جهت گیری های یکجانبه، دلیل آمریکا برای وتوی قطعنامه کویت در مورد غزه

شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک، صحنه بحث های شدید و منجر به رد دو قطعنامه درباره تشدید تنش بین اسرائیل و فلسطینی ها در نوار غزه، بود.

قطعنامه نخست جمعه شب ۱۱ خرداد از سوی کویت، و در محکومیت اسرائیل برای کاربرد خشونت علیه فلسطینی ها ارائه شده بود، و قطعنامه دوم، از سوی آمریکا مطرح شد، که در آن، حماس مقصر و مسئول درگیری های خونین نوار غزه، معرفی می شد.

پس از حدود دو ماه گفتگوهای اضطراری درباره خشونت های فزاینده در غزه که تا بحال به کشته شدن بیش از ۱۰۰ فلسطینی منجر شده، پیش نویس قطعنامه کویت در محکومیت اسرائیل، از سوی آمریکا وتو شد.

نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در جلسه شورای امنیت گفت: « قطعنامه پیشنهادی کویت، به صورتی ناهنجار و فاحش، تصویری یکطرفه و جانبدارانه ای را از آنچه در هفته های اخیر در غزه اتفاق افتاده، ارائه می دهد. و هر کس که نگران برقراری صلح در خاورمیانه است، باید علیه آن رای دهد. گروه تروریستی حماس، مسئول شرایط نکبت بار زندگی در غزه است.»

این پیش ‌نویس قطعنامه کویت که از سوی کشورهای عرب حمایت می شد، خواهان یک ساز و کار بین المللی در مورد تامین امنیت جانی برای ساکنان غزه بود و ضمن محکوم ساختن اسرائیل، در مورد شلیک راکت از غزه، نامی از حماس نبرده بود.

ااین پیش ‌نویس با رای مخالف آمریکا و ۱۰ رای مثبت، ۴ رای ممتنع از جمله بریتانیا روبرو شد.

کارن پیرس، سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد در این رابطه گفت: «ما حماس را محکوم می‌کنیم، اما همزمان متاسفیم که در پیش نویس آمریکا، مسئولیت اسرائیل در حوادث غزه به اندازه کافی مورد تاکید قرار نگرفته است. از همین رو رای پادشاهی بریتانیا، به هر دو قطعنامه ممتنع است. ما در تصمیم گیری هایمان پایبند یک سری اصول و قواعد اخلاقی هستیم و ملاحظه دیگری را در نظر نمی‌گیریم.»

ریاض منصور، نماینده دائم فلسطینی‌ها در سازمان ملل از کشورهای حامی طرح پیشنهادی کویت تشکر کرد.

ریاض منصور، نماینده دائم فلسطینی‌ها در سازمان ملل نیز گفت: « ما از همه کشورهایی که به رغم وتوی آمریکا و پیشگیری از به ثمر رسیدن قطعنامه (کویت) به این پیش نویس رای مثبت دادند، متشکریم.»

در همین جلسه، سفیر اسرائیل از آمریکا و مخالفان طرح قدردانی کرد.

دنی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد گفت:« ما سپاسگزار ایالات متحده و سایر کشورهایی هستیم که به دلایل شفاف اخلاقی، از این قطعنامه پشتیبانی نکردند. شورای امنیت، فرصت داشت قطعنامه پیشنهادی آمریکا را تصویب کند، که در آن به درستی گروه تروریستی حماس را مسبب درگیری های اخیر شناخته شده بود. جامعه بین المللی باید تشخیص دهد که بدون محکومیت مستقیم گروه های تروریستی، خبری از صلح در این منطقه نخواهد بود.»

حماس می گوید حملاتش به اسرائیل در پاسخ به کشتار بیش از یکصد فلسطینی در هفته‌های اخیر است. اما آمریکا و اسرائیل حماس را عامل جنگ افروزی در غزه و کشتار مردم می‌شناسند.