حضور اولین کارگردان زن عربستان در جشنواره ونيز

برای اولين بار، فيلمی از يک کارگردان زن از عربستان سعودی که تمامی صحنه های آن در داخل کشور فيلمبرداری شده، توانست جواز ورود به جشنواره فيلم ونيز در ايتاليا را کسب کند. فيلم وجده که داستان زندگی دختری در عربستان است در بخشی از مسابقات اين جشنواره شرکت کرده است.

حيفاء المنصور نخستين زن کارگردان در عربستان سعودی است که در جشنواره فيلم ونيز حضور می يابد. فيلم اين کارگردان عرب که زندگی دختری ده ساله در رياض به نام «وجده» را به تصوير می کشد، به محدوديت های تحميل شده بر زنان در پادشاهی اسلامی و محافظه کار عربستان می پردازد.

اين فيلم که به گفته کارگردان اولين فيلمی است که تمام صحنه های آن در عربستان فيلمبرداری شده، توصيف زندگی روزمره اين دختر ده ساله است و تلاش های او را برای غلبه بر محدوديت ها و موانع اجتماعی هم در خانه و هم در مدرسه، دنبال می کند.

وجده که دائما به خاطر نپوشيدن روبنده و پنهان شدن از چشم مردان و همچنين بخاطر گوش دادن به موسيقی پاپ مورد سرزنش قرار می گيرد، تمام تلاش خود را می کند تا شرايط را آنطور که می خواهد پيش ببرد. به رغم مخالفت های مادرش با دوچرخه سواری، وجده به دنبال راهی برای جمع آوری پول می گردد تا بتواند با آن دوچرخه سبزی را که پسنديده است، بخرد و با يکی از دوستانش که پسر است، مسابقه دهد.

وجده در نهايت سوره هايی از قرآن را حفظ می کند تا در مسابقه مذهبی مدرسه اش شرکت کند و با پول جايزه اش دوچرخه را بخرد. او با تظاهر، موفق می شود معلمانش را به اين باور برساند که نمونه کامل يک دختر مذهبی است. حيفاء المنصور کارگردان فيلم می گويد فيلم وجده تبعيض ميان زن و مرد در عربستان را به تصوير می کشد، کشوری که زن از موقعيت قانونی پايين تری از مرد قرار دارد، اجازه رانندگی ندارد، و برای مسافرت و باز کردن حساب بانکی به اجازه يک مرد نياز دارند.

حيفاء المنصور می گويد: من می خواستم کاری الهام بخش درست کنم. زنان در عربستان سعودی وضعيت بسيار سختی دارند. قوانین حاکم بر کشور بسيار محافظه کارانه است و زنان از حقوق زيادی محروم هستند. من هم می خواستم فيلمی درست کنم که نه تنها اين محدوديت ها را نشان دهد بلکه به زنان اين پيام را بدهد که بايد با اين وضعيت مبارزه کرد تا سرنوشتمان را خودمان تعيين کنيم.

حيفاء المنصور با وجود اينکه برای فيلمبرداری و تهيه اين فيلم از مقامات عربستان مجوز گرفته بود، اما هنگام فيلمبرداری در رياض با موانع و مشکلات بسياری روبرو شد. او می گويد: مردم دوست ندارند در محلشان کسی را با دوربين ببينند. بعضی وقت ها وسط فيلمبرداری يک نفر می آمد وسط صحنه و کار را متوقف می کرد تا دوربين و وسايل را از ما بگيرد.

در همين حال حيفاء المنصور به نشانه هايی مثبت از تغيير در عربستان اشاره کرده و گفت نسل های جوان تر سنت های سفت و سخت را به چالش می کشند و مرزهای ميان سنت و تابو را به عقب می زنند.

حيفاء المنصور همچنين اشاره کرد که در نتيجه تغييرات اخير، عربستان سعودی برای اولين بار، زنان ورزشکار خود را وارد بازی های المپيک لندن کرد.

واعد محمود که در اين فيلم نقش وجده را بازی می کند می گويد اين نقش برايش کاملا واقعگرايانه بوده . او می افزايد: شخصيت داستان خيلی شبيه من است. من دوچرخه سواری و فوتبال را خيلی دوست دارم. از بازی در فيلم خيلی لذت بردم.

در پادشاهی ملک عبدالله، دولت عربستان سعودی تلاش می کند تا فرصت های تحصيلی و کاری بهتری برای زنان فراهم کند و به آنها اجازه داده است تا در انتخابات آينده شوراهای شهر حق رأی داشته باشند.

فيلم وجده،کار حيفاء المنصور که به مسابقه نهايی جشنواره ونيز راه يافته است، ممکن است در کشور خود تنها برای معدودی مخاطب به نمايش گذاشته شود، چرا که در عربستان سينما غيرقانونی است.

اما توليدکنندگان فيلم اميدوارند بتوانند آن را از طريق دی وی دی و کانال های تلويزيونی برای مخاطبان به نمايش بگذارند.