رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که با خروج دولتش از برجام، که در تضاد با منافع آمریکا بود، از توانمندی تهران به استقرار در کرانه های دریای مدیترانه به شدت کاسته شده است.
پرزیدنت دونالد ترامپ که پنجشنبه شب ۸ شهریور در یک کارزار حمایت از نامزدهای انتخابات میان دوره ای کنگره در یکی از شهرهای ایالت ایندیانا سخن می گفت، ضمن اشاره به دلایل خروج دولتش از برجام، تلویحا گفت تصمیمش در این زمینه منجر به کاهش قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران شده است.
او گفت: «من از توافق بسیار بد هستهای بیرون آمدم. اگر این روزها به ایران بنگرید مقاماتشان اصلا خوشحال نیستند. وقتی وارد کاخ سفید شدم ایران نظیر قدرتی بزرگ در منطقه عمل می کرد. ایران در حال استیلای کامل بر خاورمیانه بود، آنها در عراق، سوریه و یمن جولان می دادند و نگاهشان به استقرار در کرانه دریای مدیترانه بود. برنامه آنها سلطه کامل بود. بنابراین من تصمیم گرفتم به این توافق احمقانه که توسط دولت پیشین ما حاصل شده بود پایان دهم. می توانم به صراحت بگویم که ایران دیگر نگاهش به سمت دریای مدیترانه نیست.»
با خروج آمریکا از برجام، دور اول تحریمهای لغو شده آمریکا علیه تهران بار دیگر احیا شده است.
آمریکا و متحدین منطقهای آن به ویژه اسرائیل و عربستان و همچنین کشورهای اروپایی امضا کننده برجام بارها به اقدامات برهم زننده ایران در منطقه اعتراض کردهاند.
اسرائیل طی سال گذشته چندین نوبت به مواضع نظامی ایران و حزب الله لبنان در سوریه حمله کرده است. اسرائیل استقرار نظامی ایران در سوریه را خط قرمز خود می داند.
عربستان سعودی نیز در حال جنگ با شیعیان حوثی در یمن است که بارها شهرهایش را هدف موشک قرار داده اند. عربستان و ایالات متحده آمریکا معتقدند که موشک های مورد استفاده حوثی ها ساخت ایران است و توسط جمهوری اسلامی در اختیار شورشیان شیعه یمن قرار گرفته است.
پرزیدنت ترامپ در سخنرانی پنجشنبه شب خود ابراز امیدواری کرد که مقامات تهران با تمکین از درخواستهای ارائه شده توسط دولتش، رفتارشان را تغییر دهند.
او گفت: «امیدوارم که امور بین ما و آنها به سرانجام خوبی برسد. اما آنها باید مجموعه ای از مقررات را رعایت کنند؛ برجام توافق بسیار بدی بود.»
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، پیشتر شرایط دوازده گانه ای را به عنوان درخواستهای آمریکا از ایران مطرح کرد، که عدم دخالت ایران در امور منطقه و شفافیت به مراتب بیشتر در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی، بخشی از آنها است.
مرحله دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران از سیزدهم آبان اعمال خواهد شد.