یادداشت مشترک «ری تکیه» و «مارک دوبوویتس»: آمریکا از ناراضیان ایران حمایت کند

شعارهای «نه غزه، نه لبنان...»، «مرگ بر حزب‌الله» و «می‌میریم، ایران را پس می‌گیریم» نشان می‌دهد که توسل به امپریالیسم نتوانسته است مشروعیت نظام حاکم بر ایران را احیا کند.

«ری تکیه» پژوهشگر سابق دانشگاه «ییل» و استاد سابق دانشگاه دفاع ملی آمریکا، که اینک پژوهشگر «شورای روابط خارجی» است و «مارک دوبوویتس» مدیر ارشد بنیاد دفاع از دمکراسی‌ها در مقاله‌ای در روزنامه «وال استریت جورنال» به آمریکا توصیه می‌کنند که از تظاهرکنندگان در خیابان‌های ایران صریحا حمایت کنند.

آنها می‌نویسند یک قربانی تظاهرات مرگبار روزهای اخیر در ایران، ریاست جمهوری حسن روحانی است که با ادعای دروغین دولت عمل‌گرا سر کار آمد و استدلال نادرستی در محافل روشنفکری غرب را دامن زد، مبنی بر اینکه مردم ایران، خواهان تغییبر تدریجی هستند و مفاد قانون اساسی رژیم می‌تواند برای راندن تدریجی آن به سوی اعتدال، به کار گرفته شود.

تکیه و دوبوویتس یادآور می‌شوند که امید دولت روحانی برای استفاده از برجام و لغو تحریم‌ها برای بهبود شرایط اقتصادی، با شکست روبرو شد، آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای و سپاه پاسداران انقلاب ده‌ها میلیارد دلار درآمد جدید کشور را در فساد و ماجراجوئی خارجی، تلف کردند.

به نظر تکیه و دوبوویتس، نابودی تدریجی بازیگران صحنه سیاست طی دهه‌های گذشته، سبب شده است که نظام ایران به بن‌بست برسد، زیرا در داخل حکومت، دیگر نجات‌دهنده‌ای وجود ندارد.

آنها حکومت ایران در این مرحله را به اتحاد شوروی پیش از فروپاشی تشبیه می‌کنند، که دیگر قادر نبود برای بقای خود، به آرمان‌ها دست یازد و تنها تکیه‌گاه آن، نیروهای امنیتی بودند، و آنها نیز مانند نیروهای امنیتی در ایران، دیگر به بینشی برای توجیه مشروعیت خود، مجهز نیستند.

توصیه این دو کارشناس به دولت آمریکا این است که به نظر مقاله‌نویسان و سیاستمدارانی که می‌گویند مثل دولت اوباما بهتر است کنار بنشیند و در سکوت نظاره‌گر باشد، توجه نکند. به نظر آنها، کسانی که آمریکا را به سکوت دعوت می‌کنند، توجه ندارند که مردم ایران، مانند ناراضیان در اتحاد شوروی و چین، خواهان حمایت آمریکا هستند و از آن استقبال می‌کنند.