انتظار ۵۰۰ ساله برای خرید مسکن با دستمزدهای فعلی در ایران

مسکن در ایران

رسانه‌های ایران از وضعیت آشفته بازار مسکن خبر داده و اعلام کردند که با جمع ۵۰۰ سال حقوق و دستمزد کنونی نیز نمی‌توان یک واحد آپارتمان ۷۵ متری خریداری کرد.

وب‌سایت «اقتصاد آنلاین» در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته است: «دوره انتظار خانه دار شدن به بیش از ۱۰۰ سال رسیده است و هیچ متقاضی مصرفی در دهک‌های میانی و پایین به طور مطلق نمی‌تواند مسکن خریداری کند.»

در این گزارش تاکید شده است که هزینه نگهداری مسکن نیز در ایران با رشد فزاینده روبرو شده است و صاحبان خانه توان نگهداری املاک خود را نداشته و برای تامین هزینه‌های آن با چالش مواجه هستند.

اقتصاد‌آنلاین همچنین میزان اقساط وام ۹۰۰ میلیونی را نیز ۳۵ میلیون تومان در ماه اعلام و نوشته که پرداخت این میزان قسط از عهده کمتر کسی بر می‌آیند.

همزمان خبرگزاری «میزان» وابسته به قوه قضائیه در گزارشی نوشته است که برخلاف ادعاها و تصورات بازار مسکن واکنش سریعی نسبت به نتایج رای‌گیری حکومت برای تعیین جایگزین ابراهیم رئیسی نداشته و رکود در بازار مسکن ادامه دارد.

به نوشته میزان قیمت مسکن از سال ۱۳۹۷ تا کنون با افزایش ۲۰ برابری همراه بوده است و هر متر مربع مسکن از متری ۴ میلیون تومان به متری ۸۶ میلیون تومان رسیده است.

خبرگزاری قوه قضاییه نیز تاکید کرده تا زمانی که افراد درآمد مناسبی نداشته باشند «با ارائه تسهیلات در حوزه مسکن نمی‌شود کاری کرد.»

افزایش قیمت مسکن در نهایت باعث جهش قابل ملاحظه اجاره بها شده که همین موضوع به بزرگ‌ترین چالش این روزهای مستاجران تبدیل شده است.

طبق آمار رسمی میانگین اجاره بهای مسکن در مناطق شهری ایران ظرف ۵ سال گذشته بالغ بر ۴۹ درصد افزایش داشته که بیشترین سهم رشد قیمت اجاره بها مربوط به سه سال اخیر است.

روزنامه اطلاعات پنجشنبه ۲۸ تیرماه در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته بود بیش از ۷ میلیون خانوار مستاجر در سراسر کشور طی سال‌های اخیر بطور متناوب رشد سنگین اجاره بهای مسکن را تجربه کرده‌اند.

در این گزارش آمده است که هر سال تورم فزاینده در این حوزه مستاجران را مجبور به جابجایی به مناطق ارزان و یا نقل مکان به سکونتگاه‌های حاشیه‌ای شهرها می‌کند.

گزارش‌ها نشان‌ می‌دهد در اغلب شهرهای پرجمعیت کشور، نرخ رشد سالانه اجاره بهای مسکن کمتر از ۳۵ درصد نیست و در محلات پرتقاضای شهرهای بزرگ این رقم به ۵۰ درصد نیز رسیده است.

روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در گزارشی پیرامون این موضوع نوشته است مطابق داده‌های رسمی، فقر مسکن یا محرومیت خانوار از دسترسی به مسکن طی دو دهه گذشته همواره صعودی بوده است.

در گزارش این روزنامه تاکید شده است که در مناطق شهری بیش از نیمی از خانوارهای هر دهک به مسکن در استطاعت دسترسی ندارند.

کاهش قدرت خرید مردم مهم‌ترین عامل ناتوانی متقاضیان برای در اختیار گرفتن مسکن است و در همین رابطه مرداد ماه سال گذشته مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس در گزارشی نوشت تا ابتدای دهه ۹۰ دهک‌‌‌های یک تا سه عملا به دلیل ناتوانی در پرداخت اقساط بانکی از حق دسترسی به مسکن مناسب محروم بودند؛ هم‌‌‌اکنون این سه دهک به صورت «مطلق» و دهک‌‌‌های چهارم و پنجم و حتی بخشی از دهک ششم نیز «نسبتا» قادر به تامین مسکن مورد نیاز برای سکونت خود نیستند.

ابراهیم رئیسی در دوران رقابت‌های انتخاباتی و پس از راهیابی به پاستور، وعده ساخت یک میلیون مسکن در سال را داده بود که با گذشت بیش از ۳ سال از عمر دولت او و کشته شدن خودش، هنوز اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده و نگرانی‌ها از تداوم روند فعلی در دولت مسعود پزشکیان نیز ادامه دارد.