شاهدان عینی به بخش فارسی صدای آمریکا گفتند که قطعی مکرر آب و برق در مناطق مختلف ایران در بخشهای شهری، صنعتی، و کشاورزی، زندگی شهروندان را با مشکل مواجه کرده است.
یک شاهد عینی در استان البرز به صدای آمریکا گفت که در پی بارش باران، برق و آب بیشتر مناطق شهرستان فردیس، بدون اعلام قبلی، «حدود شش ساعت» قطع شد.
به گفته او، قطع ناگهانی و بدون آمادگی آب، زندگی شهروندان و بهویژه خانوادهها را مختل کرده و آنها را برای شستوشو و پختوپز دچار مشکل جدی کرده است.
همچنین، گزارشهای شهروندان در شبکههای اجتماعی، تصاویری را نشان میدهند که با قطع آب در فردیس، گروهی از مردم دبههای خود را برای دریافت آب از ماشین آتشنشانی به صف کردهاند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
علاوه بر این، یک شاهد عینی در استان مرکزی به صدای آمریکا گفت که «قطعی برق واحدهای صنعتی، هفتهای دو روز» و برای «چاههای کشاورزی، هر روز از ساعت ۱۱ تا چهار بعد از ظهر» است.
به گفته او، «قطعی برق منازل مسکونی هم از ابتدای هفته شروع شده است.»
این شاهد عینی که میگوید به واسطه شغلش به چند شهر در مناطق مختلف ایران رفتوآمد دارد، بنا بر مشاهداتش به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که «تقریبا تمام ایران درگیر کمبود برق است.»
به گفته وی، «افزایش قابل توجه مصرفکنندگان طی شش سال اخیر» و همچنین «تغییر در نوع استفاده از خنککنندهها»، از جمله «حذف کولر آبی و نصب کولرهای قاچاقی گازی غیر استاندارد» از سویی، و «فرسودگی دستگاههای صنعتی در صنایع» و «فرسودگی زیرساختهای صنعت برق در تولید و توزیع برق» از سوی دیگر، عامل اصلی بحران برق است.
او اشاره کرد که «از همه مهمتر، اضافه نشدن حتی یک مگاوات در تولید به دلیل تحریم» است.
کاربران رسانههای اجتماعی نیز از شهرهای مختلف گزارش میدهند که قطع آب و برق و همزمان با آن، کند شدن اینترنت و ضعیف شدن آنتن موبایل که به طور پی در پی تکرار میشود، اختلال جدی در روند زندگی ایجاد کرده است.
برخی شهروندان نیز از گلآلود بودن آب شهری پس از اتصال مجدد خبر میدهند.
همچنین، خبرگزاری فارس گزارش داده که مصرف برق ۳۰۲ واحد صنعتی بزرگ ایران نسبت به سال ۱۴۰۱، به میزان ۱۱.۵ درصد و نسبت به سال ۱۴۰۰ نیز ۲۳ درصد افزایش داشته است.
گرمای هوا و افزایش مصرف انرژی در تابستان، هر ساله موجب کمبود برق و جیرهبندی آن میشود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
علاوه بر این، ورشکستگی آب که اغلب کارشناسان آن را ناشی از مدیریت ناکارآمد مقامات جمهوری اسلامی میدانند، در سالهای گذشته اعتراضات گستردهای را در پی داشته است.
همچنین ببینید: شعار «مرگ بر خامنهای» همزمان با قطع برق در تهران؛ تجمع در تبریز پس از چند روز قطعی آبروزبه اسکندری، پژوهشگر حوزه آب، درباره خشک شدن دریاچه ارومیه میگوید «بیش از ۱۰۰ سد، رگهای آبرسان دریاچه ارومیه را قطع کردهاند.
او «تنها امید برای احیای دریاچه ارومیه» را «باز کردن ضربتی تمام سدها، تعطیل کردن چاههای اطراف حوضه، برچیدن و خارج کردن مصالح سنگی آزادراه شهید کلانتری و در نهایت چشم امید دوختن به آسمان» میداند و تأکید میکند که «دریاچه با شعار دادن احیا نخواهد شد.»
همزمان، حساب گروه مشاوران حقوقی «دادبان» روز چهارشنبه ۱۸ مرداد، گزارش داد که یک نویسنده به نام سعید مینایی، روز دوشنبه شانزدهم مرداد، «در ارتباط با انتشار گزارشهایی در مورد وضعیت بحرانی دریاچه اورمیه» بازداشت و تلفن همراه او نیز توقیف شده است.
سعید مینایی، فعال مدنی ساکن شهرستان بناب در آذربایجان شرقی است و بنا بر این گزارش، تاکنون با خانواده خود تماسی نداشته و روشن نیست «کدام نهاد و با چه اتهامی» او را بازداشت کرده است.
کمبود آب و برق در ایران، مختص یک منطقه نیست و بنا بر گزارشهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در رسانههای اجتماعی، قطع آب و برق در روزهای گذشته در استانهای مختلف گزارش شده و اعتراضهایی نیز در مناطقی از جمله تبریز و شادگان، در پی داشته است.
در روزهای پیشین، مقامهای جمهوری اسلامی اذعان کردهاند که بحران آب، بیش از ۳۰۰ شهر را در ایران فرا گرفته است.
همچنین ببینید: بحران آب و برق در ایران؛ مخبر: «حقآبه لازم» را پیگیری میکنیمکاوه مدنی، مدیر اندیشکده آب سازمان ملل، تأکید میکند «ورشکستگی آبی، برقی، و گازی ایران با تعطیل کردن درست نمیشود.»
همچنین ببینید: احتمال تمدید تعطیلی سراسری؛ کاوه مدنی: «ورشکستگی» با تعطیلی درست نمیشود
منابع: مصاحبههای صدای آمریکا، رسانههای اجتماعی، و خبرگزاریها در ایران