقابت های ورزشی، نصب محافظ برای پنجره ها برای پیشگیری از سقوط، رعایت امنیت محل کار، تشخیص زودهنگام بیماری سل و بهبود وضعیت تغذیه از جمله این اقدامات بازدارنده هستند.

سازمان بهداشت جهان مصرانه خواهان اجرای کنوانسیون حقوق افراد معلول و با ناتوانی های جسمی شده تا افرادی که دچار آسیب به منطقه ستون فقرات هستند، به خدمات بهتری دسترسی داشته باشند.