سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید از برنامه جو بایدن برای سفر به خاورمیانه در تیر ماه خبر داد.
کارین ژانپییر روز سهشنبه ۲۳ خرداد با انتشار بیانیهای اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، طی روزهای ۲۲ تا ۲۵ تیر از منطقه خاورمیانه بازدید خواهد کرد.
بنا بر این بیانیه، جو بایدن در این سفر ضمن تقویت «تعهد آهنین ایالات متحده به امنیت و رفاه اسرائیل»، در اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس به همراه سران کشورهای مصر، عراق، و اردن (معروف به شورای همکاری خلیج فارس+۳) شرکت، و با همتایان خود از سراسر منطقه «برای پیشبرد منافع امنیتی، اقتصادی، و دیپلماتیک ایالات متحده» دیدار خواهد کرد.
در این بیانیه همچنین آمده است که رئیس جمهوری ایالات متحده در نخستین توقف خود در اسرائیل با سران آن کشور در مورد «امنیت، رفاه، و ادغام فزاینده اسرائیل در منطقه» دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
وی همچنین پیش از سفر به عربستان سعودی و دیدار با شماری دیگر از رهبران منطقه، در کرانه باختری رود اردن با سران تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار و بار دیگر از راه حل دو کشوری حمایت خواهد کرد.
روابط میان آمریکا و عربستان سعودی در پی انتشار گزارش سازمانهای اطلاعاتی آمریکا مبنی بر اینکه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دستور قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار مخالف تبعه عربستانی دارای اقامت دائم آمریکا، را صادر کرده است به سردی گرایید.
قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول، سبب مخدوش شدن چهره محمد بن سلمان به عنوان یک اصلاحطلب نوگرا شد. دولت عربستان اما هرگونه دست داشتن در این حادثه را رد کرده است.
این در حالی است که طی هفته های گذشته تحولاتی در مسیر گرمتر شدن روابط دولت جو بایدن و عربستان رخ داده است. در این راستا ریاض به عنوان عضو تعیینکننده در کارتل نفتی اوپک پلاس، موافقت کرد که برای کمک به کاهش قیمت نفت خام در جهان، این گروه عرضه نفت را طی دوماه آینده بیش از سقف تعیین شده، افزایش دهد.
عربستان سعودی همچنین به تمدید آتش بس در یمن کمک شایانی کرد. این دو مورد از اولویتهای سیاست خارجی دولت جو بایدن در منطقه خاورمیانه به شمار میرود.
چهار کشور عربی امارات متحده عربی، بحرین، مراکش، و سودان در چارچوب «توافقهای ابراهیم» با میانجیگیری ایالات متحده اقدام به عادیسازی روابط خود با اسرائیل کردند.